• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Artık uçak kanatları buz tutmayacak

Artık uçak kanatları buz tutmayacak
Rus bilim adamlarının geliştirdikleri çamur ve su geçirmeyen nano bileşimle artık uçak kanatlarını buz tutmayacak.
Rusya’nın başkenti Moskova’nın yakınlarında bulunan Dubna’daki bilim adamları, çamur ve su geçirmeyen eşsiz bir nano bileşim geliştirildi. Üzerine bu bileşimin işlendiği giysiler yılda bir kez yıkanabilir.
 
Nano bileşim, giysileri yağdan bile koruyor. Koruma tabakası damlaların kumaşa sızmasını moleküller düzeyde engelliyor. Moleküller birbirlerine çok yakın bulunduğu için sıvı kumaşa sızamıyor. Oysa hava rahat geçiyor ve kumaş “nefes” alabiliyor. En önemlisi de kumaşa işlenmesi için özel kurulum ve karmaşık cihazlara gerek yok. “Dubna” Nano Merkezi görevlisi Roman Noviçkov, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte şunu söyledi:
 
“Aslında her şey çok basit. Sprey kutusuyla kumaş üzerine bileşimi işliyoruz. Kurumasını bekliyoruz. Kumaş su geçirmez nitelikler kazanıyor.”
 
UÇAK KANATLARI BUZ TUTMAYACAK
 
Aynı numara kağıt, ahşap, tuğla veya metal ile yapılabilir. Örneğin, bu nano bileşimle kaplı uçak kanatlarını buz tutmayacak. Bileşimle kaplı malzemelerden inşa edilen evlerin de daha uzun ömürlü olacağını belirten “Dubna” Nano Merkezi çalışanı Mihail Adamov, Rusya’nın Sesi radyosuna şunu söyledi:
 
“Bir kumaş üzerine işledik. 6 ay sonra yıkadık. Tekrar üzerine nano bileşimi işleyebiliriz. Yapı malzemelerini ise bu bileşim, 8-10 yıl koruyabilir.”
 
Şimdi araştırmacılar, bu nano bileşimi, otomobil camları için koruma olarak deniyor. İlk denemede, yağmurlu hava koşullarında otomobille 100 kilometre yol alındı. Otomobilin ön camında bir tek damla bile yoktu. Hesaplara göre, böyle bir kaplama, otomobil camlarını en az 6 ay koruyacak.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim