• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

ASBAŞ'ta ticaret hacmi yüzde 7 düştü

ASBAŞ'ta ticaret hacmi yüzde 7 düştü
Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi Anonim Şirketi Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölgesi ticaret hacminin geçen yılın iki aylık dönemine göre bu yılın aynı döneminde yüzde 7 düştüğünü bildirdi.

ASBAŞ'ta ticaret hacmi yüzde 7 düştü

Antalya Serbest Bölgesi İşleticisi Anonim Şirketi (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, Ortadoğu ile Kuzey Afrika ülkelerindeki olaylar nedeniyle çimento ihracatının yavaşladığını, bu nedenle Antalya Serbest Bölgesi ticaret hacminin geçen yılın iki aylık dönemine göre bu yılın aynı döneminde yüzde 7 düştüğünü bildirdi.

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, yaptığı açıklamada, Antalya Serbest Bölgesi'nde bu yıl Şubat ayı ticaret hacminin 40,8 milyon dolara ulaştığını belirtti. Bu yılın iki aylık döneminde ticaret hacminin 79,4 milyon Dolar olarak gerçekleştiğini ifade eden Gürses, "Geçen yılın iki aylık dönemine göre Antalya Serbest Bölgesi'nde ticaret hacmi bu yıl yüzde 7 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüş üretimden kaynaklanmadı. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki olaylar nedeniyle çimento ihracatı yavaşladı" dedi. Antalya Serbest Bölgesi'nin 'Yat Üretimi İhtisas Alanı' olduğunu hatırlatan Gürses, bu yıl Serbest Bölgede ağırlık olarak yat, medikal ve elektrik-elektronik sektörlerin yoğun olarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Gürses, şöyle konuştu:

"Kümelenme modelinin en güzel örneklerinden birisi olan bölgemizde, bu yıl da ağırlıklı olarak yat üretimi yanında, medikal ve elektrik-elektronik sektörleri yoğun olarak çalışmalarını sürdürecek. Toplam 107 firmanın 52'si yat sektöründe faaliyette bulunuyor. Bölgemizde bu yıl 20 yatın üretilmesi planlanmaktadır. Sipariş üzerine üretim yapılan Antalya Serbest Bölgesi'nde şimdiden yatlar satılmış durumundadır. Sağlamlığı ve yakıttan büyük tasarruf sağlaması nedeniyle kompozit yat üretimi bu yıl da üretimden en fazla payı alacaktır."

Antalya Serbest Bölgesi'nde çelik ve ahşap yat üretimi yapıldığına da dikkati çeken Gürses, bu yıl 63 metrelik çelik Gövdeli ultra lüks yat yapımına da başlandığını bildirdi.

Gürses, şöyle devam etti:

"63 metre çelik Gövdeli yat siparişi bugüne kadar bölgemizde alınan en büyük boyda sipariş özelliğini taşıyor. Yine yıl içerisinde mevcut yerli bir firmamız, İtalyan bir ortakla katamaran üretimine başladı. Aynı şekilde ünlü bir Alman yat üreticisi firma bölgemizde üretim yapabilmek için görüşmeler yapıyor. 2000 yılında bölgemizde üretime başlayan bu sektör, geçen süre içerisinde kendini sürekli yenileyerek bugün Antalya Serbest Bölgesi'nin dünyada en önemli yat üretim merkezlerinden biri durumuna gelmesini sağlamıştır."

Yat üretiminde gelinen noktanın yeterli olmadığını, sektörün daha da ileriye götürülmesi için çalışmaları yoğunlaştırdıklarını anlatan Gürses, şunları kaydetti:

"Ancak geldiğimiz nokta yeterli değildir. Daha ileriye gidebilmek için çalışmalarımızı yat bakım onarım faaliyetleri ile zenginleştirmemiz gerekiyor. Bunun için de öncelikle hazineye devrolmuş atıl kapalı alanların değerlendirilmesi ve sınırlarımız içerisinde geçici olarak bulunan balıkçı barınağının süratle yeni yerine taşınması son derece önemlidir."

Antalya Serbest Bölgesi'nde yabancı ortaklı medikal iki firmanın kapasitelerini artırma çalışmaları yaptığına da dikkati çeken Gürses, bunun sevindirici ve gurur verici bir gelişme olduğunu belirtti. Gürses, teknoloji transferi ve istihdam anlamında bu sektörün önemli katkı sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim