• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

ASELSAN, jetlere yönelik 'Aselpod'u üretti

ASELSAN, jetlere yönelik 'Aselpod'u üretti
ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri, sa­vaş uçak­la­rı için gö­rün­tü­le­me ve ta­kip sis­te­mi ya­pan Asel­po­d'­u üret­ti. Kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­le­me yapabilen ve la­zerle he­def­le­ri iz­le­ye­bi­len sis­te­min se­ri üre­ti­mi ve F-16'la­ra mon­ta­jı baş­la­

F-4 sa­vaş uçak­la­rı için Tarp Pro­je­si ile İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan ke­şif ve gö­zet­le­me sis­te­mi­ni ASEL­SAN üret­ti. Çok al­gı­la­yı­cı he­def­le­me sis­te­mi Asel­pod, tüm test­le­ri ba­şa­rı ile geç­ti.
Uçak­la­ra mon­taj sü­re­ci baş­la­dı. Tür­ki­ye, İs­ra­il ile 2008'de 165 mil­yon do­lar­lık Tarp Pro­je­si söz­leş­me­si im­za­la­dı. Söz­leş­me­de İs­ra­il'­in, Tür­ki­ye­'ye F-4/2020 sa­vaş uçak­la­rı için ke­şif ve gö­zet­le­me sis­tem­le­ri üre­til­me­si­ni kap­sı­yor­du.

SADECE 4 ÜLKENİN SAHİP OLDUĞU TEKNOLOJİ

2010'da İs­ra­il ve Tür­ki­ye iliş­ki­le­ri dur­ma nok­ta­sı­na ge­lin­ce Sa­vun­ma Sa­na­yii Müs­te­şar­lı­ğı, ASEL­SAN ile bu pro­je­yi yü­rüt­me­yi he­def­le­di. ASEL­SAN 2006'da Asel­pod isim­li sa­vaş uçak­la­rı için ta­sar­lan­mış ye­ni ne­sil, çok al­gı­la­yı­cı­lı he­def­le­me po­du pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çir­di. ASEL­SAN mü­hen­dis­le­ri­nin 7 yıl­lık ça­lış­ma­sı­nın ar­dın­dan Asel­pod, dün­ya­da sa­de­ce 4 ül­ke­nin sa­hip ol­du­ğu bir tek­no­lo­jiy­le do­na­tıl­dı. İs­ra­il'­den alın­ma­sı plan­la­nan sis­tem sa­de­ce ha­va araç­la­rı ile ka­ra göz­le­mi ya­par­ken, Asel­pod ha­va-ha­va ve ha­va-yer gö­rün­tü­le­me­si­nin ya­nı sı­ra ki­lit­len­di­ği he­def­le­re çok­lu ta­kip ya­pa­bi­len bir sis­tem ol­du.

SE­Rİ ÜRE­Tİ­ME GE­ÇİL­Dİ

Asel­po­d'­un tüm tek­nik test­le­ri­nin so­na er­di­ği ve ASEL­SAN te­sis­le­rin­de se­ri üre­ti­me ge­çil­di­ği be­lir­til­di. Önü­müz­de­ki ay­lar­da pa­ket­ler ha­lin­de tüm F-4/2020 ve F-16 sa­vaş uçak­la­rı­na mon­ta­jı­nın ya­pı­la­ca­ğı ifa­de edil­di. Ay­rı­ca Asel­pod sis­te­mi­nin F-4/2020 ve F-16 uçak­la­rı­nın dı­şı­na mon­te edil­di­ği, Mil­li Mu­ha­rip Uçak Pro­je­si­'n­de mil­li uça­ğın içi­ne en­teg­re edi­le­ce­ği bil­di­ril­di.

ÜSTÜN KIZILÖTESİ GÖRÜNTÜLEME

Ter­mal ka­me­ra­nın sü­per, ge­niş ve dar ol­mak üze­re üç ay­rı ba­kış açı­sı var. Ter­mal ka­me­ra­dan de­tay­lı kı­zı­lö­te­si gö­rün­tü­nün el­de edi­le­bil­me­si için ger­çek za­man­lı ge­liş­miş gö­rün­tü iş­le­me al­go­rit­ma­la­rı kul­la­nı­lı­yor.

HEDEFLEME VE KONUM BULMA

Aselpod, he­de­fin ye­ri­ni, ro­ta­sı­nı ve hı­zı­nı çok has­sas ola­rak tes­pit ede­bil­mek­te. Aselpod ken­di­si­ni plat­form ile uçuş sı­ra­sın­da oto­ma­tik ola­rak hi­za­lar, ya­pı­sal es­ne­me­le­rin he­def ko­or­di­na­tı tes­pi­tin­de­ki olum­suz et­ki­le­ri­ni or­ta­dan kal­dı­rır.
 

ÇOKLU HEDEF İZLEME

Hem vi­de­o hem de ata­let­sel iz­le­me ye­te­ne­ğiy­le ay­nı an­da dört he­de­fe ka­dar ta­kip ya­pa­bil­mek­te. La­zer Nok­ta İz­le­me: İçe­ri­sin­de­ki La­zer Nok­ta İz­le­me Bi­ri­mi ile Aselpod ha­ri­ci la­zer kay­nak­la­rı ile ay­dın­la­tı­lan he­def­le­ri, ki­lit­le­ne­rek iz­le­ye­bil­mek­te­dir.

LAZER AYDINLATMA

Aselpod, he­def­le­rin la­zer ile ay­dın­latıyor. Ge­ce gö­rüş uyum­lu la­zer ay­dın­lat­ma bi­ri­mi­ne sa­hip­tir.

www.ulasimonline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim