• BIST 9659.17
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Aselsan savunma sanayisinde marka oldu

Aselsan savunma sanayisinde marka oldu
Dünyanın en iyi savunma sanayi şirketleri sıralamasında Aselsan'dan büyük bir sıçrama.
ABD'de her yıl açıklanan dünyanın en iyi savunma sanayi şirketleri arasında 74. sıraya yükselen Aselsan, Macunköy ve Akyurt'taki tesislerindeki birçok noktayı Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın özel izniyle Hürriyet'ten Rıza Özel görüntüledi.
 
ATAK VE ALTAY PROJELERLE ÖN PLANA ÇIKTI
 
F16 ve F4 jet uçakları ile Skorsky gibi pek çok savaş makinasının modernizasyonunu yapan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterindeki kara, deniz ve hava araçlarının elektronik sistemlerini kuran Aselsan'da, ATAK Helikopteri ve ALTAY Tankı gibi milli üretimlerinde savunma, radar, görüntüleme ve ateşleme sistemlerinin tasarlanıp hayata geçtiği özel alanlarda fotoğrafa da ancak özel kıyafetlerle izin verildi.
 
TEKNOLOJİNİN KALBİ TEMİZ ODALAR
 
Teknoloji üssünde tüm elektronik sistemlerin temelini oluşturan mikrodalga modüllerin üretildiği ve çok az insanın girebildiği, hava sıcaklığı ve nemi kontrol edilen, toza hassas temiz odalarda yapılan mikroskop altında yapılan üretimler mikrodalga modüllerin üretildiği "Temiz Oda" adı verilen hassas bölgede insan vücudundaki elektrik bile özel cihazlarla topraklanıyor. Mikroskop altında yapılan üretimlerde, en iyi iletken olan altın madeni kullanılıyor. Gözle görülmesi oldukça zor olan devreler, altın tellerle birbirine bağlanıyor. Ankara Gölbaşı'nda kurulacak Aselsan'ın yeni tesisinde de 2000 metrekarelik bir temiz oda planlanıyor. Bu tesis Avrupa'nın en büyük mikrodalga modül üretim merkezlerinden birisi olacak.
 
1 MİLYAR DOLAR CİRO
 
Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, şöyle konuştu: "907 milyon dolar olan ciromuzu 1 milyar dolara yükselterek 60'lı sıralara yükselmeyi hedefliyoruz. En iyi 100 listesine 6 yıl önce 97. sıradan girdik. Önemli olan, 2023 yılında bu listede ilk 50 içinde kalıcı olabilmek. Gölbaşı'nda yapımı süren Elektronik Harp ve Radar Tesisimiz var. BAE, Kazakistan ve Ürdün'deki şirketlerimiz üretime başlıyor. Pasifikten–Güney Amerika'ya bir çok ülke bizim ürünlerimizi kullanıyor. Türkiye'de yapılmayanı yapmaya çalışıyoruz. Sivil alanda da çalışıyoruz. 4G baz istasyonları için bir çabamız var ki hedefimiz Türkiye dışındaki ülkelere de bu teknolojiyi satmak. Hızlı raylı sistemler ve bir çok şehirde giderek gelişen metroların elekroniği ile uğraşıyoruz."
 
KAPLAN HEPSİNE FARK ATTI
 
Aselsan'ın ürettiği insansız kara, hava ve deniz araçlarında hedef, kendi kararlarını kendi veren robotik sistemler. Geçtiğimiz günlerde ABD'de rakiplerine fark atarak NATO alım listesine giren 'Kaplan' isimli bomba imha robotunu Türkiye'de, Emniyet Genel Müdürlüğü kullanıyor. Kaplan, radar tabanlı sistemleri sayesinde toprak altında veya bir paket içine gizlenmiş el yapımı patlayıcıları tespit ederek, elektro manyetik güç sistemi sayesinde uzaktan etkisiz hale getirebiliyor. Aracın silahlandırılmış ve keşif gözetleme için uyarlanmış modelleri de bulunuyor. Cengiz Ergeneman, "Bu araçlara akıl katacak, ürettiği bilgileri değerlendirerek verilen görevi yapacak robotik sistemler üzerinde çalışıyoruz. Gelecekte insansız sistemlerin artacağını silahlı kuvvetlerin bu alanda yoğunlaşacağını düşünüyoruz" dedi.
 
F-16 F-4 VE ATAK'ın GÖZLERİ
 
Özel üretim merkezlerinden biri de hava kuvvetlerinin gözlerinin üretildiği alanlar. Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 ve F-4 uçaklarının gözü olacak gelişmiş Hedefleme Podu (ASELPOD) bu teknoloji üssünde geliştiriliyor. Milli helikopter ATAK'ın "Milli" görev bilgisayarı, aviyonik, silah ve elektronik harp sistemleri Aselsan'da yapılıyor. ATAK'ta kullanılacak en son teknoloji ürünü tasarımda pilotun hareketlerine göre yönlenen bu göz, gece veya gündüz kilometrelerce ileriyi net gösteriyor, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma, hedef işaretleme ve arama-kurtarma görevlerinin yerine getirilmesini sağlıyor.
 
HER DURUMDA ÇALIŞAN BİLGİSAYARLAR
 
Aselsan tarafından geliştirilen ürünlerin tamamı çok zor koşullara göre test ediliyor. Test odalarında metrelerce yükseklikten yere bırakılan cihazların dayanıklılığı kontrol ediliyor. Bir helikoptere veya uçağa takılacak en küçük cihaz bile günlerce titreşime maruz bırakılıyor. Yüzlerce derecelik ani sıcaklık değişimlerine, basınca, kuma, suya karşı özel odacıklarda test ediliyor. Radar ve elektronik harp sistemlerinin test edildiği alanların ise her bir yanı özel bir yalıtım malzemesi ile kaplı. Ses yansımasının olmadığı bu alanda test edilen ürünlerin karakteristikleri hassas olarak ölçülebiliyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim