• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C

Askerî bölge aprona dönüşecek

Askerî bölge aprona dönüşecek
Geçen yıl 118 milyonun üzerinde yolcunun kullandığı havalimanlarına yenileri ekleniyor. Atatürk Havalima-nı'nın içinde bulunan askerî bölgenin uçakların park alanı olacağını belirten...

 Askerî bölge aprona dönüşecek

Geçen yıl 118 milyonun üzerinde yolcunun kullandığı havalimanlarına yenileri ekleniyor. Atatürk Havalima-nı'nın içinde bulunan askerî bölgenin uçakların park alanı olacağını belirten...

Yolcu trafiği açısından dünyanın önemli havalimanları arasına giren Atatürk Havalimanı'nın yanında bulunan askerî bölgenin aprona dönüşeceği açıklandı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne (DHMİ) devredilecek olan bölge, uçakların yeni park alanı olarak kullanılacak.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, askerî alanın devredilmesi ile ilgili prosedürlerin sonuna gelindiğini ifade ederek, teslim alınan alana pist yapılmasının mümkün olmadığını, bu yüzden apron olarak kullanılacağını söyledi. Birdal, "Yeni oluşturulacak alanda birbirinden bağımsız paralel pist imkânı bulunmuyor. 17-35 sağ-sol pistini eşzamanlı olarak kullanamıyoruz. Aynı anda iki uçağın kalkış ve inişini sağlayamıyoruz. Askerî alanı aldığımızda, 2 bin 200 metre mesafede yeni bir pist yapsak bile bağımsız olarak kullanıp aynı anda kalkış ve iniş gerçekleştiremeyiz." dedi.
 
İstanbul'a yapılması planlanan üçüncü havalimanı ile ilgili ön hazırlıkların çeşitli kuruluşlar tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Birdal, bu konuda doğrudan herhangi bir kuruluşa görevlendirme yapılmadığını kaydetti. Üçüncü havalimanının, 'yap-işlet-devret projesi' veya devletin kendi özkaynaklarının kullanılması gibi alternatiflerle yapılabileceğini dile getiren Birdal, ilk başlangıçta 100 milyon yolcu kapasiteli olmasının hedeflendiğine dikkat çekerek, kapasitenin daha sonra artırılacağını ifade etti. Söz konusu havalimanı ile ilgili çalışmaların belli bir aşamaya geldiğini belirten Birdal, "Belki de bu konuyla ilgili açıklamayı Başbakan Tayyip Erdoğan yapacak." diye konuştu.
 
Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nın şehrin tam ortasında kalması sebebiyle beklenen ve talep edilen büyümeye imkân vermediğini söyledi. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın da efektif şekilde kullanıldığını dile getiren Birdal, 2003'te çok az hava ve yolcu trafiği olan Sabiha Gökçen'in bugün 3. sıraya kadar yükseldiğini belirtti. Sabiha Gökçen Havalimanı'na paralel pist yapılacağını kaydeden Birdal, bu pistin de yapılması ile daha fazla kapasitenin oluşacağını ifade etti. 

Orhan Birdal, 2011'de yolcu sayısının Türkiye genelinde yüzde 14,4 oranında artış göstererek 118 milyon 425 bine ulaştığını açıkladı. Geçen yıl 1 milyon 331 bin 835 uçağa hizmet sunduklarını anlatan Birdal, "Uçak trafiğinde ve yolcu sayısında Atatürk Havalimanı'ndan sonra 2. sırayı Antalya Havalimanı, 3. sırayı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı aldı." dedi.
 
2012 yılı yatırım bütçesi 425 milyon TL
 
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, yeni hedefleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Bu yıl özkaynaklarımızdan 425 milyon lira yatırım yapacağız. Milas Bodrum Havalimanı dış hatlar terminali inşaatı 2012 yılı içinde açılacak. Kars Havaalanı iç ve dış hatlar terminal binası, Ağrı ve Adıyaman Havaalanı terminal binası ile Kastamonu, Bingöl ve Iğdır havaalanları bu yıl içinde açılacak. Şırnak, Cizre ve Hakkâri Yüksekova havalimanları da 2013 yılında hizmete girecek.

Diyarbakır Havalimanı'na bu yıl yeni sivil tesisler yapacağız. Apron ve taksirut ile ilgili ihaleyi 2011 yılında yaptık, 3 Şubat'ta teklifleri alacağız. Daha sonra da üstyapı terminal binası ihaleleri yapılacak."
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim