• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

Asrın projesi'nde bir adım daha atılıyor

Asrın projesi'nde bir adım daha atılıyor
Bakan Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye su getirilmesinin yıllardır özlemini çektiklerini, bir hayalin gerçekleşmesine az kaldığını belirterek, ''Bu proje gerçekten yüzyılın projesi'' dedi.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye su getirilmesinin yıllardır özlemini çektiklerini, bir hayalin gerçekleşmesine az kaldığını belirterek, ''Bu proje gerçekten yüzyılın projesi'' dedi.

Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye denizaltından borularla getirilecek suyun öncelikle Güzelyurt bölgesine verileceğini ve bu önceliğin siyasi mesajları olduğuna işaret ederek, suyun Güzelyurt'a aktarılmasıyla, Güzelyurt'un Rumlara verileceği yönündeki söylentilerin de ortadan kalkmış olacağını vurguladı.

Türkiye'den gelecek suyu, Rum tarafı ile paylaşabileceklerini kaydeden Amcaoğlu, Türkiye'den KKTC'ye döşenecek borunun yanına ek boru hattı çekilerek, Kıbrıs üzerinden Filistin'e de su götürülebileceğine işaret etti.

-Temel Cuma günü atılıyor-

''Hayalden gerçeğe; Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen Türkiye'den KKTC'ye denizaltından borularla su getirilmesi projesinde önemli bir adım daha atılıyor.

KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için, Anamur Dragon Çayı'ndan alınacak suyun, kara ve deniz boru hatlarıyla adaya getirilmesi hedeflenilen proje kapsamında KKTC'ye iletilen suyun geçici olarak depolanması amacıyla yapılacak Geçitköy Barajı'nın temeli, Cuma günü düzenlenecek törenle atılacak.

Temel atama törenine, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da katılacak.

Geçitköy göleti üzerine yapılacak barajın temelden yüksekliği 65 metre, depolama hacmi ise 26.5 milyon metreküp olacak. Yılda 75 milyon metreküp su taşınmasını öngören projenin tamamının 2014 yılı Mart ayında tamamlanması ve 7 Mart 2014 tarihinde açılışının yapılmasıyla adaya su verilmeye başlanması hedefleniyor.

-Amcaoğlu: ''Bizim için büyük rakam''-

Konuyla ilgili AA'ya değerlendirmelerde bulunan Ali Çetin Amcaoğlu, ''Proje gerçekten yüzyılın projesi. Yıllardır özlemini çektiğimiz bir proje. Uzun yıllar konuşulan bir konu. Bugün, Sayın Erdoğan hükümeti çok önemli bir adım atmış ve bu konuda gerçekten KKTC'nin hem ekonomik geleceğini çok yakından ilgilendiren hem de belki bir gün 'barış suyu' niteliğini de kazanacak bir projeye imza atılıyor. Bu açıdan proje son derece önemli'' dedi.

Projenin Türkiye ayağında, Alaköprü Barajı'nın temelinin, 7 Mart 2011'de üst düzey bir katılımın olduğu törenle atıldığını, çalışmaların Türkiye ayağının devam ettiğini anımsatan Amcaoğlu, Cuma günü de Geçitköy Barajı'nın temelinin atılacağını kaydetti.

Proje kapsamında, Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp içme, kullanma ve tarımsal amaçlı su getirileceğini, bunun KKTC için çok büyük rakam olduğunu kaydeden Amcaoğlu, KKTC'nin yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının 30-35 milyon metreküp olduğunu, arta kalan 40 milyon metreküp suyun da tarımsal amaçlı kullanılacağını söyledi.

Projenin dünyada ilk olduğunu ve çok ilgi gördüğünü, deniz altından borularla bu kadar uzun mesafenin geçişinin dünyada başka örneği olmadığını anlatan Amcaoğlu, ''Deniz yüzeyinin 250 metre derinliğinden döşenecek borularla bu su KKTC'ye getiriliyor. Dolayısıyla deniz ulaşımlarında da herhangi aksaklığa, sıkıntıya fırsat vermeme adına da çok etraflıca düşünülmüş ve tasarlanmış bir proje'' dedi.

KKTC'nin su kaynaklarının tuzlandığını ve su sıkıntısı olduğuna işaret eden Amcaoğlu, projenin su sıkıntısını ortadan kaldıracağını ve suyun gelmesinin tarım ve hayvancılığın gelişmesine önemi katkısı olacağını, doğal olarak, ülkenin ekonomik yapısına olumlu yansıyacağını, kaliteli üretimin artacağını, ekonomik yapının daha hızlı gelişerek kalkınacağını kaydetti.

-Suyla birlikte elektrik de gelecek-

Amcaoğlu, suyla birlikte Türkiye'den elektrik getirilmesi konusunu Başbakan Erdoğan'ın ciddi bir şekilde incelediğini ve bu konuda talimatlar verdiğini de belirterek, ''Sanıyorum, suyla beraber, sürpriz olarak bize elektriğin de gelmesi mümkün olabilecek. Bu konuda çalışmalar yapıldığını biliyoruz'' dedi.

-Gönül köprüsü-

İki ülke arasında gönül bağları olduğunu dile getiren Amcaoğlu, ''Bir zaman bir şarkımız vardı; 'Girne'den yol bağladık Anadolu'ya', şimdi Anadolu'dan da borularla suyu bağladık Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne diyeceğiz'' ifadesini kullandı.

-Öncelik Güzelyurt-

İçme ve kullanma suyunun proje çalışmalarının tamamlandığını, yakında ihalesine çıkılacağını, sulamayla ilgili proje çalışmalarınınsa devam ettiğini anlatan Amcaoğlu, Türkiye'den getirilecek suyun öncelikle Güzelyurt bölgesine verileceğini söyledi.

Güzelyurt'un KKTC'nin en verimli topraklarına ve en büyük su havzasına sahip olduğuna işaret eden Amcaoğlu, aşırı su çekimi nedeniyle bölgede yoğun tuzlanama olduğunu, bölgedeki üreticiyi üretimden koparmadan ve daha çok üretime teşvik amacıyla suyun öncelikli olarak o bölgeye aktarılacağını anlattı.

-''Başbakan Erdoğan açıklaması, Güzelyurt insanını Güzelyurt topraklarına bağladı''-

Rumların, Kıbrıs müzakerelerinde sürekli Güzelyurt'u istediği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da geçen 20 Temmuz'da, ''Güzelyurt'un Rumlara verilmeyeceğini'' söylediği hatırlatılarak, Türkiye'den gelecek suyun öncelikli olarak Güzelyurt'a verilmesinin, bölge insanı üzerindeki psikolojik etkisinin ne olabileceğine dair bir soru üzerine, Bakan Amcaoğlu, Başbakan Erdoğan'ın ilgili sözlerinin bölgeye yatırımı artırdığını söyledi.

Bölge insanının o güne kadar, ikamet için pek ev inşa etmediğini ifade eden Amcaoğlu, şöyle konuştu:

''O günden bugüne bakıyorum, çok büyük bir değişime uğramış ve hızla da gelişiyor.

Dolayısıyla anavatandan gelen mesajlar bizim için son derece önemli. Sayın Başbakanımız da (Erdoğan) bu hassasiyeti dikkate alarak böyle bir açıklamada bulunmuş ve Güzelyurt insanını Güzelyurt topraklarına bağlamış. Şimdi kökleşiyor. Bundan sonra da gelişmesi, geliştirilmesi öngörülüyor.

Suyun o bölgeye verilecek olmasının bir kısım siyasi mesajlar içerdiğini de söyleyebiliriz. Çünkü, hani 'Güzelyurt gözden çıkarıldı, verildi, veriliyor, verilebilir, verilecek' denmesine rağmen bu suyun oraya aktarılması bu söylentileri de ortadan kaldırmış olacak.''

Geçitköy göleti üzerine temeli atılacak Geçitköy Barajı'yla ilgili teknik bilgi de veren Amcaoğlu, barajın depolama kapasitesinin yaklaşık 26.6 milyon metreküp, yüksekliğinin 65 metre kadar olacağını ve baraj gölünün Kozanköy'e doğru genişleyeceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın geçen 20 Temmuz'da KKTC'ye yaptığı ziyarette bölgeyi helikopterle gezdiğini ve göleti özellikle görmek istediğini aktaran Amcaoğlu, ''Çok büyük bir havza olacak. KKTC insanının bir yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacının depolanabileceği bir ortam oluşturulacak'' dedi.

Geçitköy Barajı'nın, Alaköprü barajı ile birlikte 2014'te tamamlanmasının planlandığını anlatan Amcaoğlu, projedeki tüm unsurların eş zamanlı olarak tamamlanacağını kaydetti. Amcaoğlu, Geçitköy Barajı'nın maliyetinin yaklaşık 25 milyon TL olduğunu, barajı, Türkiye ve KKTC'den firmaların ortaklıkla yapacağını söyledi.

-Hazırlıklar sürüyor-

Bakanlık olarak, suyla ilgili çalışmaların devam ettiğini; bitki deseninin oluşması, iklim koşulları, toprak yapısının incelenmesi, hangi ürünün hangi noktalarda daha verimli olacağı ve hangi ürünlerin ihracatta öncelik aldığı ve pazarlanmasının kolay olduğu konularının planladığını anlatan Amcaoğlu, 'Suyun gelişi ve akışıyla beraber bu projelerimiz de hayat bulmuş olacak. Hazırlıksız değiliz. Hazırlıklarımız yapılıyor. Bir kısmı tamamlanmıştır, bir kısmı da tamamlanmak üzerdir'' dedi.

Bakan Amcaoğlu, Başkan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu başta olmak üzere Türkiye'ye teşekkür etti.

-''Suyu komşumuzla paylaşabiliriz''-

Türkiye'den gelecek suyun, Rumlara da verilmesiyle ilgili bir soru üzerine, Ali Çetin Amcaoğlu, suyla ilgili yapılan çerçeve anlaşmasına, ''talep gelmesi halinde suyun üçüncü bir ülkeye verilebileceğine'' dair bir madde konulduğuna işaret ederek, ''Türkiye ile istişare ederek, böyle bir olanağı güney komşularımıza oluşturabiliriz. Hatta belki başka ülkelere'' dedi.

Kısa süre önce, İstanbul'da İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) sudan sorumlu bakanlar toplantısına katıldığını ve Filistinli bakanın heyecanının gözünün önünden gitmediğini anlatan Amcaoğlu, ''Çünkü, Veysel Bey bu projeyi açıkladığında, (Filistinli bakan) 'Bizim halimiz ne olacak' diye sitemde bulunmuştu. 'İnşallah sıra size de gelir' denmişti. Herhalde Türkiye'nin oraya da bir sözü var'' diye konuştu

-''Filistin'e de Kıbrıs üzerinden su gider''-

Türkiye'den KKTC'ye döşenen borunun yanına ayrı boru hattı çekilebileceğini, sistem yerleştikten sonra boru döşemenin çok daha kolay olduğunun söylendiğini ifade eden Amcaoğlu, ''Yani bize gelecek olan sudan değil, ayrı bir hatla (Filistin'e su) verilebileceği söyleniyor'' dedi.

Filistin'e Kıbrıs üzerinden su götürülmesinin mümkün olduğunu dile getiren Amcaoğlu, Bakan Eroğlu'nun, ''Komşu ülkelerle paylaşmaya hazırız, herkese yardım etmeye hazırız, su önemli bir olaydır'' diyerek komşu ülkelere açık kapı bıraktığını kaydetti.

Türkiye'nin güçlü ve büyük bir devlet olduğunu, küçük devletlerin Türkiye'nin yardımına ihtiyacı oluğunu dile getiren Bakan Amcaoğlu, Yaser Arafat'ın bir zamanlar, merhum Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a, ''Denktaş Bey, benim de sizin gibi bir anavatanım olsaydı ben İsrail'in karşısında bu hallere düşmezdim'' dediğini anımsatarak, ''Yani biz kendimizi çok şanslı görüyoruz'' dedi.

Amcaoğlu, Kıbrıs Türklerinin 1963'lerde çektiğini acıları, bugün Filistinlilerin çektiğini sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim