• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Astronot Charles Moss'un tercihi THY

Astronot Charles Moss'un tercihi THY
NASA'nın Apollo 16 programı kapsamında, 1972 yılında Ay'a giden en genç astronot ünvanını taşıyan Charles Moss Duke, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti.

 

Duke'ün Vali Kıraç'ı ziyaretine eşi Dorothy Duke, Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile ESBAŞ Uzay Kampı Müdürü Scott Woodham da eşlik etti. 
 
Astronot Duke, Türk havacılık sektörünün katettiği gelişmeden çok etkilendiğini belirterek, uçakla yolculukta tercihinin Türk Hava Yolları (THY) olduğunu açıkladı. 
 
Oğlunun da pilot olduğunu kaydeden Duke, şöyle konuştu: "Özellikle Türk Hava Yolları ile uçuyoruz. Oğlum pilot ve THY'den çok övgüyle bahsediyor. Boeing 777'yi uçurabilen başarılı Türk pilotlarından bahsediyor. ESBAŞ'ta bulunduğumuz incelemelerde Türkiye'nin havacılık alanındaki gelişmelerinden etkilendim. Ben de havayolu uçuşlarında Türk Hava Yolları'nı tercih ediyorum." 
 
Astronot Duke, İzmir'de çok güzel ağırlandığını dile getirerek, İzmirli çocukların heyecan ve merak dolu sorularından da etkilendiğini söyledi. 
 
Duke, bir hafta boyunca İzmir'de çok güzel ağırlandıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'in misafirperverliğinden çok etkilendik. Bu noktada ESBAŞ'a  teşekkür ederim. Gençler ve çocuklarla görüştüm. Hepsi çok heyecanlı ve meraklıydı, çok soru sordular. Çocuklarımız ve bizim geleceğimiz için astronomi konusunda eğitim çok önemli. İzmir'e bu nedenle tekrar gelebilirim. Çocukların bu konudaki istekleri heyecan vericiydi." 
 
İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç da, dünya çapında ünlü astronot Duke'ü İzmir'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 
 
Vali Kıraç, Sayın Duke'in bir haftadır İzmir'de olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle önemli bir bilim insanını ağırlamaktan mutluyuz. ESBAŞ yöneticilerine teşekkür ediyorum. ESBAŞ'ta EXPO için eczacılık ve tıpla ilgili çalışma oluyor, EXPO'ya da katkı sağlıyorlar. Benim de aklımda birçok soru vardı, onları sordum. Özellikle aya giderken dönmemeyi hiç düşündünüz mü diye sordum. O da eşiyle böyle bir endişe yaşamadığını ve gitmeden altı yıl önce hazırlık yaptığını söyledi" 
 
Astronot Duke, Vali Kıraç'a Ay'a ayak basarken çekilmiş bir fotoğrafını ve Apollo 16'nın armasını hediye etti. 
 
77 yaşında olmasına karşın fiziki testleri geçmesi durumunda bir kez daha Ay'a gitmek istediğini söyleyen Duke, "Eşime Ay'dan getirdiğim ay taşı ile yüzük yaptırdım. Bu sayede Ay'dan uzak kalmıyorum" diye espri yaptı. 
 
3 Ekim 1935 de Kuzey Karolayna'nın Charlotte kentinde dünyaya gelen astronot Charles Moss Duke, 1966 yılında NASA tarafından seçilen 19 astronottan biri oldu. Ay'a ilk inişin yapıldığı Apollo 11 görevinde kapsül iletişim subayı ve Apollo 13 görevinde yedek Ay modülü pilotluğu görevlerini üstlenen Duke, Apollo 16 programı kapsamında ay yüzeyinde 71 saat 14 dakika kalıp üç ayrı seferde toplam 20 saat 15 dakika ay yürüyüşü gerçekleştirdi. 
 
Duke, söz konusu görevinde bir başka Apollo 16 astronotu John W. Young ile birlikte yaklaşık 90 kilo Ay taşı ve kum örneğinin incelenmek üzere toplanması, ay yüzeyine kozmik ışın dedektörü yerleştirilmesi, sert ve engebeli yüzeyde hareket edebilen Rover-2 aracının manevralarının değerlendirilmesi gibi önemli çalışmaları tamamladı. 
 
Ay'a 36 yaşındayken giderek Ay'da yürüyen en genç astronot olma ünvanını kazanan Astronot Duke, dünyaya geri dönmeden önce ay yüzeyine eşi ve çocuklarıyla birlikte çekilmiş bir fotoğrafını bırakmasıyla da tanınıyor.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim