• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Asya'nın dev demiryolunda temel atıldı

Asya'nın dev demiryolunda temel atıldı
Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun temeli düzenlenen törenle atıldı.
Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan demiryolunun temeli düzenlenen törenle atıldı. Türkmenistan'da düzenlenen resmi törene; Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin katılımıyla atıldı.
 
Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a 850 kilometre uzaklıktaki Atamurat şehri yakınlarında düzenlenen törende 123 kilometrelik Atamurat-İmamnazar-Akina-Andhoi demiryolunun ilk rayları yerleştirildi.
 
Törende konuşan Türkmenistan lideri, projenin hayata geçirilmesiyle sosyal-ekonomik açıdan gelişmenin sadece katılımcı ülkelerle sınırlı kalmayıp bölge ülkelerine de önemli katkı sağlayacağını söyledi. Berdimuhamedov, bu projenin ülkeler arasındaki dostluğu daha da pekiştireceğini belirtti.
 
Üç ülkeyi birleştiren önemli bir projeyi başlatmaktan son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden Berdimuhamedov, demiryolu hattın Asya bölgesindeki önemli bir ulaşım yolu olacağına inandığını söyledi.
 
Türkmenistan olarak birçok dev ulaşım projelerine öncülük ettiklerini söyleyen Türkmen lider, bu projelerin barış, refah ve işbirliği için önemli olacağına inandıklarını belirtti. Bu projenin kardeş Afganistan'ın ekonomik açıdan kalkınmasına önemli katkı sağlayacağını söyleyen Berdimuhamedov, Afganistan'ı uluslararası ve bölgesel işbirliğine kazandırmak istediklerini bildirdi. Berdimuhamedov ayrıca, bu projenin ülkeler arasındaki dostluk, karşılıklı güven ve kardeşliğin bir sembolü olacağının da altını çizdi.
 
Afganistan Devlet Başkanı Karzai ise konuşmasında demiryolu inşaatının kısa sürede tamamlanması için bütün imkanlarını seferber edeceklerini vurgulayarak, inşaatı beklenen süreden daha kısa sürede tamamlayacaklarını ifade etti. Karzai, Türkmen hükümetine projenin başlamasındaki katkısı, sosyal ve ekonomik yardımları dolayısıyla teşekkür etti.
 
Karzai, Türkmen Hükümeti'nin son yıllarda önemli projeler ile Afganistan'ın sosyo-ekonomik bakımdan kalkınması için yardımcı olduğunu ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde birçok projenin Türkmenler tarafından hayata geçirildiğini ifade etti.
 
Tacikistan Devlet Başkanı Rahman, bu projenin hem bölgesel kalkınmaya hem de ülkesindeki istihdama önemli katkı yapacağını söyledi. Rahman, projenin başlamasıyla ülkeler arasındaki ticaret hacminin artacağını ve diğer ülkeler ile ekonomik entegrasyonun kolaylaşacağını belirtti.
 
Rahman, Türkmenlerin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini ifade ederek, "Biz Tacikler ve Afganların Türkmenlerden öğreneceği çok şey var." diyen Rahman, bölgesel ulaştırma projelerin son derece önemli olduğunu söyledi. Rahman, "Son 7 yılda Tacikistan ile Afganistan arasındaki ticaret hacmi 100 kat arttı. Tacikistan ile Türkmenistan arasındaki hacim ise 3 kat arttı" diyerek, bu projelerin ülkeler açısından ne kadar önemli olduğunu belirtti.
 
AFGANİSTAN BÖLGESEL İŞBİRLİĞİNE KAZANDIRILIYOR-
 
Sözkonusu proje ile Afganistan'ın bölgesel işbirliğine kazandırılması hedefleniyor. Afganistan'da kalıcı barışın sağlanması için sorunların diplomatik yollarla çözülmesinden yana olan Orta Asya ülkeleri, bu ülkenin ekonomik açıdan kalkınması için dev projelere öncülük ediyor.
 
Üç ülkenin devlet başkanları demiryolu inşaatına ilk harcı koydular. Türkmen demiryolcular 85 kilometrelik Atamurat-İmamnazar hattının ilk raylarını yerleştirdi. İmamnazar istasyonundan Afganistan'ın Akina istasyonuna kadar olan 3 kilometrelik demiryolu inşaatını da Türkmenistan'ın yapacağı açıklandı. 35 kilometrelik Akina - Andhoi hattı ise Afganistan tarafından inşa edilecek.
 
Toplam uzunluğu 400 kilometre olan projenin maliyetinin 400 milyon doları bulması bekleniyor. İki yıl içerisinde inşa edilecek olan projede, Türkmenistan kendi bölgesini kendi kaynakları ile inşa edecek. Afganistan ile Tacikistan'ın ise bu proje için uluslararası maliye kuruluşlarından yardım alması bekleniyor.
 
demiryolu2.jpg
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim