• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Asyaport Limanı ilk misafiri MCS Tokyo'yu ağırladı

Asyaport Limanı ilk misafiri MCS Tokyo'yu ağırladı
Tekirdağ'daki Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın ilk 10 limanından biri olan ve tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon teu elleçleme kapasitesine ulaşması beklenen Asyaport Limanı'na MSC TOKYO konteyner gemisi, geldi.

Tekirdağ'da yapımı tamamlanan 300 bin metrekarelik Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olan Asyaport'a ilk yük gemisi yanaştı. Yaklaşık 275 metre uzunluğundaki geminin limana demir atması sırasında tören düzenlendi.

İLK YÜK GEMİSİ YANAŞTI

İtalyan taşımacılık şirketine ait dev konteyner gemisi MSC Tokyo, dün akşam saatlerinde Süleymanpaşa İlçesi'ne bağlı Barbaros Mahallesi'nde yapımı tamamlanan ve 300 bin metrekarelik alanda kurulu, tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon konteyner hareketine ulaşması beklenen Asyaport Limanı'na ulaştı. Geminin limana yanaşması nedeniyle düzenlenen program sırasında iftar yemeği de verildi.

PROGRAMA KATILAN İSİMLER

Asyaport Liman İşletmesi tarafından düzenlenen programa Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz,  Asyaport Limanı Sahibi Ahmet Soyuer ve Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan ve Tekirdağ Ticaret Odası Başkanı Cengiz Günay, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

"TÜRKİYE 9 MİLYONLUK KONTEYNER KAPASİTESİNE SAHİPTİR"

Programın açılışında konuşan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özkan Poyraz, Asyaport Limanı'nın Türkiye için önemli bir transit liman olduğunu ifade ederek, "Türkiye transit bir liman ülkesidir. Türkiye 9 milyonluk konteynır kapasitesine sahip bir ülke.Uzak Doğu'dan gelen büyük konteyner gemileri özellikle Marmara ve Ege limanlarımıza geldikten sonra bu gemilerden aktarılan yükler daha küçük gemilerle Akdeniz'e, Avrupa'ya ve hatta İzmir üzerinden demir yoluyla Kazakistan'a kadar uzanan bir taşımanın içerisine giriyorlar" dedi.

Özkan, Asyaport Limanı'nın Türkiye için çok önemli bir aktarma limanı terminali konumunda olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Asyaport, yılda 2,5 milyon konteyner hareketine sahip bir liman ve dünyanın ikinci büyük konteyner şirketi olan MSC'nin Türkiye'de bu konumu seçmiş olması da özellikle 'konteyner network' dediğimiz ağın içerisinde çok önemli bir fonksiyona sahip oluyor. Bugün yanaşan gemi de 10 binin üstünde konteyner taşıyarak bu limanı ziyaret etmiş durumda. Yükler kara yoluyla hatta demir yoluyla da aktarılarak ülkenin çeşitli alanlarına, Karadeniz'e de gemilerle götürülmüş olacak."

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu da Asyaport Limanı'nın Tekirdağ'ın gözbebeği olduğunu ifade ederek, "Öncelikle burası ilimize doğrudan kazandırdığı gelirler dışında isitihdama olan katkısı açısından Tekirdağ için çok önem arz ediyor" şeklinde konuştu.

Asyaport'un hem ticarete hem istihdama katkı sağlayacağını aktaran Salihoğlu, şunları kaydetti:

"Ulaşımın rahatlaması bakımından Türkiye için çok önemli bir hadise. Demiryolu ağı buraya kadar ulaştı. Buradan gelen yük demiryoluyla Türkiye'nin her tarafına ulaştırılacak. Tabii ki ilimizde başka limanlar da var. İlimizde 9 liman var, onların çok çok üstünde önemli bir kapasiteye sahip olan bir liman Asyaport, başarılı bir çalışma sonucu ortaya çıktı. Asyaport Limanı için Malkara yoluna doğrudan bağlanacak 6,5 kilometre uzunluğunda yol karayolları tarafından ihale edildi. Yıl sonuna doğru büyük ihtimalle tamamlanacak. O yol tamamlandığı takdirde ulaşımı daha kolay hale getirecek. İstihdam bakımından, ulaşım bakımından, ilimizin ticari kapasitesinin artması bakımından çok büyük katkıları olacak. Umut ediyorum bu limanın doğurduğu iş ve istihdam sayesinde ilimizde yeni yeni iş alanları da açılacak."

GEMİ DAHA SONRA ALİAĞA, SİNES VE LE HAVRE LİMANLARINA UĞRAYACAK

Diğer yandan, ilk ithalat yükünü indiren ve ilk ihracat yükünü alacak olan MSC TOKYO gemisinin, daha sonra Aliağa, Sines ve Le Havre limanlarına uğrayacağı bildirildi.

 

ÇEVRECİ LİMAN ASYAPORT

Tekirdağ Barbaros’ta 300.000 metrekarelik alanda kurulu Asyaport tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2.5 milyon teu elleçleme kapasitesine ulaşacak. 20 metre derinliğe kadar toplam 2000 metre rıhtımı ile birlikte dünya ölçeğinde bir liman olan Asyaport, mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerini elleçleyebilecek. Asyaport Limanı’nda 11 adet 24 yan sıraya kadar hizmet verebilecek kapasitede rıhtım vinci (Ship –to-shore Granty Crane) ile 33 adet lastik tekerlekli saha vinci ( Rubber Tyre Granty Crane) bulunuyor.

Asyaport müşterilerine daha fazla esneklik ve liman kapsama alanı vererek müşterileri için çok büyük bir sorun olan İstanbul limanlarının sıkışıklığını da hafifletmeye yardımcı olacak. Asyaport bugün yeşil konteyner limanlarından biri. Bu sebepten dolayı Asyaport karbon salımını düşürmek için solar paneller, LED aydınlatma, LNG motorlu taşıyıcılar ve elektrikli vinçler gibi farklı teknolojilere yatırım yaptı.. Limanda tüm gemi ve sahil vinçleri elektrikle, liman içerisindeki taşıma araçları ise (LNG) likit doğalgaz ile çalışacak. Tüm gemiler ve vinçler elektrik ile çalışabilir ve tüm liman tarafı operasyonel araçlar  (LNG) likit doğalgaz tarafından işletilecek. Asyaport ; Sağlık, Emniyet, Çevre ve Kalite Yönetim sistemlerinin süreç çalışmaları ve sentifikasyonları başvuruları bekleniyor. 

MSC 

 1970 senesinde MSC RAFAELA gemisi ile deniz taşımacılığına adım atan, en son filosuna dünyanın en büyük konteyner gemisi MSC OSCAR’ı dahil eden Mediterranen Shipping Company (MSC) bugün dünyanın en büyük konteyner taşımacıları arasında yer alıyor. Dünyada 480 ofis ve 54.400 çalışanı bulunan ve Türkiye’de MSC Gemi Acenteciliği A.Ş. adıyla 1995 yılında faaliyete başlayan MSC, sadece konteyner yatırımı ile değil; Türkiye’de bu yıl hizmete girmesi planlanan Asyapprt Limanı ve Medlog Lojistik yatırımları ile büyümeye devam ediyor.

 

tokyo.jpg

tokyo1.jpg

tokyo2.jpg

tokyo3.jpg

asyaport-001.jpg

asyaport1-001.jpg

asyaport2-001.jpg

asyaport3-001.jpg

asyaport4-001.jpg

asyaport5-001.jpg

asyaport6-001.jpg

asyaport7-002.jpg

asyaport8-001.jpg

asyaport9-002.jpg

asyaport10-002.jpg

asyaport11-002.jpg

asyaport12-001.jpg

asyaport13.jpg

asyaport14.jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim