• BIST 9524.59
  • Altın 2502.068
  • Dolar 32.5481
  • Euro 34.6336
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

'Atak' dünya devleri ile kapışıyor

'Atak' dünya devleri ile kapışıyor
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) göz bebeği T129 Atak Helikopteri, dünya devleriyle kapışıyor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde üretilen ATAK helikopteri...

 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde üretilen ATAK helikopteri, Güney Kore Cumhuriyeti'nde devam etmekte olan Taarruz Helikopteri İhalesi'nde tüm test ve değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlayarak kısa listede son üç firma arasına kalmayı başardı. ATAK helikopteri, Amerikan Boeing firmasının AH-64 Apache ve Bel firmasının AH-1Z helikopterleri ile yarışıyor. ATAK helikopteri, özgün teknoloji ve alt sistemleriyle, Cezayir, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Pakistan, Türkmenistan, Mısır, Azerbaycan ve Ürdün gibi ülkelerin de silahlı kuvvetlerinin gündem maddeleri arasında yer alıyor. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin taarruz ve taktik keşif helikopteri ihtiyacının karşılanması için 50 adet helikopterin tedarikine yönelik olarak 7 Eylül 2007'de imzalanan sözleşmenin ardından ilave 9 adet helikopterin 15 ay erken teslimatı hedefleyen tedarik sözleşmesi de 8 Kasım 2010 tarihinde imzalanmıştı. 
 
TSK'nin taarruz ve taktik keşif helikopteri ihtiyacının karşılanması için başlatılan program bünyesinde bir çok ilki de barındırıyor. TUSAŞ bu program sayesinde, uluslararası alanda söz sahibi olabilecek, aynı zamanda da güçlü bir silah olan modern ve kritik bir helikopterin fikri mülkiyetine ortak olacak.
 
“T129 HELİKOPTERİ DÜNYANIN EN GELİŞMİŞ TAARRUZ HELİKOPTERLERİ”
 
T129 olarak anılan ATAK helikopterinin diğer ülkelere satışlarında TUSAŞ, Türkiye'nin ATAK Programı'nda sahip olduğu iş payını gerçekleştirerek ürün satış haklarına sahip oldu. TUSAŞ'ın özellikle kendi geliştirdiği sistemlerin de etkisiyle T129 helikopteri dünyanın en gelişmiş taarruz helikopterlerinden birisi oldu. AgustaWestland tasarımı A129 gövdesinin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde, motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak milli aviyonik ve silah sistemleri ile teçhiz edilmesi sonucu ortaya çıkan T129, halen dünyada kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olma unvanını elinde tutuyor.
 
“T129'UN İKİ TİPİ MEVCUT”
 
Ağır silah yükü ile zorlayıcı "sıcak hava-yüksek irtifa" görevleri için optimize edilmiş olan T129'un, iki tipi mevcut. Yakın hava desteği görevleri için 76 adede kadar 70 mm güdümlü/güdümsüz roketler ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm top ile donatılmış T129A ve çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri entegre edilmiş olan ve aynı anda 8 adet UMTAS, 12 adet CIRIT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabilen T129B.
 
 
“2013 TSK KULLANMAYA BAŞLAYACAK”
 
TUSAŞ tesislerinde üretimi tamamlanan T129A prototipi ilk uçuşunu 17 Ağustos 2011'de gerçekleştirdi. Devam eden test ve kalifikasyon faaliyetleri kapsamında Kalifikasyon tamamlanana kadar toplam 2 bin saate yakın uçuş ve yer testi gerçekleştirildi. T129 Helikopterleri 2013 yılından itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerince kullanılmaya başlanacak.
 
“DÜNYA DEVLERİYLE KAPIŞIYOR”
 
Tüm lisans ve pazarlama hakları Türkiye'ye ait olan “T129 Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri”, üstün teknoloji ve müşteri odaklı ihtiyaçlara cevap verebilme özelliği doğrultusunda, küresel pazarda büyük rol oynuyor. 2009 yılından itibaren Güney Kore Cumhuriyeti'nde devam etmekte olan Taarruz Helikopteri İhalesi'nde T129 ATAK Helikopteri ile yer alan TUSAŞ, tüm test ve değerlendirme süreçlerini başarıyla tamamlayarak kısa listede son üç firma (Amerikan Boeing firmasının AH-64 Apache ve Bell firmasının AH-1Z Helikopterleri ile birlikte) arasına kalmayı başardı. 
 
Halen devam etmekte olan ihale sürecinde, dünya kamuoyunun büyük ilgi ve beğenisini toplayan T129 ATAK Helikopteri, özgün teknoloji ve alt sistemleriyle, Cezayir, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Pakistan, Türkmenistan, Mısır, Azerbaycan ve Ürdün gibi ülkelerin silahlı kuvvetlerinin de gündem maddeleri arasında yer alıyor.
 
“ÜRDÜN HAŞİMİ KRALLIĞI KRALI HUSSEİN TUSAŞ'I ZİYARET EDECEK”
 
Dünyanın göz bebeği haline gelen ATAK helikopterine ilgi her geçen gün artıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak yarın Türkiye'ye gelecek olan Ürdün Haşimi Krallığı Kralı Majesteleri 2. Abdullah Ibn Al Hussein, TUSAŞ tesislerine bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Ürdün silahlı kuvvetlerinin gündem maddesinde yer alan ATAK helikopterini Kral Hussein yerinde görecek ve ATAK helikopterinin bir gösteri yapması bekleniyor.
 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim