• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

ATAK projesinde sözleşme değişikliğe gitti

ATAK projesinde sözleşme değişikliğe gitti
Kara Kuvvetleri Komutanlığı kabul heyetinin onay vermediği 3 milyar dolarlık saldırı helikopteri (ATAK) projesinde, sözleşme değişikliğine gidildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı, saldırı helikopterlerinin, “ağırlık”, “denge” ve “titreşim” gibi şartnamede bulunan teknik kalibrasyonları yerine getirmediği için helikopterlere onay vermiyordu. Şimdi, helikopterler sözleşmeye değil, sözleşme helikopterlere uydurulacak. Cumhuriyet gazetesinden Barkın Şık'ın haberine göre; sözleşmenin değiştirilmesine ilişkin Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda (SSM) müzakereler yürütüldüğü ve imza aşamasına gelindiği öğrenildi. 

Türkiye’ye 3 milyar dolarlık saldırı helikopteri (ATAK) satan Finmeccanica’nın başkanı Guiseppe Orsi, İtalya’da yürütülen bir soruşturma kapsamında, Hindistan hükümetine 12 helikopter satışı için 51 milyon Avro rüşvet vermek suçlamasıyla bir süre önce tutuklanmıştı. 
 
Avrupa’daki bu “rüşvet” operasyonu devam ederken Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın, ATAK helikopterlerine olur vermediği ortaya çıkmıştı. Kara Kuvvetleri, İtalya’dan alınan ve kasım ayında teslimatının gerçekleşmesi gereken 5 saldırı helikopterine, “Teknik şartnameyi yerine getiremediği” için onay vermiyordu. ATAK helikopterlerinin ön tarafı arka tarafına göre daha ağır basıyor. Helikopterin dengelenmesi için arka tarafına ağırlık konulması durumunda ise teknik şartnamedeki ağırlığın üzerine çıkıyor. Bu durum ise Güneydoğu Anadolu’da dağlık arazide görev yapacak olan helikopterlerin, istenilen irtifaya çıkmasını engelliyor.
 
SSM’nin bu gelişmeler üzerine, ATAK helikopterlerinin teknik şartnamesinde değişikliğe gittiği öğrenildi. Helikopterler, şartnameye değil, şartname helikopterlere göre ayarlanacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı kabul heyetinin onay vermediği ATAK helikopterlerine, Güneydoğu Anadolu’da sürdürülen terörle mücadele yüzünden acil ihtiyaç bulunuyor. 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim