• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 9 °C

Atatürk Havalimanı'na 'Lodos' ayarı

Atatürk Havalimanı'na 'Lodos' ayarı
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda zaman zaman uçuşlarda sınırlamaya yol açan Lodos'a karşı yeni önlemleri uygulamaya koydu.

Atatürk Havalimanı'na 'Lodos' ayarı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Atatürk Havalimanı'nda zaman zaman uçuşlarda sınırlamaya yol açan Lodos'a karşı yeni önlemleri uygulamaya koydu.

2 genel pisti kalkışa ayıran ve kuzeyden güneye olan kalkış trafiğinin yönünü güneyden kuzeye çeviren DHMİ, lodostan kaynaklanan uçuş sınırlamalarını ve gecikmeleri en aza indirdi.

Daha önce rüzgar güneyden estiği için kalkış ve iniş trafikleri mecburen kuzeyden güneye doğru planlanıyordu. Atatürk Havalimanı'nda kısa pist (23 pisti) ile genel pistin uzantıları birbirini kestiği için lodoslu havalarda kısa pistten uçak inmeden genel pistten uçak kaldırılamıyordu. O yüzden havalimanı meydanının kapasitesi sınırlanıyordu.

Yeni uygulamayla rüzgar lodostan estiğinde bile kısa pistten inişler devam ediyor. Buna karşılık kalkış trafiğinin yönü güneyden kuzeye çevrildi. Böylece arka rüzgarlar uçakları güneyden kuzeye doğru kaldırıyor. 2 genel pistten (35 sağ ve sol pistleri) kalkış yapılmaya başlandı. Bu şekilde iniş ve kalkış trafiklerinin birbirini etkilemesi ortadan kalktı.

Uygulama ile Lodos etkili olduğunda zaman zaman sıfıra kadar düşen iniş kalkış trafiğinde yüzde 60 iyileşme sağlanacak. Yeni uygulamaya ilişkin hava sahasında yeni rotalar dizayn edildi ve uçuş kontrolleri tamamlanarak tüm pilotlara duyuruldu.

UÇAKLARIN YER HAREKETLERİ HIZLANDI

Ayrıca, Atatürk Havalimanı'nda kalkış yapmak üzere bekleyen hava araçlarının bekleme sürelerinin azaltılması amacıyla, sağ genel pist üzerindeki kalkış pozisyonu 200 metre ileriye kaydırıldı ve böylece bu pistten kalkış yapılırken arkasında beklemekte olan uçakların diğer sol piste alınarak kalkış hazırlıklarını tamamlaması sağlandı. Bu da uçakların kalkış öncesi yer hareketlerini hızlandırdı.

Dün yürürlüğe giren bir diğer önemli uygulama ise uçakların yerdeki hareketlerinin tamamının önceden belirlenmiş standart rotalar üzerinden yapılması oldu. Bu sayede hava trafik kontrolörleri ile pilotlar arasında konuşma ihtiyacı en aza indirilirken, uçakların yerdeki hareketleri de daha akıcı ve düzenli hale geldi.

Yetkililer, dün saat 12.30'dan itibaren başlayan uygulama sayesinde etkili lodosa rağmen iniş ve kalkışlarda hiç bir gecikme ya da sınırlama yaşanmadığını bildirdi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim