• BIST 9548.09
  • Altın 2498.055
  • Dolar 32.4897
  • Euro 34.5317
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Atatürk Havalimanı'nda kuyruk türbülansı

Atatürk Havalimanı'nda kuyruk türbülansı
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün akşam kuyruk türbülansına giren uçak tehlike atlatırken, pilot ile kule arasındaki konuşmaların ise ses kaydı ortaya çıktı.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda dün akşam kuyruk türbülansına giren uçak tehlike atlatırken, pilot ile kule arasındaki konuşmaların ise ses kaydı ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinde bir uçak kuyruk türbülansından etkilendi. Uçağın kuyruk türbülansından etkilenmesi üzerine pilot ile kule görevlileri arasında geçen konuşmanın ses kaydı ortaya çıktı. İniş için alçalan uçağın pilotu, kule görevlisine, “Efendim bilgi olarak vermek istiyorum önümüzdeki trafik heavy’di aramızdaki mesafe 7 buçuk mil olarak takip ediyoruz. Buna rağmen kuyruk türbülansından etkileniyoruz, bilgi vermek istedim” dedi. Kule de pilota, “Anlaşıldı bin 500 feet altında şu anda trafik, hızınızı artırabilirsiniz” cevabını verdi. Bunun üzerine pilot, “Negatif efendim, daha fazla yaklaşmak istemiyoruz. Şu anda bile hala alabiliyoruz etkisini” dedi.

Kuyruk türbülansı

Denizde ilerleyin gemilerin arkasında bıraktığı derin girdaplar gibi havada da uçaklar arkalarında ciddi türbülanslar oluşturuyor. Radardan tespit edilemeyen, meteorolojik şartlara göre etkileri birkaç dakika süren bu türbülansa ’kuyruk rüzgárı türbülansı’ deniyor. Büyük uçakların kuyruk rüzgarı türbülansı daha büyük oluyor.

Bu nedenle Hava Trafik Kontrol Merkezi, iki uçak arasındaki mesafeyi ayarlıyor. Türbülans dağılıyor, arkadan gelen uçak daha rahat iniyor. Kuyruk rüzgarı (vorteksler) yüzünden arkadan gelen ve çok yaklaşan uçaklar kontrolden çıkma tehlikesiyle de karşı karşıya kalabilir. Basınç farklılığı nedeniyle kanat üzerinden akıp giden havanın, kanat ucunu terk ederken meydana getirdiği anaforlar kıvrılarak birbirine aksi istikamette dönen iki silindirik girdap oluşur.

Vorteksin şiddeti uçağın ağırlığı, hızı ve kanat yapısına göre değişebiliyor. Kuyruk rüzgar türbülansı nedeniyle oluşacak kazaları önlemek için sivil havacılık otoriteleri çeşitli düzenlemeler yapıyor. Vorteks kategorisine göre iki uçak arasındaki ayrımlar uçakların ağırlığına göre değişebiliyor. Kuyruk rüzgarı türbülansında özellikle inişte ve kalkışta uçakları etkileyen bu olaylarda arkada kalan hava anaforunun sürati saniyede 100 metre gibi inanılmaz hızlara çıkabiliyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim