• BIST 9079.97
  • Altın 2325.333
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9323
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Atatürk'ün yatı Savarona'yı yeniden yaptı

Atatürk'ün yatı Savarona'yı yeniden yaptı
Antalya'da, ismi fuhuş operasyonunda geçen Atatürk'ün yatı Savarona, Bartınlı bir çaycı tarafından yeniden yapıldı.

Atatürk'ün yatı Savarona'yı yeniden yaptı

Amasra ilçesinde yaşayan ve geçimini çaycılık yaparak sağlayan Murat Aksu, Antalya'da jandarma tarafından Atatürk'ün yatı Savarona'ya yapılan fuhuş baskını sonrasında Atatürk'ün yatı Savarona'yı yeniden inşa etti.

Fuhuş operasyonunda ismi geçtikten sonra birçok milletvekilinin TBMM'ye soru önergesi verdiği Savarona gemisi, Bartınlı çaycı tarafından yeniden yaşatılıyor. Atatürk'ün yatının fuhuş operasyonunda geçmesine üzülen çaycı Murat Aksu, daha önce Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan 1931 yılında 4 milyon dolara inşa edilen, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında süzüldükten sonra 1938'de Türk hükümeti tarafından satın alınan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e tahsis edilen Atatürk'ün kabine toplantıları yaptığı, dünya liderlerini ağırladığı, Atatürk'ün vefatından sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne devredilip 1989 yılında Kahraman Sadıkoğlu tarafından 49 yıllığına satın alınan Savarona yatının maketini yaptı. 

Amasra'da özel bir şirkette çaycılık yapan Aksu, şöyle konuştu:

"Boş zamanlarımda gemi modelciliği yapıyorum. Daha önce İngiliz kraliyet donanmasına ait Victor Hugo isimli bir gemi yapmıştım. 3 aylık bir çalışmanın ardından Atatürk'ün yatı Savarona'yı yaptım. Malzeme olarak kayın ve maun ağacı kullandım. 3 ayda tamamladım. Kendi imkanlarımla yapabileceğim bir iş değildir. Gerçek planları ile yapılmış bir gemidir. 122/1'de bir küçültülerek yapılmış bir gemidir. Savarona, 1831 yılında Amerikalı bir bayanın Almanya'ya yaptırılmış olan bir gemi. Almanya'da vergisini ödeyemediği için haciz edilmiştir. Daha sonra Amerika devreye girerek haczi kaldırmıştır. 1838 yılında Türkiye'ye getirilmiştir. Atatürk'ün burada bir sözü vardır. 'Bu gemiyi bir çocuğun oyuncağını bekler gibi bekledim. Yoksa bu benim mezarım olacaktı' demiş. İsmi fuhuş operasyonunda geçince çok üzüldüm. Savarona tıpkı Atatürk gibi benim de hayallerimi süslüyordu. Şimdi hayallerim gerçek oldu. Savarona'nın yaşatılmasını istiyorum."

Çaycı Murat Aksu, Atatürk'ün Savarona yatının Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) tarafından alınarak sergilenmesini istediğini ve bu konuda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'dan destek beklediğini ifade etti. 

11.20110925221008.jpg

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim