• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Ateş: Satış konusunda herhangi karar yok

Ateş: Satış konusunda herhangi karar yok
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, satışla ilgili bu noktada herhangi bir resmi gelişme ve kendilerine intikal etmiş herhangi bir kararın söz konusu olmadığını bildirdi.

Ateş: Satış konusunda herhangi karar yok

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, satışla ilgili bu noktada herhangi bir resmi gelişme ve kendilerine intikal etmiş herhangi bir kararın söz konusu olmadığını bildirdi.

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) ile gerçekleştirilen ''İSTESOB Akıllı Kart''ın tanıtıldığı basın toplantısı sırasında gazetecilerin  bankanın satışı konusuyla ilgili sorularını yanıtlayan Ateş, şunları kaydetti:

''Bu noktada herhangi resmi bir gelişme söz konusu değil. O bakımdan şu anda Denizbank Finansal Hizmetler Grubu ile ilgili bize intikal etmiş herhangi bir karar söz konusu değil.

Kaldı ki biz halka açık Banka ve Şirketler Grubu olduğumuz için bunun Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) bildirilmesine, bir hissedar değişimi gündeme gelirse mutlaka Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından onaylanmasına, Rekabet Kurulu'nun buna uygunluk vermesine kadar uzanan hukuki süreci var. Ama bu sürecin başlamasına dair bugün itibariyle herhangi bir işaret yok.

Görünen o ki zaten aceleye mahal de yok. Hissedarlarımız, üç devletin çok uzun vadeli ve çok geniş kapsamlı bir garantiyle bu sürecin tamamlanmasının sağlanmasına çalışıyor.''

Denizbank olarak Türkiye'de her kesimi finanse etmeye ve kredilendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Ateş, ''Dolayısıyla bizim faaliyetlerimizde en ufak bir aksama, duraksama söz konusu değildir ve olmayacaktır'' dedi.

Hakan Ateş, BDDK'nın Denizbank'ı özel izlemeye aldığı iddialarıyla ilgili de ''Kesinlikle doğru değil. BDDK'nın bütün bankalarda daimi ofisleri ve daimi çalışan elemanları vardır.

Analizler için bu arkadaşlarımız 5 gün 24 saat her zaman iş başındadırlar. Sözü edilen bir müdahale kesinlikle söz konusu değil. Bütün bilgilerimiz, halka açık şirket olduğumuz için zaten kamuoyuyla paylaşılıyor'' şeklinde konuştu.

Ateş, hissedarlardan satışa ilişkin herhangi bir işaret geldiğinde gerekli tutumun alınacağını, ancak bu konuda açıklama yapacak yetkili kişinin kendisi olmadığını kaydetti.

 Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ''Şu anda herhangi bir satış gündemde olmadığı için, (bankanın satışı) sona kaldı mı kalmadı mı o konuda bir yorum yapamam. Ama her zaman şurası bir gerçektir; ulu kuş biraz ağır uçar'' dedi.

Ateş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) ile gerçekleştirilen ''İSTESOB Akıllı Kart''ın tanıtıldığı basın toplantısı sırasında gazetecilerin bankanın satışı konusuyla ilgili sorularını yanıtlarken, hiçbir projelerini hiçbir olayın olumsuz etkilemesinin söz konusu olmadığını, bu kapsamda Kuzey Irak ve Batum'da şube açmaya yönelik ön çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Dexia Grup Üst Yöneticisi (CEO) Pierre Mariani'nin açıklamalarının gayet net olduğunu ifade eden Ateş, çerçeve itibariyle Dexia'nın içinde bulunduğu durumu gözönöne alan Belçika, Fransa ve Lüksemburg devletlerinin 10 yıl süreli, uzun vadeli kağıt ihracına da izin veren çok geniş kapsamlı bir garanti verdiğini hatırlattı.

Ateş, Dexia'nın özellikle Fransa ve Belçika'da kamu yatırımlarının yüzde 80'inin çok önemli finansörü olduğunun altını çizerek, ''Basında çıkan 'iyi banka, kötü banka' ayırımı var. Esas itibariyle bu doğru değil. Şu ana kadar olan örneklerde görülen, kötü bankada kötü aktifler bulunur. Oysa ki şu anda Dexia'nın fonladığı aktiflerin tamamına yakın bölümü, Yunanistan tahvilleri hariç, AA ve üzeri derecelidir. Dolayısıyla bunun da taleplisi çok'' şeklinde konuştu.

Yapılan çerçeve anlaşması ile zaten Fransa'daki büyük bankalar ile görüşmelerin sürdüğünü, Tokyo'da, ABD'de, İspanya'da, İtalya'da da çok önemli belediye yatırımlarının finansörünün de Dexia olduğunu belirten Ateş, ''Zaten Avrupa'da da seçimlere çok az süre kalmışken, belediyelere hizmet verememe ve bankacılıktaki ihtiyaçları karşılayamama gibi durumlara izin verilmeyeceği için onlar kendi tedbirlerini Avrupa içinde alıyorlar'' dedi.

''Kaşıkçı elmasının çarçur olmasına göz yumar mısınız?''

Grupta uzun vadeli belediye ve proje finansmanı nedeniyle ortaya çıkan durumun dışında, sonuç üreten ve karlı çok sayıda kuruluş bulunduğunu vurgulayan Ateş, bir tanesinin Belçika bankası olduğunu, bunu Belçika devletinin millileştireceğini, ayrıca Lüksemburg'da da bir banka bulunduğunu, o çerçevede Katarlı bir yatırımcıyla ilgili görüşmeler olduğunu anlattı.

Grup bünyesinde aktif yönetim şirketi ile Kanada'daki iştirakinin yanı sıra Denizbank'ın bulunduğuna değinen Ateş, ''Denizbank'a bakınca sayın Pierre Mariani'nin, Dexia Yönetim Kurulu Başkanı'nın ifadesinde de yerini bulan, hazinedeki en değerli taşlardan biri, belki de birincisi... Bununla ilgili şu gün itibariyle yetkili tek organ esas itibariyle Dexia Genel Kurulu'dur. Ancak Genel Kurul Yönetim Kurulu'nu bu konuda yetkilendirdiğini, onların da Dexia İcra Komitesi'ni yetkilendirdiğini biliyoruz'' şeklinde konuştu.

Ateş, bununla ilgili başka bir soru üzerine de ''Siz kaşıkçı elmasının çarçur olmasına göz yumar mısın? Hayır. Onlar (Dexia) dün olduğu gibi bugün de arkamızda'' dedi.

''Açıklama, Dexia Yönetim Kurulu tarafından yapılacaktır''

Sadece Denizbank'ın değil Türkiye'nin bütün finansal kurumlarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) yakın denetimi ve gözlemi altında olduğuna değinen Ateş, bu çerçevede yüksek sermaye yeterlilik oranıyla ve son derece karlı bir şekilde ilk yarıyı tamamlayan Denizbank'ın Türkiye'ye istihdam yaratmaya, bütün kesimlerini finanse etmeye, bu konudaki misyonlarını yerine getirmeye sonuna kadar devam edeceğini, bankanın geleceğinin ''son derece parlak'' olduğunu söyledi.

Satış ile ilgili şu anda Grubun Türkiye kolunun en üst yetkilisi olarak daha farklı, resmi bir açıklama yapma konumunda olmadığını belirten Ateş, ''Çünkü böyle bir açıklama henüz intikal etmiş değil. Kaldı ki bu açıklama Hissedarlar Kurulu tarafından ve Dexia Yönetim Kurulu tarafından yapılacaktır. Öncelikle tabii SPK ve BDDK'ya da bilgi verilmek suretiyle yapılacaktır'' dedi.

Pierre Mariani'nin Denizbank'ın satışıyla ilgili acelelerinin olmadığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılarak, ''Denizbank'ın satışı sona mı kaldı?'' şeklindeki soruyu ise Ateş, ''Şu anda herhangi bir satış gündemde olmadığı için, sona kaldı mı kalmadı mı o konuda bir yorum yapamam. Ama her zaman şurası bir gerçektir; ulu kuş biraz ağır uçar'' diye yanıtladı.

''Kar içerde bırakılarak da sermaye enjekte ediliyor''

Denizbank'ın sigortaları sattığını ve yüzde 100'ünü sermayeye eklediğini, toplam sermayelerinin 6 milyar lira civarında olduğunu kaydeden Ateş, sermaye artırımı kararı almaları durumunda ana ortağın buna katılıp katılmayacağı sorusuna da ''Öyle bir ihtiyaç yok, ama öyle bir ihtiyaç olsa anında katılır'' karşılığını verdi.

Hissedarın karı içerde bırakarak da sermaye enjekte ettiğine işaret eden Ateş, ''Bunu bizim hissedarımız 5 senedir yapıyor ve bundan sonra 5 sene daha yapacağını garanti altına aldı'' dedi.

Türk bankacılığının aslında karlılıklarla çok iyi sermayelendiği bir dönemden geçtiğini ifade eden Ateş, iştiraklerin satılıp satılmayacağı yönündeki soru üzerine, bu dönemde Denizbank'ın iştiraklerinden herhangi birini elde çıkarma gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

''Yazılanların hepsi pozitif''

Dünyanın en önemli finans basınının Denizbank'tan bahsettiğine dikkati çeken Ateş, Dexia'nın yeniden yapılandırılması ve kısmi aktiflerinin alternatif çözümlerle değerlendirilmesi süreci içinde Denizbank ile ilgili en ufak kötü birşey yazılmadığını, yazılanların hepsinin pozitif olduğunu söyledi.

Başka bir soru üzerine, Merkez Bankası, Hazine ve BDDK dahil ekonomi yönetiminin Türkiye'de son derece olaya hakim olduğunu, hepsinin başta eleştirilen, sonradan bütün gelişmiş ülkelerin aynı regülatörleri tarafından da benimsenen türde kararlar aldıklarının altını çizen Ateş, alınan bu kararların etkisiyle toplam kredilerde kriz zamanında yüzde 5,5'lara dayanan problemli alacakların yüzde 2,5 seviyelerine indiğini vurguladı.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, ''Merkez Bankası'nın aldığı para politikası tedbirleri, gerçekten şu anda cebimize atacak bir sürü kurşun biriktirdi. Hazine'nin aldığı birtakım vergi kararları, yani Çin'den ucuza al burada yüzde 100 karla sat işini büyük ölçüde bitirme konumuna geldi. Krize hazırlık yapan ve bu konuda ekonomik birimleri, özellikle bankacılık sektörü çok kuvvetli olan bir durum söz konusu'' yorumunu yaptı.

''Hiç kimsenin sektörün iyi durumda olduğundan şüphesi olmasın''

BDDK'nın Denizbank'tan sermaye yeterlilik rasyosunu yükseltme yönünde talepte bulunup bulunmadığı yönündeki soruyu da Ateş, şöyle yanıtladı:

''Her bankayla görüşmeleri var, ama onları BDDK kendi resmi ağzıyla açıklamaya yetkili. Dönem dönem bankalardan farklı şeyler isteyebileceklerini daha önce de beyan etmişlerdi. Onlar normalde birtakım kriterleri gözönüne alarak bu tür girişimlerde bulunabilir. Şu anda bildiğim kadarıyla Türkiye'deki sermaye yeterlilik oranı zaten 12'nin de hayli üzerinde. Dolayısıyla sadece bizi değil, hiçbir bankayı rahatsız edecek bir konu bahis konusu değil. BDDK zaten bizi o kadar yakın izlemede ki, kestiğimiz fişleri dahi, bütün bilançoyu günlük değil anlık takip ediyorlar. Hiç kimsenin, her türlü tedbiri her türlü anlamda almasından dolayı Türk bankacılık sektörünün iyi durumda olduğundan şüphesi olmasın.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim