• BIST 8977
  • Altın 2299.033
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0707
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Atık suyu yakıta dönüştürüyor!

Atık suyu yakıta dönüştürüyor!
ABD’de gerçekleştirilen araştırma sonucunda, genetiği değiştirilmiş bakteriler, karbondioksit ve güneş enerjisinin de yardımıyla, atık suyu sentetik yakıta dönüştürüldü. e-dizel ve e-etanol olarak adlandırılan bu yakıtlar, birkaç yıl içinde kullanılabilec

 

Audi’nin alternatif enerji kaynaklarını araştırdığı “Audi Future Mobility Lab (Audi Geleceğin Mobilitesi Laboratuvarı)” ve Amerikan Joule şirketi ile ortaklaşa sürdürdüğü araştırmalar, gelecek vadeden sonuçlar elde ediyor. Audi mühendisleri, ABD’nin New Mexico eyaletindeki araştırma merkezinde, atık suyu sentetik yakıta çevirmeyi başardı.
 
Sıfır karbon emisyonu
 
Genetiği değiştirilmiş bakteriler, çevre endüstriyel alanlardan toplanan atık veya tuzlu su ve karbondioksit ile besleniyor. Bir milimetrenin 3 binde biri boyutundaki bu bakteriler, güneş enerjisi ile fotosentez gerçekleştiriyor. Bakteriler, tüm bu sürecin ardından, dışarıya sentetik etanol salgılıyor. Sudan hafif olduğu için yüzeyde toplanan bu yakıt da, hiçbir ek işlem gerekmeden toplanıyor ve enerji kaynağı olarak kullanılabiliyor. e-etanol olarak adlandırılan bu yakıt, sıfır karbon emisyonuna sahip olduğu için de çevreye herhangi bir zararı bulunmuyor.
 
TDI motorlar da kullanabilecek
 
Yıllardır, buğday ve birçok mahsulden elde edilen bio yakıtlar, enerji kaynağı olarak kullanılabiliyordu. Ancak bu yakıtların elde edilmesi için tarım alanlarının kullanılması gerekiyor. Tarım alanlarının besin üretimi için değil de yakıt üretimi için ayrılması büyük bir soruna neden oluyor. Audi’nin e-etanol teknolojisi, tarım alanı gerektirmediği için, insan besin zincirine herhangi bir olumsuz katkıda bulunmuyor. Audi mühendisleri, çok yakın bir gelecekte, elde edilen bu sentetik yakıtı, “e-dizel” olarak adlandırılan sentetik dizele çevirmeyi amaçlıyor. e-dizel, Audi’nin TDI motorlu araçlarında da hiçbir ek düzenleme olmadan kullanılabilecek.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim