• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

AÜ, yılda 80 pilot yetiştirmeyi planlıyor

AÜ, yılda 80 pilot yetiştirmeyi planlıyor
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, hazırladıkları Havacılık Mükemmeliyet Merkezi projesiyle havacılık sektörünün insan gücü ihtiyacını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Anadolu Üniversitesi yılda 70-80 pilot yetiştirecek

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, hazırladıkları Havacılık Mükemmeliyet Merkezi projesiyle havacılık sektörünün insan gücü ihtiyacını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, geçen yıl yaklaşık 500 milyon liralık bir kaynağın AÜ'den Maliyeye aktarıldığını hatırlatarak, bunun 250 milyon lirasının yeni kurulan üniversitelere öğretim üyesi yetiştirmek için kullanıldığını kaydetti.

Bunun 250 milyon lirasının da yeni kurulan üniversitelere bina yapımı için kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:

''AÜ için oralara teşekkür plaketi asılıyor. Maliye gelip sizden para alırsa bu yol olur. Biz bir daha para vermemek için kaynaklarımızı çok akıllı bir şekilde yeni projelere yatırıyoruz. Onlardan birisi TRT Eğitim Kanalı'dır. Diğerleri de Havacılık Mükemmeliyet Merkezi projesi, raylı sistem, özel eğitim ve açık öğretim projeleridir. Bu projelerden ikisi geçen hafta Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylandı. Şu anda AÜ raylı sistem, havacılık ve uzay bilimleri konusunda ülkenin yetkili tek üniversitedir. Bu dört proje için 3 yıl içinde 400 milyon liralık kaynak yaratarak yatırmayı taahhüt ettik. Mevcut kaynakları kaptırmak yerine ülke yararına kullanmayı hedefliyoruz.''

''YILDA 70-80 PİLOT YETİŞTİRECEĞİZ''

Prof. Dr. Aydın, Türkiye'nin, Hindistan'ın ve Çin'in nüfus büyüklüklerine rağmen pilot ithal ettiğini anlatarak, Türkiye'de 300'ün üzerinde pilotun çalıştığını bildirdi.

Bu pilotların maaşlarının da yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Aydın, şöyle devam etti:

''Ben rektörüm, bordroda benden yüksek maaş alan pilotlar var. Bütün Türkiye'de bu böyle. Dünyada bu sektör çok hızlı büyüyor. Sektör yılda yüzde 15 büyüyor. Ancak, eğitim sektörü, sivil havacılık sektörüyle aynı şekilde büyüyemiyor. Bu bağlamda Havacılık Mükemmeliyet Merkezi projesini hazırladık. Bununla sektörün insan gücü ihtiyacını sağlamayı amaçladık. 100'ün üzerinde host ve hostes AÜ'ye kayıt yaptırıyor. Uçak Teknolojisi Bölümü açtık ve bu bölüme 40 kişi kayıt yaptırdı.''

Prof. Dr. Aydın, şu anda 20 uçağı olan bir filonun komutanı göründüğünü, ancak bu eğitim uçaklarının uçmadığını belirterek, ''Çünkü, Eskişehir'in hava sahası ve meteorolojik şartları eğitim uçuşu için yılda ancak ortalama 110 gün müsait. Bu şartları değiştirmemiz gerekiyor. Bizim eğitim alanımız Muttalip ile Bursa'nın Yenişehir ilçesi arasında. Bu alanı değiştirmek gerekiyor'' dedi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde uçuş için bir yer bulduklarını buranın AÜ'ye tahsis edilmesi için çaba sarfettiklerini anlatan Prof. Dr. Aydın, şunları kaydetti:

''Yetkililerle görüşmelerimiz sürüyor. Burada yılın 350 günü pilot eğitimi vereceğiz. Bir pilotun eğitim maliyeti 50-55 bin avro. Şu anda Türkiye yurt dışına döviz ödüyor. Biz yılda 70-80 pilot yetiştireceğiz. Uçakların parçalarının da bir raf ömrü var. Raf ömrü dolan yedek parçalara değişmeli. Bizim bunu bugünkü kamu ihale yasasıyla yapmamız mümkün değil. Bu yüzden THY ile masaya oturduk, artık eğitim uçaklarımızın bakımını onlar yapacak.''

''124 YILLIK DEMİRYOLU BİRİKİMİNİ KULLANACAĞIZ''

Ülkede raylı sistem konusunda çok hızlı gelişmelerin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, şunları söyledi:

''2030'da ülkedeki bütün hızlı tren projeleri tamamlandığında Eskişehir'den günde 170 hızlı tren geçecek. Hızlı tren sektörünün bilimsel, insan ve Ar-Ge ayağına talibiz. 2012'den sonra lokomotif ve vagonlar kalite belgesi olmadan trafiğe çıkamayacak. Biz de bu belgeyi vermek için talip olduk. Üretilen lokomotif ve vagonların, test ve Ar-Ge'sini de Mükemmeliyet Merkezinde yapmak istiyoruz. Eskişehir'deki 124 yıllık demiryolu birikimini bu yönde kullanmak amacındayız.''

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim