• BIST 9824.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

Avea'da LTE teknolojisi test edildi

Avea'da LTE teknolojisi test edildi
Türkiye’deki üç operatörden biri olan Avea elinde bulundurduğu “Ar-Ge Merkezi Belgesine sahip tek operatör” unvanına uygun olarak gazetecileri Ar-Ge Merkezi’nde ağırladı.

Avea 4G'ye hazır

Avea Ar-Ge Merkezi’nde LTE teknolojisi test edildi.

Türkiye’deki üç operatörden biri olan Avea elinde bulundurduğu “Ar-Ge Merkezi Belgesine sahip tek operatör” unvanına uygun olarak gazetecileri Ar-Ge Merkezi’nde ağırladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun da bilgisiyle, Nokia Siemens Networks altyapısını kullanarak Long Term Evolution (LTE) uygulaması Avea Ar-Ge Merkezi’nde test edildi.

LTE teknolojisi kullanan baz istasyonuna bağlı tek anten ve bilgisayara bağlı 4G uyumlu tek modem aracılığı ile 100 megabit hıza ulaşıldı. 4G uyumlu modemler şimdilik 100 megabit hıza kadar destek verebiliyor. Ancak LTE teknolojisi ile bir antenden 150 megabit hız elde etmek mümkün. Ayrıca neredeyse bir çanta büyüklüğündeki kolaylıkla taşınabilen yeni sistem baz istasyonlarına üç adet anten bağlanabiliyor. Bu sayede 450 megabit hıza kadar çıkmak mümkün oluyor.

Test sırasında aynı ekranda dört adet yüksek çözünürlüklü video doğrudan internet üzerinden kesintisiz izlenebildi. Bunun yanında 3D video da hiçbir kesintiye uğramadan görüntülendi. İnternet bağlantısı üzerinden karşılık oyunlar oynanırken, kolaylıkla görüntülü konuşma servisleri kullanılabildi. Dünya çapında artan veri dolaşımı yeni teknolojilerin de hayata geçmesini zorunlu kılıyor. Mevcut altyapılar her yıl artan veri dolaşımını karşılamakta zorlanıyor.

Hız artıyor, bekleme süresi azalıyor

Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, geçtiğimiz yıla göre, bu yıl veri dolaşımının kırk kat arttığını bildirdi. LTE teknolojisi de veri aktarım hızını artırıyor, bekleme sürelerini azaltıyor. Ancak henüz 4G teknolojisi olduğunu söylemek için biraz erken. Belki tam geçiş aşamasındaki uygulama için 3.9G demek daha uygun olacak. LTE’nin yeni nesil altyapıda WiMAX’in önüne geçtiğini düşünen Coşkun Şahin, WiMAX’de ses aktarımı konusunda sorunlar yaşandığını, LTE teknolojisindeyse hem ses hem de veri konusunda çok başarılı olunduğunu belirtti. Uzun dönemde de Avea’nın LTE teknolojisi altyapısında ilerleyeceği ve 4G teknolojisine gerekli yasal düzenlemelerle geçileceği belirtildi.

Yasal düzenlemelerin 2012’de hazır hale gelmesinin beklendiğini belirten Şahin, LTE teknolojisine tamamen geçişin 2013-14 yıllarını bulacağını beklediğini belirtti. LTE testlerinden önce basına bilgiler veren Coşkun Şahin, “Bugün Avea, çekirdek şebekesini hem 2G hem de 3G için tamamı ile Next-Generation-Network (NGN) standardında, yani full-IP yapısına geçiren ilk operatördür. Bu yapı ile ileride beklenen LTE gibi teknolojilere hazır durumdadır” dedi.

Gazetecilere kısa bir sunum yapan Nokia Siemens Networks Avea Müşteri Grubu Direktörü Ersin Demirbaş da sistemin neler getireceği hakkında bilgi verdi. Demirbaş, “LTE teknolojisi, daha fazla hız, kapasite ve verimliliğin yanı sıra, Flexi Baz İstasyonu sayesinde de önemli maliyet avantajları sağlıyor. Nokia Siemens Networks’ün teknoloji ve çevre ödülü kazanmış Flexi Baz İstasyonu ayrıca çevreye duyarlı yapısıyla doğanın korunmasına da katkıda bulunuyor” dedi. Nokia Siemens Networks’ün sağladığı Flexi Baz İstasyonu, yaklaşık 20-25 kilogram ağırlığında ve üç anten ile 450 megabit veri aktarım hızına ulaşabiliyor. Ayrıca güneş ve rüzgar enerjisi kullanan baz istasyonu klima benzeri bir soğutucu kullanmadığı için düşük seviyede enerji tüketimine sahip.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim