• BIST 9051.52
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Avrupa Birliği'nden İran'a petrol darbesi

Avrupa Birliği'nden İran'a petrol darbesi
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, nükleer programından vazgeçmeyen İran'a yönelik tedrici petrol ambargosunu onayladı.

AB'den İran'a petrol darbesi

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, nükleer programından vazgeçmeyen İran'a yönelik tedrici petrol ambargosunu onayladı.

AB, attığı bu adımla Amerika'nın yanında mevzilenirken, Tahran, müeyyide kararına hemen cevap verdi. Petrol fiyatlarını "patlatma" potansiyeli taşıyan Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceği tehdidinde bulundu. AB'nin kararına göre 1 Temmuz'a kadar tedricen İran'dan yapılan petrol ithalatı durdurulacak. Dünden itibaren Tahran ile ham petrol ve petrol ürünleri sözleşmelerinin yapılması yasaklandı. Ayrıca bu ülkeye teknoloji transferi de durduruldu.

Müeyyideler kapsamında AB'li petrokimya şirketleri İran'da yatırım yapamayacak ve ortaklıklar kuramayacak. İran Merkez Bankası da müeyyidelerin hedefinde. İran Merkez Bankası'nın AB'deki aktifleri, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurulacak. Merkez Bankası ve İranlı diğer kamu kuruluşlarına AB'de altın ve diğer kıymetli maden ticareti yasağı da getiriliyor. AB resmî gazetesinde yarın yayımlanarak yürürlüğe girecek müeyyideler arasında nükleer faaliyetlerde rol oynayan 3 yetkili ve 8 kuruluşun kara listeye dahil edilmesi de bulunuyor. 2010 yılı verilerine göre İran'ın AB'ye ihracatı 14,5 milyar Euro ve AB'den ithalatı 11,3 milyar Euro seviyesinde bulunuyor. İran'ın AB'ye satışlarının yüzde 90'ını petrol ve yan ürünleri oluşturuyor.

İRAN: HÜRMÜZ'Ü KAPATIRIZ

AB'nin müeyyide kararına İran, petrol fiyatlarını "patlatma" potansiyeli taşıyan Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidiyle karşılık verdi. Bazı İranlı yetkililer de 1 Temmuz'u beklemeden İran'ın tek taraflı olarak petrol ihracatına son vermesi çağrısı yaptı. AB'nin 1 Temmuz'a kadar mühlet vermesinin ardında ekonomik kriz yaşayan Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin en az zarara uğraması amacı yatıyor. İran Meclisi Milli Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Muhammed İsmail Kuvsari, yaptığı açıklamada, "İran petrolünün satışıyla ilgili herhangi bir engellemeyle karşılaşmaları durumunda, Hürmüz Boğazı'nın kesinlikle kapatılacağını" söyledi. Kuvsari, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması durumunda ABD ve müttefiklerinin, boğazı yeniden açmaya muktedir olamayacaklarını savunarak, ABD'yi herhangi bir "askerî maceraya" kalkışmaması konusunda uyardı.

Yine İranlı milletvekili Heşmetullah Falahatpişeh, yarı resmi Mehr ajansına yaptığı açıklamada, İran'ın, petrol ambargosuna misilleme olarak Hürmüz'ü kapatma hakkı bulunduğunu ifade ederek, Hürmüz'ün kapatılma ihtimalinin gittikçe arttığını söyledi. Yarı resmi Fars ajansına göre, bir diğer İranlı milletvekili Ali Adyani de, AB'nin yeni yaptırımlar girişimini küçümseyerek, girişimi "saf propaganda manevrası" sözleriyle değerlendirdi. Eski istihbarat bakanı Ali Falahyan da, İran'ın tüm ham petrol ihracatını durdurması, "böylece petrol fiyatlarının artması ve Avrupalıların yaptırımlarının çökmesi" önerisinde bulundu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim