• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Avrupa havacılık endüstrisi bıçak sırtında

Avrupa havacılık endüstrisi bıçak sırtında
Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA Genel Direktörü Tony Tyler, Avrupa ekonomisi üzerinde dolaşan kara bulutların havacılığı olumsuz etkilediğini belirtirken 'Havayolu şirketleri bıçak sırtında' uyarısı yaptı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) havayolu sektöründeki kar beklentilerinin yükseldiğini duyurdu. Haziran ayında öngörülen 4.0 milyar $ karlılık beklentisi 6.9 milyar $ yükseldi. Ancak IATA, tüm gelişmelere rağmen, havayolu sektöründeki şirketlerin gelirleri toplamının şuan 594 milyar $ olduğunu ve yüzde 1,2 net kar marjı ile hala son derece zayıf olduğunu belirtti.

Toplam 230 havayolu şirketini çatısı altında toplayan ve havayolu trafiğinin yüzde 93'ünü temsil eden Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA'nın Genel Direktörü Tony Tyler, Avrupa ekonomisi üzerinde dolaşan kara bulutların havacılığı olumsuz etkilediğini belirtirken "Havayolu şirketleri bıçak sırtında" uyarısı yaptı.

Bu açıklamaya göre IATA, hava taşımacılığı yıllık büyüme hacmi, yıl başından bu yana % 5,5'ten % 1,4'e gerilediğine dikkat çekti.

Havayou taşımacılığının 2011 yılında 48,2 mil tonluk beklentisi 46,4 mil tona geriledi. Bilindiği gibi hava yük taşıma hacimleri, büyük ölçüde yeniden stoklama olduğundan Mayıs 2010'da piyasadaki durgunluk dip yapmıştı. Temmuz ayındaki trafik bu seviyeye göre %4 daha düşük oldu.

IATA, hava taşımacılığındaki canlanmanın 2012 yılından önce başlayacak olmasının olası göründüğünü söyledi. Hava taşımacılık gelirlerinin haziran tahminlerine göre 5 milyar dolar daha az çıkması üzerine sektördeki zayıflamaya dikkat çeken IATA, aynı zamanda 2011 yılında oluşan aşırı stoklama ve yük verimliliklerinde herhangi bir gelişme olmadığını belirtti.

Krizden en kötü yarayı Asya Pasifik taşıyıcıları aldı. 2010 senesinde 8 milyar $ olan karlılıkları 2011'in ilk 9 ayında 2,5 miyar $ kaldı. IATA hava kargo piyasalarındaki zayıflamanın bu bölgede bu kadar orantısız olmasının, kargo sektöründe daha geniş pazar payı olan şirketlerden kaynaklandığını söyledi.

Asya Pasifik taşıyıcılarının en büyük pazar payına sahip olduğu tedarik zincirleri ve kargo pazarlarına Japonya’daki deprem ve oluşan tsunamilerin verdiği büyük şok ve zararın etkisi hala devam ediyor. Fakat 2012 içinde güçlü bir toparlanma bekleniyor.

IATA ilk izlenimlerine göre 2012 yılında hava taşımacılığı sektöründeki 4,9 milyar dolara gerileyecek kar ve 632 milyon dolarlık gelirlerle net kar marjı %0,8 olarak belirlendi. 2012 yılında %4,2 büyümesi tahmin edilen hava kargo piyasası 2011'e oranla üç kat (%1,4) fazla büyüyecek. Fakat bu büyümenin verimlilik artışlarına yansımayacak.

IATA Genel Müdürü ve CEO'su Tony Tyler, Sıkıntılarla dolu bir yıla giriyoruz gibi gözüküyor. Azalan sektördeki iş güveni ile önemli ölçüde karlılık artışı için sektörde herhangi bir potansiyel görmüyorum. En kötü darbenin ekonomik krizde olan Avrupa'da olacağını tahmin ediyoruz. Tahminimize göre Avrupa genelinde sadece 300 milyon dolar kar dönüşü bekleniyor .

Avrupa havacılık endüstrisi bıçak sırtında

Borç yükünde veya bankacılık alanında yaşanacak herhangi bir bozulma, sektörün 2012 yılında ciddi kayıplar yaşanmasına neden olur. Avrupa'daki hükümetler havacılık alanındaki ilerlemeyi sağlamak istiyorlarsa sektöre ek vergi getirmekten kaçınmaları gerekiyor. Havacılık sektörünün kötü bir seyir izleyeceği aşikar. 2012 yılında sektör 4.9 milyar dolara gerileyecek. Bu da kârlılıkta yüzde 0.8'lik çok keskin bir bir marj anlamına geliyor. Avrupa merkezli ekonomik belirsizlik karşı karşıya olduğumuz en büyük risk. Hükümetlerin durumu kontrol altına almaları ve büyümeyi sağlamaları kritik önem taşıyor.

İSTANBUL HABER AJANSI - Orhun Bayhun

www.UlasimOnline.com

www.THYHaber.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim