• BIST 9524.59
  • Altın 2491.401
  • Dolar 32.5083
  • Euro 34.7144
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Avrupa ile IATA arasında büyük gerginlik

Avrupa ile IATA arasında büyük gerginlik
IATA, Avrupa Birliği’ni Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile küresel yönde çözüm için uyardı.

Avrupa ile IATA arasında büyük gerginlik

IATA, Avrupa Birliği’ni Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ile küresel yönde çözüm için uyardı.

Avrupa Birliği Adalet Mahkemesi Başsavcısı Juliane Kokott’un, hava taşımacılığı sektörünün Avrupa Emisyon Ticareti Programı’na (EU-ETS) 2012’den itibaren destek vermeyeceği açıklaması karşısında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) konuyla ilgili hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

AB Emisyon Ticareti Programı’nın (EU-ETS) uzatılması konusunda konuşan Başsavcı Kokott, “Son 20 yılda iki katına çıkan tüm Avrupa’daki sera gazı emisyonlarının yüzde 3’nün havayolu endüstrisinden kaynaklandığını ve bunun için artık bu programa destek vermeyecekleri” beyanında bulundu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) Genel Direktörü Tony Tyler, “Başsavcının bu konudaki açıklaması karşısında hayal kırıklığına uğradık. EU-ETS ile ilgili gelişmeler karmaşık bir dizinin sadece bir parçası. EU Başsavcısı bu ekstra bölgesel tedbiri bir adım ileri götürmenin kendi hakları içinde olduğunu düşünüyor olsa da Uluslararası Komite tarafından buna sıcak bakılmıyor” dedi.

Konuşmasına devam eden Tyler, “Biz havacılık emisyonlarını yönetmek için stratejimizin bir parçası olarak olumlu ekonomik tedbirleri destekliyoruz. Emisyon ticareti bir seçenek. Fakat bu ICAO’nun küresel liderliği altında olmalıdır. Bu plan 2010 yılında kabul edildi ve 2013 yılına kadar küresel çerçevede hizmet vermeye devam edecek. Devletler arasındaki gerginliği yükseltmek yerine, Avrupa’yı ICAO ile başarılı bir küresel ve etkili bir çözümü desteklemeye davet ediyoruz." dedi.

Bir çok hükümet Chicago’da gerçekleştirilen toplantıda Avrupa’nın tavrına karşı egemenliklerin ihlali doğrultusunda endişe duyduklarını belirtti. Geçen hafta ABD, Çin, Rusya, Japonya ve Hindistan’ın bulunduğu yirmiden fazla devlet Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nde planın ekstra bölgeselliğine meydan okuyan bir bildirge imzaladılar. Özellikle Hindistan, Avrupa’nın bu konuda ilerlemeye devam etmesi durumunda misilleme yapacaklarını belirtti.

Havacılık sektörünün teknoloji, operasyon ve altyapı gelişmelerinin yanı sıra, emisyon ticareti dahil olmak üzere küresel ekonomik önlemlere ihtiyacı olduğunu belirten IATA’nıniddialı çevresel hedefleri var. Bunlar arasında 2020 yılına kadar yıllık yakıt verimliliğini yüzde 1,5 artırmak için, net karbon emisyonunun üst sınırına gelmek ve 2050 yılında net karbon emisyonunu yarıya indirmek ise başı çekiyor.

Haber: Orhun BAYHUN - İSTANBUL HABER AJANSI

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim