• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Avrupalı havacıların rotası Türkiye oldu

Avrupalı havacıların rotası Türkiye oldu
Avrupa'da havacılık alanında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının Türkiye'ye ilgisi artıyor.

AVRUPALI HAVACILARIN ROTASI TÜRKİYE

Avrupa'da havacılık alanında faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının Türkiye'ye ilgisi artıyor.

Yıllık cirosu 7 milyar euro olan ve yaklaşık 37 bin kişinin çalıştığı Almanya'nın önde gelen havacılık ortaklığı Bavairia Aerospace, Türkiye'de yatırım yapmak için hareket geçti. Bavairia Aerospace'de faaliyet gösteren IABG firması önümüzdeki günlerde Ankara'da ofis açarak, savunma sanayi alanında yatırım olanaklarını araştıracak. Şirketin, 2011 yılında yatırım alanında somut adımlar atması bekleniyor. Öte yandan 11 milyar euroluk ciroya sahip olan Alman Hanse Aerospace'in de başta İzmir olmak üzere, yatırım konusunda incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

Türk havacılık ve savunma sanayisinde 10 yıl içerisinde ortaya çıkması beklenen 8 milyar dolarlık birikim, Türkiye'yi Avrupalı havacılık şirketlerinin radarına soktu. Küresel ekonomik kriz nedeniyle Avrupa savunma bütçelerinde yaşanan daralmayla birlikte sektör temsilcileri, önümüzdeki yıllarda yaşanacak daralmayı gelişmekte olan pazar olarak gördükleri Türkiye ile telafi etmek istiyorlar. Türkiye'nin ucuz iş gücü ve kaliteli üretimi de tercihte ön plana çıkan bir diğer konu olarak dikkat çekiyor.

Bavairia Havacılık Kümelenmesi Başkanı Martin Haunschild, Referans'a yaptığı açıklamada havacılık alanında Türkiye ile çalışmak istediklerini belirterek, bu amaçla geçtiğimiz yıl Ege Serbest Bölge A.Ş. (ESBAŞ) ile bir protokol imzaladıklarını söyledi. Haunschild "Bu protokolle ilk etapta bilgi birikimimizi aktaracağız. Eğitim ve staj konusunda değiş tokuş yapılacak. Yapılan protokol ile ilk aşamada bir alt yapı oluşturmaya çalışıyoruz" dedi.

IABG Ankara'da ofis açıyor

Türkiye'de İzmir, Ankara ve Eskişehir'de yatırım yapmak istediklerini dile getiren Haunschild, bunun en somut örneğini bölgede faaliyet gösteren IABG firmasının önümüzdeki günlerde Ankara'da ofis açarak göstereceğini dile getirdi. IABG'nin Airbus için çalıştığını, ayrıca askeri uçakların güvenlik ve iletişim sistemlerini ürettiğini belirten Haunschild, "IABG ilk etapta Ankara ve çevresinde savunma sanayi ağırlıklı olarak incelemelerde bulunacak. Yapılan incelemelerin ardından yatırım konusuna karar verecek. 2011 yılında bunun gerçekleşmesini bekliyorum" dedi.

Şu anda havacılık alanında yatırımların daha çok Hindistan ve Çin'e yapıldığını aktaran Haunschild, ancak son dönemde Türkiye'nin de havacılık sanayide çok önemli bir gelişme içinde olduğunu aktardı. Haunschild, bu süreçte yatırım konusunda Avrupalıların artık Çin ve Hindistan yerine Türkiye'yi tercih etmeye başladığını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ben Avrupa ve Avrupa'ya bağlı ülkeler tercih ediyorum. En fazla Kuzey Afrika'ya kadar uzaklaşmayı tercih ederim. Şu anda Türkiye ucuz iş gücü ve kaliteli üretimi ile çok iyi bir yatırım bölgesi. Türkiye'yi kendime daha yakın görüyorum. 10 Hintli mühendisini fiyatı ucuz olsa da, eğitimi iyi olmadıktan sonra benim işime yaramaz. Bu nedenle Türkiye daha cazip bir ülke.Bakış açılarımız aynı. Bu artı değerlerle Türkiye'nin havacılık alanında yatırım çekme noktasında şansı çok yüksek."

Almanya'nın Bavyera eyaletindeki havacılık şirketlerinin oluşturduğu Bavairia Aerospace bölgesi hakkında bilgi veren Haunschild, bölgede havacılık alanında 400, uydu ve navigasyon alanında ise yaklaşık 140 firmanın faaliyet gösterdiğini, 37 bin kişinin çalıştığını belirterek, yıllık 7 milyar euroluk ciroya sahip olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin askeri harcamaları artacak

Havacılık ve savunma sanayinde faaliyet gösteren kuruluşlara finans desteği sağlayan Dolin Int. Trade&Capital Başkanı Dov Hyman ise küresel ekonomik krizle birlikte savunma alanındaki alımlarda yüzde 8'lik bir düşüşün olduğunu anlatarak, ekonomik krizle birlikte gelişen ülkelerin harcamalarının azaldığını ifade Etti. Hyman, "Bu süre içinde gelişmekte olan ülkeler ise krize karşı çok daha iyi önlemler aldılar. Bu gelişmeyle birlikte gelişmekte olan piyasaların önümüzdeki dönemde askeri harcamalarının daha da artacağı bekleniyor. Bu ülkelerin stratejik durumları da değişecek. Bizde bu doğrultuda gelişmekten olan ülkelerle yakında ilgileniyoruz. Burada da Türkiye ön plana çıkan ülkeler arasında" dedi.

Avrupa'da savunma bütçeleri kısılıyor

Ekonomik krizin savunma sanayine etkilerini de değerlendiren Haunschild, sektör olarak uzun vadeli anlaşmalar yaptıkları için ilk etapta yaşanan krizden çok etkilenmediklerini aktararak, "Savunma alanında çok büyük sıkıntı olmadı. Ama ticari uçaklarda bir daralma gözlemlendi. Ayrıca, ekonomik krizle birlikte Savunma Bakanlığı'nın bütçesinde de bir kesinti var. Dolayısıyla bu önümüzdeki yıllarda bize yansıması bekleniyor. 2 milyar euroluk bir kesintiden söz ediliyor. Bizde bu süreçte Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Avrupa'da yaşanacak daralmayı burada telafi etmeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim