• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Avustralya, uçağı okyanusta arayacak

Avustralya, uçağı okyanusta arayacak
Avustralya Jeoloji Kurumu, kayıp Malezya uçağını Hint Okyanusu’nun en derin bölgesi olan Diamantina Çukuru’nda, denizin tam 5 bin metre altında arayacaklarını açıkladı.

Malezya’dan Çin’in başkenti Pekin’e giderken 8 Mart’ta ortadan kaybolan yolcu uçağının düştüğü sanılan Hint Okyanusu’nda 10 gemi ve 10 uçak tarafından yürütülen arama çalışmaları, yeni radar verilerinin ortaya çıkmasının ardından genişletilerek 1100 kilometrelik bir alana yayıldı. Avustralya Deniz Güvenliği Kurumu (AMSA), Hint Okyanusu’nda arama çalışmalarının yapıldığı Avustralya’nın Perth kentinin batısındaki bölgenin bir haritasını yayınladı.

DERİN SUDA DÜZ ALAN

Çalışmalara katılan Avustralya Jeoloji Kurumu, uçağın olası enkazının denizin 5 bin metre derinliğinde aranacağını belirtti. Uzmanlar enkazın aranacağı deniz tabanının derin olmasına karşın nispeten kayalıkların az olduğu düz bir alan olmasının çalışmaları kolaylaştırabileceğine dikkat çekiyor. Ancak arama yapılan Diamantina Çukuru’ndaki Broken Sırtı (Broken Rigde) adlı eğimli bölgenin derinliği 5 bin metreyi buluyor.

YILLARCA BULUNAMAYABİLİR

Hint Okyanusu’ndaki çalışmalara katılan ABD gemisinin kaptanı Mark Matthews, arama yapılan bölgenin çok büyük bir yer olduğunu ve geminin bulunmasının yıllar alabileceğini belirtti. Malezyalı yetkililer uydu verilerine dayanarak kayıp uçağın Hint Okyanusu’nun güneyinde düştüğünü bildirmişti, ancak bölgede yapılan aramalarda somut bir kanıta rastlanamadı.

KARAKUTUNUN PİLİ BİTEBİLİR

Çin ve Avustralya gemilerinin Avustralya’nın Perth kentine 1850 kilometre uzaklıktaki bölgede bulduğu cisimlerin uçağa ait olup olmadığı henüz doğrulanamadı. Kötü hava koşulları da arama çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Çalışmalara önümüzdeki günlerde uçuş kayıt cihazlarının yüksek frekanslı sinyallerini tespit eden cihaza sahip bir Avustralya gemisinin de katılması bekleniyor. Ancak uçaktaki kara kutunun pillerinin bir hafta içinde tükenmesi beklendiği için zaman daralıyor.

‘Çin’den özür bekliyoruz’

239 yolcu ve mürettebatın bulunduğu uçaktaki 153 Çinli yolcunun yakınları, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’a gidip Malezyalı yetkilileri protesto etti. Kaldıkları otelde Çin bayrağı açıp “Bize doğruyu söyleyin” sloganları atan onlarca kayıp yakını, Malezya Başbakanı Necib Rezzak’ın herhangi bir kanıt göstermeden uçağın düştüğü ve sağ kurtulan olmadığı yönündeki açıklaması nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyledi. Kayıp yakınlarının temsilcisi Jiang Hui, Malezya hükümetinin tavrının yanıltıcı, sorumsuzca ve ciddiyetten uzak olduğunu belirterek, “Kanıt ve ciddiyet istiyoruz” dedi.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim