• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Aytaş: Gemi inşa sanayi krizden çıkıyor

Aytaş: Gemi inşa sanayi krizden çıkıyor
Krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen gemicilik, hızla toparlanıyor. Türkiye'deki tersanelere 2010 yılının Temmuz ayı itibarıyla 146 gemi siparişi geldi.

Aytaş: Gemi inşa sanayi krizden çıkıyor

Krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen gemicilik, hızla toparlanıyor. Türkiye'deki tersanelere 2010 yılının Temmuz ayı itibarıyla 146 gemi siparişi geldi.

İnşa edilecek gemilerin toplam değeri 500 milyon doları aşıyor. Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Türkiye'nin 146 siparişle gemi inşa sektöründe beşinci sırada bulunduğunu bildirdi. Son dönemlerde gemi taşımacılığında hareketlenmenin gözlendiğini belirten Aytaş, bunun gemi siparişlerine olumlu yansıdığını söyledi. Aytaş, "Fairplay'in Temmuz 2010 verilerine göre Türkiye, gemi siparişlerinde, 146 adet ile 5'inci sırada yer alıyor. Gemi ve yan sanayinin ihracatının artırılması için gayret sarf ediyoruz." dedi.

Küresel ekonomik krizle birlikte küçülen dünya ticareti, en fazla gemi inşa sanayiini etkiledi. Başta Çin olmak üzere dünyanın en büyük hammadde çeken ülkelerindeki canlanma gemicilik sektörünü tekrar hareketlendirdi. Bu durum tersanelere gelen gemi siparişlerine de olumlu yansıyor. Türk tersanelerinin Temmuz 2010 itibarıyla mevcut sipariş defterinde 146 adet gemi yer alıyor. Toplam 1,39 milyon DWT'luk siparişin çoğunluğunu kuruyük, dökmeyük, konteyner, tanker ve Ro-Ro gemileri oluşturuyor. En fazla sipariş ise Almanya, Hollanda, Norveç, İtalya, BAE'den geldi.

Genel Müdür Aytaş'ın verdiği bilgilere göre, Maliye yarım kalmış gemilerin tamamlanabilmesi için Garanti Fonu'ndan kaynak aktaracak. Yüzde 10-15'i tamamlanan gemilere kredi verilecek. Bu, sektörü daha da hareketlendirecek. Böylece hem yan sanayi hareketlenecek hem de gemilerin tamamlanması nedeniyle sıcak para girişi olacak. Türkiye'de 66 tersane faal olarak çalışıyor. 60 tersanenin de yatırımları devam ediyor. Türkiye'de inşa edilen gemilerin çoğu Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor. Gemi ihracatı 2008 yılında 2,63 milyar dolara çıktı. 2009 yılı sonunda küresel krizin etkisiyle bu rakam 1,83 milyar dolara düştü. Mega ve süper yat üretiminde iddialı olan Türkiye, dünya beşinciliğini koruyor. Tüm yat imalatında ise dünya liderliğini elinde tutuyor. Yat siparişleri 2010 yılında yüzde 9 oranında arttı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim