• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Ayvacıkaltı Limanı için verilen olumlu ÇED raporu iptal edildi

Ayvacıkaltı Limanı için verilen olumlu ÇED raporu iptal edildi
Assos’un eşsiz doğasını ve tarihi zenginliklerini tahrip edecek “Ayvacıkaltı Limanı” için verilen olumlu ÇED raporu, Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından tamamen iptal edildi.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Büyükhüsun köyü sınırları içindeki liman projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun yürütmesi, çevre sakinleri tarafından açılan dava sonucu 19 Kasım 2013’te durdurulmuştu. Bu sırada hazırlanan bilirkişi raporunda olumlu ÇED raporunun uygun olduğu sonucuna varıldı.

Bilirkişi ÇED raporunu uygun bulmasına karşın bazı eksikliklere de dikkat çekti. Mahkeme, raporu ve mevzuatı birlikte değerlendirerek mart ayında nihai kararını verdi. Kararda, işin tamamlanması planlanan 5 yılda dolgu malzemesi temini için kullanılacak taşocağının işletme süresinin bittiğine, buna karşın alternatif yöntemin belirlenmediğine dikkat çekildi. İş takviminde peyzaj onarımı ve ekolojik restorasyon sürecinin öngörülmediği de belirtildi.

Etki alanı 1 değil 30 km

Proje etki alanının 1 km olarak belirlendiği ancak taşocağından malzeme taşınması sırasında etki alanının yaklaşık 30 km’yi bulacağı, ÇED’in bu mesafe üzerinden yapılması gerektiği ifade edildi. Kararda, yolcu sayısı ve çalışan personelden çıkan katı atık miktarı üzerinden konteynır sayısının belirlenmediği kaydedildi. Gemilerden kaynaklanan atıkların alınması ve geçici depolanması amacıyla atık kabul tesisi yapılması zorunlu olmasına karşın ÇED raporunda böyle bir tesisin öngörülmediği de vurgulandı. Bu eksikliklerin ÇED olumlu kararını sakatlayıcı önemli eksiklikler olduğuna hükmeden mahkeme, oybirliği ile 18 Mart 2014’te ÇED raporunu iptal etti.

Liman, altın için yapılacaktı

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Danışmanı Salih Sönmezışık, bu projenin Assos-Ayvalık hattı arasında kamyonların yolunu kısaltacak yük taşıması ve Midilli ile turizmin geliştirilmesi hedefiyle hayata geçirilmek istendiğini aktardı. Sönmezışık “Midilli’ye gidiş için Ayvalık ve Dikili de limanlar var. 2005’te başlayan Akçay-Midilli seferleri de ekonomik olmadığı için iptal edilmişti. Çanakkale-Ayvalık hattında yük taşıyan kamyonlar da yollarını uzatıp sahile inerek Assos’tan geçmez. Zaten burada amaç, Kaz Dağları’ndan çıkan 7.5 milyar ton kayacın, içindeki altının arındırılması için binlerce kamyon ile her gün Bergama’daki siyanür havuzlarına kısa yoldan taşımaktı. Bu yargı kararı ile Kaz dağları üzerinde oynanan oyun da bozuldu” diye konuştu.

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim