• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ayvalık Adaları'nın yol haritası belirlendi

Ayvalık Adaları'nın yol haritası belirlendi
12 Nisan'da ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda gerçekleştirilebilecek çevre dostu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi’amacıyla düzenlenen çalıştayın yol haritasıbelirlenmeye başladı.

Ayvalık Adalarında Ekonomik Faaliyetler İçin Fizibilite Raporu Tamam
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, geçtiğimiz 12 Nisan tarihinde, ‘Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda gerçekleştirilebilecek çevre dostu ekonomik faaliyetlerin belirlenmesi’ amacıyla düzenlenen çalıştayın ardından, yol haritası yavaş yavaş belirlenmeye başladı.

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda gerçekleştirilebilecek sürdürülebilir ekonomik faaliyetlere ilişkin toplantının sonuçları gün yüzüne çıkıyor. Yaklaşık 4 ay önce; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Ayvalık’ta gerçekleştirilen “Proje Alanlarında Sürdürülebilir ve Çevre Dostu Ekonomik Faaliyetlerin Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuçları netleşiyor.

12 Nisan tarihinde yapılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Uzmanı Dr. Gülhan Özden’in açılış konuşmasını yaptığı, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, projenin tanıtımını gerçekleştirdiği çalıştayda, öneriler arasında, dalış parkları ve dalış turizminin geliştirilmesinin yanı sıra, Tabiat Parkı için bir işletme modeli oluşturulması fikrinin benimsendiği kaydedildi. Projenin Finans Danışmanlığını Uğur Yolak’ın üstlendiği finans, çevre ekonomisi ve yönetimi ile pazar araştırma uzmanlarının yürüteceği çalışmalarla, projenin yürütüldüğü altı bölgenin yerel ekonomilerinin geliştirilmesiyle birlikte, çevre değerleriyle uyumlu ekonomik faaliyetlerin devamlılık kazanmasının hedeflendiği öğrenildi.

Çalıştay sonunda, projenin yürütüldüğü altı alandan bir tanesi olan Ayvalık Tabiat Parkı'nda, yeni gelir faaliyetleri hakkında hazırlanan fizibilite çalışması ise netleşmeye başladı. Bu kapsamda, eko-turizm, dalış turizmi ve mevcut ziyaretçi merkezlerinde potansiyel yerli ürün satışı, ve benzeri yeni gelir arttırıcı ekonomik faaliyetler konusunda hazırlanan fizibilite çalışmaları da start aldı.

BÖLGE TEMSİLCİLERİNİN TALEPLERİ ALINDI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra, Ayvalık bölgesindeki ilgili Belediyeler, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Turizm Altyapı Hizmet Birlikleri, Su Ürünleri Kooperatifleri ve özel sektör temsilcileri ile birlikte UNDP Türkiye temsilcilerinin katıldığı toplantıda, bölgede gerçekleştirilebilecek ekonomik faaliyetlere ilişkin talep ve öneriler değerlendirildi.

DALIŞ VE RÜZGAR SÖRFÜ ÖNE ÇIKTI

Toplantıda, katılımcılar tarafından ortaya konulan görüş ve talepler arasında, dalış parkları ve dalış turizminin geliştirilmesi ile birlikte rüzgâr sörfü bölgeleri belirlenmesi dikkat çekti. Bölgedeki balıkçı barınaklarının ve tekne bağlama olanaklarının geliştirilmesi istenirken, deniz çevreciliğini geliştirmeye yönelik eğitim kamplarının oluşturulması önerisi de getirildi.

TARİHSEL VE KENTSEL DOKU İÇİN RESTORASYON DESTEĞİ

Bölgedeki eski ve tarihi evlerin yapılarının bozulmadan restore edilmesi ve kentsel dokunun geliştirilmesi için restorasyon desteği sağlanması önerisinin de getirildiği toplantıda, bölgedeki şifalı bitkilerin toplanması ve gelir getirici ürünler haline getirilmesi, doğaya dost bungalov tipi evler yapılarak alternatif turizm, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılığının geliştirilmesi, seyahat acentelerinin alternatif turlar konusunda geliştirilmesi ve yönlendirilmesi, butik otellerin yaygınlaştırılarak turizm kapasitesinin arttırılması, alan kılavuz sisteminin kurulması ve Tabiat Parkı için bir işletme modeli oluşturulması gibi öneriler de ortaya konulan görüşler arasında yer aldı.

PROJEYİ 5 KURUM YÜRÜTÜYOR

Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ortaklığında yürütülüyor.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim