• BIST 9693.46
  • Altın 2507.739
  • Dolar 32.5882
  • Euro 34.8421
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Azeri devinden 17 milyar dolarlık yatırım

Azeri devinden 17 milyar dolarlık yatırım
Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’nin (STAR) altyapı ve hafriyat çalışmalarında sona yaklaşılırken, Türkiye’nin bu en büyük yatırımının inşa

Temeli 25 Ekim 2011 tarihinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’nin (STAR)  altyapı ve hafriyat çalışmalarında sona yaklaşılırken, Türkiye’nin bu en büyük yatırımının inşaat sürecinde çok önemli bir eşik daha aşıldı.

 
Rafinerinin inşaat,  mühendislik ve tedarik süreçlerini içeren anlaşmalar dünya devi dört firmayla dün imzalandı. Törende konuşan SOCAR Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Türkiye’de çok büyük projelere imza attıklarını belirterek, Petkim özelleştirilmesi ile ivme kazanan Azerbaycan-Türkiye arasındaki stratejik ortaklığın SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi, petrokimya, enerji, lojistik projeleri ve TANAP ile daha büyük güç kazanacağının altını çizdi. Aliyev, SOCAR’ın 2018 yılına kadar Türkiye’ye 17 milyar dolar yatırım yapacağını hatırlatarak, “Bunun yaklaşık 7-8 milyar dolarını Türkiye’nin ilk kimya endüstri parkı olacak olan ‘Value-Site’ vizyonumuz çerçevesinde Petkim Yarımadası’na yapacağız.  STAR Rafinerisi ‘Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu’nun en temel basamağı ve olmazsa olmazı.” dedi. Azeri devlet petrol ve gaz şirketi SOCAR’ın Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Aliağa Yarımadası’nda kuracakları SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi’nin (STAR Rafinerisi) yapım maliyetinin finansman hariç 4,35 milyar dolar olacağını söyledi. Yavuz, rafinerinin toplam 51 ay sonunda geçici kabulünün yapılacağını belirtti ve “Vergiler dahil, finansman maliyeti hariç rafinerinin toplam maliyeti 4,35 milyar dolar olacak.” dedi. Finansman dahil edildiğinde maliyetin 4.8 milyar dolara çıkacağını kaydeden Yavuz, rafinerinin tamamlanmasının ardından Türkiye’nin cari açığını yıllık net 2,5 milyar dolar azaltacağını söyledi. SOCAR, geçtiğimiz aralık ayı sonunda Aliağa’da kuracağı rafinerinin mühendislik ve müteahhitlik işleri (EPC) için Tecnicas Reunidas-Saipem-GS Engineering&Construction ve Itochu’yu seçmişti. Konsorsiyum ile imzalanan anahtar teslim anlaşmanın bedeli 3.46 milyar dolar olacak.
 
Yavuz, bugüne kadar yapılan çalışmalar için 185 milyon dolar harcadıklarını belirterek, “Unicredit bizim finansman danışmanımız olarak sürecin sonuna kadar bizimle birlikte olacak. Şu anda İspanya, İtalya, Amerika, Japonya ve Kore bankalarıyla finansman konusunda süreci sonlandırmak üzereyiz.” diye konuştu.  Yavuz, geçen hafta Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu artırmasının da finansman maliyetlerine olumlu etkisi olacağını söyledi.
 
www.UlasımOnline.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim