• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Babacan, Suudileri yatırıma çağırdı

Babacan, Suudileri yatırıma çağırdı
50’yi aşkın Türk şirketiyle birlikte Suudi Arabistan’a çıkarma yapan TUSKON, Suudi Arabistan-Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü Programı gerçekleştirdi.

Babacan, Suudileri yatırıma çağırdı

50’yi aşkın Türk şirketiyle birlikte Suudi Arabistan’a çıkarma yapan TUSKON, Suudi Arabistan-Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü Programı gerçekleştirdi. Organizasyona katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “İki ülke arasında ciddi potansiyel var. Bunu 3. ülkelere birlikte taşıyalım” dedi.

Bugüne kadar ticaret köprüsü programlarını İstanbul’da düzenleyen Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), bu kez Suudi Arabistan’ın ticaret merkezi Cidde’de, Suudi Arabistan -Türkiye Ticaret ve Yatırım Köprüsü Programı gerçekleştirdi. Gıda, tekstil, enerji, inşaat, mobilya ve sağlık sektöründe faaliyet gösteren 50’yi aşkın Türk firması ile Suudi Arabistan şirketleri ikili iş görüşmeleri yaptı. Cidde Ticaret ve Sanayi Odası’nda (JCCI) gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iki ülke arasındaki ticaretin yeterli olmadığına ve geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Organizasyon çerçevesinde TUSKON ve JCCI arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı.

“Potansiyelimizi 3. ülkelere taşıyalım”

Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi ve sosyal ilişkiler çok iyi bir noktada olduğuna değinen Babacan, “Ancak bu potansiyel ticarete yeterince yansımıyor. Yine de iki ülke arasındaki ticaretin hızla arttığını görmek sevindirici. 2002 yılında 1.4 milyar dolar olan toplam ticaret hacmi 2011 yılında 6 milyar dolara yükseldi” dedi. 200’e yakın Suudi şirketin Türkiye’de yatırım yaptığını hatırlatan Babacan sözlerine şöyle devam etti: “Türk şirketlerinin Suudi Arabistan’da, Suudi şirketlerinin de Türkiye’de yatırımları hızla artıyor. Özellikle taşımacılık, enerji, finans, tarım ve turizm alanlarında ciddi iş potansiyeli var. Bu potansiyeli 3. ülkelere birlikte taşıyalım. Serbest ticaret anlaşmasının bir an önce neticelenmesini bekliyoruz. Ticari ilişkilerimize bu anlaşma büyük ivme kazandıracak.”

3. Ülkelerle işbirliği konusunda TUSKON’un Afrika’da yaptığı başarılı çalışmalara değinen Babacan, “TUSKON sayesinde iş adamlarımız Afrika ülkelerinde ciddi anlamda ticari bağlantılar kurdu. Bugün Türk şirketleri 25-30 Afrika ülkesinde ciddi yatırımlar yapıyor. THY bu bölgede 15 ülkeye direkt uçuyor. Biz de boş durmuyoruz. 2008’de Afrika ülkelerinde 12 olan büyükelçilik sayısını 27’ye çıkardık. Yılsonuna kadar bu rakamı 34’e yükselteceğiz” diye konuştu.

“Gelir seviyemiz artıyor”

Küresel kriz döneminde Türkiye’nin ekonomide sağladığı başarılı çizgiyi Suudi işadamlarına anlatan Babacan, yakalanan siyasi istikrar sayesinde 2010’da yüzde 9’luk büyümenin sağlandığını, 2011’de ise bu rakamın yüzde 8’leri bulabileceğini bildirdi. Başbakan Yardımcısı Babacan, 2007-2014 yılları arasında Türkiye GSMH’nın yüzde 28 gibi büyük bir oranda büyüyeceğine dikkat çekerek, “ABD’de bu oran yüzde 10’larda kalacak. Böylece Türkiye ile gelişmiş ülkeler arasındaki fark kapanacak” diye konuştu. Türkiye’deki gelir seviyesinin her geçen gün arttığı, günde 1 doların altında gelirin elde eden kimsenin kalmadığını vurgulayan Babacan, “2 doların altında gelir elde edenlerin oranı binde 2, 4 doların altında gelir elde edenlerin oranı ise yüzde 4. Zengin ve fakir arasındaki uçurum da kapanıyor. Türkiye’de hızla gelişen bir orta sınıf var. Türkiye’nin hızlı büyümesinde bu orta sınıfın büyük önemi var. En fakir kesimin geliri bile yüzde 58 arttı” dedi.

Tarım ve turizmde yatırıma çağırdı

Türkiye’deki büyümenin özel sektör eliyle gerçekleştirildiğinin altını çizen Babacan, Suudi işadamlarına özellikle tarım ve turizm sektörlerine yatırım çağrısında bulundu. Babacan, “Tarım üretiminde net ihracatçı durumundayız. Tarım sektöründe dünya sıralamasında 7’nciyiz, kısa süre içinde 5’nciliğe yükseleceğiz. Turizmde de geçen yıl 30 milyon turisti ağırladık ve 21 milyar dolar gelir sağladık. Turizm gelirinde dünya 10’uncusuyuz. Turizm ve tarım hızlı büyüyen sektörlerimiz” şeklinde konuştu. Yabancı yatırımcı için yeni adımlar attıklarını da ifade eden Babacan, örnek olarak gayrimenkulde getireceklerin mütekabiliyet ile sukuku gösterdi. Türkiye ve Suudi Arabistan’ın her açıdan geleceği parlak iki ülke olduğunun altını çizen Babacan, “Ticari ilişkilerimizi artırmak için potansiyel çok. Bu işi özel sektör gerçekleştirir. Hükümetlerin görevleri ise önlerindeki engeli kaldırmaktır” dedi.

“Yatırımlar için bekliyoruz”

JCCI Başkanı Saleh Abdullah Kamel, ekonomik krizde Türkiye’nin yakaladığı başarıdan övgü ile bahsetti. Kamel, “Türkiye’nin başarısı tüm Müslümanların iftiharıdır. Ben Müslüman olarak Türkiye’nin ekonomisindeki gelişmelerde iftihar ediyorum. Ekonomik, sosyal ilişkileri ve uluslar arası konusu itibariyle Türkiye iftihar edilecek noktada” dedi. İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin ticari rakamlara yansımadığının altını çizen Kamel, bu rakamların özel sektör eliyle artırılması gerektiğini bildirdi. Suudi Arabistan’ın yeniden yapılanma sürecinde olduğun ifade eden Kamel, “Türk şirketleri Suudi Arabistan’da yerini almalı. Türk firmaları için burada yatırım imkanları çok. Özellikle müteahhitlik sektöründe büyük imkânlar var. Benim temennim bu ziyaretin yatırımlara ön ayak olması” diye konuştu. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da iki ülkenin bölgenin önemli gücü olduğunu kaydetti. İhsanoğlu, “İslam ülkelerinin GSMH’nin yüzde 25’ini bu iki ülke oluşturuyor. AB’deki kriz her iki ülkenin ekonomik ilişkilerine olumlu yansıyacaktır” yorumu yaptı.

İşbirliği anlaşması imzalandı

TUSKON Başkanvekili Ahmet Ciğer, Türk işadamları olarak Suudi Arabistan’a büyük önem verdiklerini kaydetti. İki ülkenin ticari anlamda bir birine katkı sağlayacağı çok alanların olduğunun altını çizen Ciğer, “Suudi Arabistan’da petrol üretiminin dışında büyük yatırımlar var. İki ülke arasındaki ticaret maalesef yeterli değil. Bu toplumlar arasındaki iyi ilişkilerin ticarete yansımasın bekliyoruz. Biz TUSKON olarak da her iki ülke işadamlarını bir araya getirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu. TUSKON ve JCCI arasında ikili işbirliği anlaşması imzalandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın şahitliğinde Ahmet Ciğer ve Saleh Abdullah Kamel’in imza attığı anlaşmaya göre, her iki kurum karşılıklı olarak birbirine bilgi verecek. Anlaşmaya göre, Türk ve Suudi işadamları arasında gerçekleştirilen yatırımlar desteklenecek. Ayrıca karşılıklı fuar organizasyonları düzenlenecek.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim