• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

"Babayiğitlerin meydana çıkma zamanı"

"Babayiğitlerin meydana çıkma zamanı"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik planının detaylarını açıklıyor.

"Babayiğitlerin meydana çıkma zamanı"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan teşvik planının detaylarını açıklıyor.

Çağlayan, konuşmasında yatırımcılara seslendi ve "Artık babayiğitlerin sahneye çıkma vakti" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan. “Yeni teşvik sistemimiz, 4 ana bileşenden oluşuyor. Bunlar; Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki, Stratejik Yatırımların Teşviki'dir. Bu uygulamalar kapsamında yatırımcılara KDV istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, vergi indirimi, asgari ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işçi ve işveren hissesi desteği, faiz desteği,yatırım yeri tahsisi, Gelir Vergisi stopajı desteği ve KDV İadesi destekleri verilecek” dedi.
 
Çağlayan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:         

-Bölgesel destek bakımında dikkat edilecek bölgelerin tamamını yeniden gözden geçirdik. Yatırımcılara bu maddeler altında destek sağlanacak.
 
-İl bazlı yeni bölgesel ayrımda 1. bölge, sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi itibariyle ilk sıralarda olan Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Muğla illerinden oluşmaktadır. 6. bölge ise, ekonomik ve sosyal olarak görece az gelişmiş 15 ilimizi kapsamaktadır. Bu bölgede Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illeri yer almaktadır” dedi.
 
-Amacımız, terör baskısı altında olan 15 ilde, terör istismarının engellenmesi, bu bölgelerde emek yoğun sektörlerinin desteklenmesini sağlamak, ucuz iş gücüne karşı bizim sanayicimizi korumak.  

-Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği bölgelere göre kademeli olarak 2 ila 12 yıl arasında değişen sürelerde uygulanacak. Yeni sistemde, bu desteğin süresi tüm bölgelerde artıyor. 6. Bölgede yapılacak yatırımlarda yatırımcılarımızın ödemeleri gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle, yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak
 
AMACIMIZ BİR AN ÖNCE YATIRIMLARA BAŞLANMASI
 
-Amacımız yatırımlara bir an önce başlanması. 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlayacak olan yatırımlara uygulanacak yatırıma katkı oranlarını, bu nedenle sonraki dönemlere kıyasla daha yüksek olarak belirledik. Getirdiğimiz yeni sistemde vergi indirimi desteğinin yatırım döneminde ve yatırımcıların diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da uygulanmasını sağlıyoruz. Bu uygulama, 1. bölge dışındaki tüm bölgelerde geçerli olacak.

-İlk kez kalkınma bakanlığı tarafından hazırlanan verilerle incelemeler yaptılar. Bu çerçevede Türkiye'nin illerinin yeni sosyoekonomik yapıları çıkarıldı. Bundan alınan verilerle Türkiye'yi altı bölgeye ayırdık ve tek tek inceledik.   

-Bu statik bir yapı olmayacak, dinamik bir yapı olacak. Kalkınma Bakanlığı bu dinamikleri iki, üç yılda bir yeniden inceleyecek ve illerin bölgelerdeki yerleri yeniden düzenlenecek. Buradaki mesele illerimizin gelişmişlik seviyelerini artırmak.

-Sigorta ve faiz desteklerinin sürelerini değiştirdik. Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yatırıma katkı oranı yüzde 15 ile yüzde 60 arasında değişecek.

-Büyük ölçekli yatırımların teşvikinde, önümüzdeki yılın sonuna kadar yapılacak yatırımlar yüzde 15'den başlayıp, yüzde 60'a kadar varan yatırım indirimi olacak.

-Organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlarda, yatırımcılar bir alt bölgenin desteklerinden faydalanacak.

EN CAZİP YATIRIM ALANI ALTINCI BÖLGE  

-Yatırımcı aldığı kredinin faizinin bölgeye bağlı olarak 900 bin lira kadarını devlet tarafından hibe olarak alacak.

-Altıncı bölge en cazip bölge haline geliyor.  

-Organize sanayi bölgelerinin alacağı destekler buralara yatırımı daha çekici hale getiriyor.

YATIRIM TUTARININ YÜZDE 100'ÜNE KADAR DESTEK VERİLECEK
 
-Bölgesel destek sağladığımız bir proje kapsamında 5 milyon TL tutarında bir yatırım yapıldığını ve 40 işçi istihdam edildiğini varsayalım. Bu durumda teşvik belgesi kapsamı yatırıma; 1. bölgede gerçekleştirilirse 1,3 milyon TL, 2. bölgede gerçekleştirilirse 1,7 milyon TL, 3. bölgede gerçekleştirilirse 2,6 milyon TL, 4. bölgede gerçekleştirirse 3 milyon TL, 5. bölgede gerçekleştirirse 3,7 milyon TL destek sağlanmış olacak. Yatırımın 6. bölgede gerçekleştirmesi halinde ise, destek tutarımız nominal olarak yatırım büyüklüğünü de aşarak 5,2 milyon TL'ye ulaşmaktadır. Yani yatırımlara, yatırım tutarının yüzde 100'üne kadar değişen oranlarda destek sağlıyor olacağız.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim