• BIST 9679.8
  • Altın 2487.92
  • Dolar 32.42
  • Euro 34.4592
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C

Bakan Çelik 'Denizcilik seçenek değil, emir'

Bakan Çelik 'Denizcilik seçenek değil, emir'
“Piri Reis ve Haritaları” sergisini açan bakan Çelik, "Ülke olarak denizlerden azami ölçüde faydalanmamız artık bir zorunluluktur. Akdeniz'i bir göl yapan denizcilerimizin vizyonuna sahip çıkmalıyız" dedi.

 

İstanbul Deniz Müzesi’nde Türk-Osmanlı denizcilik tarihinin önemli isimlerinden Piri Reis’in hayatı ve eserlerini ele alan “Piri Reis ve Haritaları” sergisi açıldı.16. yy Osmanlı denizcilik tarihinin kahramanlarından Piri Reis’in haritalarının sunulduğu sergiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Bakan Çelik, Piri Reis’in eserlerinin Türk denizcilik tarihindeki öneminden söz etti. Denizcilik tarihi açısından Marmara Boğazı’nda, yakın tarihe kadar uygulanan fakat bir süredir vazgeçilen bir gelenekten bahseden Çelik, “Bundan 20-25 sene öncesine kadar Boğaz’dan geçen gemilerinBeşiktaş’taki Barbaros Hayrettin Paşa kabrine selam durarak geçerdi. Sonradan bu gelenek unutuldu. Bu geleneğin tekrar canlandırılmasının, bu toprakların büyük bir denizci ile kurduğu önemli bağın yeniden ihya edilmesi anlamında anlamlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Bugüne kadar denizcilik konusunda stratejik bir çalışmanın yapılmadığını belirten Çelik, “Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, denizlerden azami şekilde faydalanmak durumundadır” dedi.
 
Arap Baharı ve son zamanlarda yaşanan gelişmelerin, Doğu Akdeniz'de ortaya çıkan enerji savaşlarıyla ilgili olduğu düşünüldüğünde denizciliğin, Doğu Akdeniz'in stratejik önemi ortaya çıkardığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
 
“Özellikle Suriye ile ilgili ne düşündüğümüzü soran arkadaşlarla sohbet ettiğimizde, meseleleri biraz daha Mısır ve Suriye ekseninden çıkararak olaylara bakmalarının onlara yeni ufuklar açacağını belirtiyorum. Denizcilikle alabildiğine uğraşmak önümüzde bir seçenek olarak durmuyor, bu bize coğrafyanın emrettiği bir şeydir. Ayrıca tarihimizin dayattığı bir unsur olarak önümüzde duruyor. Aslında bu haritanın varlığı da 500 yıl öncesinde bölgeye stratejik olarak bakan bir geçmişimizin olduğunu göstermektedir. Ülke olarak bölgedeki gelişmeleri okuyabilmemiz ve denizlerden azami ölçüde faydalanmamız artık bir zorunluluktur."
 
piri_reis_celik.jpg
 
2deniz-muzesi-piri-reis-i-agirliyor.jpg
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim