• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Bakan Günay yat sahibi turistlere süre istedi

Bakan Günay yat sahibi turistlere süre istedi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de yat turizminde yabancı yat sahiplerine 3 aylık kısıtlama getiren uygulamayı eleştirerek, "Yatı olan niye 6 ay kalmasın."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de yat turizminde yabancı yat sahiplerine 3 aylık kısıtlama getiren uygulamayı eleştirerek, "Yatı olan niye 6 ay kalmasın. Yani denizi mi yedi, yeşilimizi mi tüketti. Nedir yani. Bunu anlamamız mümkün değil. Bu konuda çalışıyoruz" dedi.

Kamu ve Deniz Turizmi Birliği Derneği'nin İzmir'deki sektörel toplantısına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de göçer geleneğinin köklü olmasından kaynaklı deniz kültürünün yeterince oturamadığına işaret ederek, Bakanlık olarak bu konuya önem verdiklerini vurguladı.

Sektör temsilcilerinin yat turizminde vize ve ikamet uygulamalarıyla ilgili son düzenlemeleri hatırlatması ve süre uzatımı istemesi üzerine değerlendirme yapan Bakan Günay, şunları söyledi:

"Ben ülkemize sağlık için gelmiş olan misafirlerimizin, Türkiye'nin herhangi bir bölgesinde ev sahibi, konut sahibi olan turistleri veya yat sahibi olanların, daha uzun süre kalmalarının önünü açmak istiyorum. Ama dar bir bakış, herhangi bir bakanlık bir genelge çıkarıyor. Yatı olan niye 6 ay kalmasın. Türkiye'de 6 ay, 7 ay, 8 ay Akdeniz'in çeşitli limanında çevreyi gezerek insanlar kalabiliyorsa, Türkiye'den bu tadı, keyfi çıkarabiliyorsa niye '3 ay ülkemde kaldın, çık şimdi tekrar 3 ay dışarda kal, tekrar gireceksin' deniliyor. Yani denizi mi yedi, yeşilimizi mi tüketti? Nedir yani? Bunu anlamamız mümkün değil."

İÇİŞLERİ'NDEN YANIT BEKLENİYOR

Bu konuda çalışma yürüttüklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile müzakerelerinin olduğunu, o Bakanlığında, İçişleri Bakanlığı'na başvuru yaptığını aktaran Günay, yanıt beklendiğini kaydetti. Kendisinin de bu konuda pek çok mektup ve e-postalar aldığını, yabancı turistlerin "Ben de ülkenize geliyor, kalıyordum ama yeni mevzuattan sonra Türkiye'ye gelemeyeceğim, Akdeniz'de başka bir yere gideceğim" diyenlerin olduğunu anlatan Bakan Günay, "Bunu aşmaya çalışıyoruz. Onun dışında sadece yatı olanların değil ayrıca Türkiye'de konutu olanların veya sağlıkla ilgili sorun için gelmiş olanların da daha uzun süre kalmalarını sağlamak konusunda bizim de girişimimiz var" dedi.

"BÜROKRASİ CENDERESİ VAR"

Türkiye'de turizmi çeşitlendirmek gerektiğini vurgulayan Günay, İzmir'in özellikle kruvaziyer turizmde büyük bir gelişme kaydettiğini, yat bağlama konusunda da önemli gelişmeler olduğunu, yapılacak beş yeni yatırım ile bağlama kapasitelerinin bin 500'lerden 7 bine kadar çıkacağını vurguladı. Marina yatırımcılarının önündeki bürokratik engelleri aşmak için da çaba gösterdiklerini kaydeden Günay, "Marina yatırımcılarının büyük güçlükleri var. Çeşitli bakanlıklarda çeşitli safhalar bitmek tükenmek bilmeyen bir serüven haline gelmiş. Türkiye'de bürokrasi cenderesi var. Engelli koşusu gibi. Bizim işimiz kolaylık sağlamak. Bakanlık engelleri aşmanın yardımcısı olan kuruluştur. Tabii ki olması gereken denetimler var, uymamız gereken standartlar var. Bunlara uymak kaydıyla engelleri aşmanın mekanizmasını oluşturmalıyız" dedi.

"ORTAK FON OLUŞTURUN"

Türkiye'nin tanıtımında bu kadar önemli bir sektörün biraz daha kendini yönetebilir hale gelmesi, kendi kaynaklarını oluşturması ve kendi ihtiyaçlarıyla ilgili fon oluşturması gerektiğini de dile getiren Günay, "Ama sizin de daha cesaretli ifade ettiğiniz gibi bazı lobiler var. Yeni odaklar, güç merkezleri olmasın anlayışı içindeler. Geçen dönem bunu kıramadık, bu dönem başka formüller arıyoruz. Bütünüyle turizmcilerin çatı altında toplanmasını tanıtım açısından çok büyük kaynak oluşturacağını düşünüyorum. Bizim bir fon oluşturma konusunda, yasal altyapısı olan bir birliğimiz olsa başka çözüm arama ihtiyacımız olmaz. Herhangi bir yerde ortak reklam kampanyası ihtiyacı olsa hemen o açığı oradan kapatırız" diye konuştu.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim