• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Bakan Işık: 2020'den önce yerli otomobilin seri üretimine geçmeyi düşünüyoruz

Bakan Işık: 2020'den önce yerli otomobilin seri üretimine geçmeyi düşünüyoruz
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 2020'den önce, yerli otomobilin seri üretimine geçmeyi düşündüklerini bildirdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) 38. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün, ana ve yan sanayi ayrımı yapmaksızın, Türkiye'nin en önemli ve sürükleyici sektörlerinin başında geldiğini belirterek, "Dünya araç üretiminde 16'ncı sırada, AB'de ise 6'ncı sırada yer alıyoruz. AB'de otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. 2015 yılı, otomotiv sektörü için rekorlarla dolu yeni bir yıl olarak tarihe geçti" şeklinde konuştu.

Otomotiv Strateji Belgesinin hazırlıklarını tamamladıklarını dile getiren Işık, şunları söyledi:

"Yeni belgemizde temel hedefimiz yerli marka otomobillerimizi üretmek ve katma değeri yüksek ürünler ile dünya otomotiv pazarında daha fazla söz sahibi olmaktır. Bu belgeyi kurgularken, bugünden daha fazla yarına, sektörün geleceğine ve o geleceğe en iyi şekilde hazırlanmaya odaklandık."

Yerli otomobil projesi

Bakan Işık, otomotiv sektöründe yürütülen en önemli projelerin başında yerli otomobil projesinin geldiğini vurgulayarak, 2020'den önce, yerli otomobilin seri üretimine geçmeyi düşündüklerini bildirdi.

Bu proje sonucunda, batarya, elektrik motoru, sürücü kontrol ünitesi ve otonom araç sistemleri gibi teknolojileri de ülkeye kazandıracaklarına işaret eden Işık, "Biz, Türkiye yerli otomobil markası oluşturmalı derken, bunu en çok da yan sanayicilerimize olan güvenimiz nedeniyle dile getirdik. TÜBİTAK'ta ayrıca bir Otomotiv Mükemmeliyet Merkezi de kuruyoruz. Yerli dizel motor üretmek amacıyla bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurmak için de çalışmalarımızı başlattık" dedi.

"Dünyada birçok firmanın Türkiye'de yerli otomobilin üretimiyle ilgili bazı rolleri biz üstlenebilir miyiz" dediğini anlatan Işık, sektörde büyük bir ihtiyaç olan Otomotiv Test Merkezini Bursa Yenişehir'de kurmak için çalışmalara devam ettiklerini belirtti.

Bakan Işık, çok büyük önem verdikleri bu test merkezinde, özellikle otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu Tip Onay ve Ar-Ge testleri yapılacağını kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim