• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bakan Lütfi Elvan, denizcilik sektöründeki STK'larla bir araya geldi

Bakan Lütfi Elvan, denizcilik sektöründeki STK'larla bir araya geldi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda denizcilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Bakan Elvan, Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin (GİSBİR) Tuzla'daki merkezinde denizciliğin her alanında faaliyet gösteren 70'e yakın sivil toplum örgütüyle bir araya geldi. Burada sektör paydaşlarının sorularını yanıtlamadan önce bir konuşma yaparak, denizcilik alanındaki gelişmeleri sıralayan Elvan, dünya ticaretinin yüzde 80'inin deniz yoluyla yapıldığını hatırlattı.

Elvan, toplam 400 milyar dolarlık Türk dış ticaretinin mal değeri olarak yüzde 55'lik bölümünün denizcilik yoluyla gerçekleştiğini söyledi. Türkiye denizciliğinin dünya ticaretinden daha fazla pay almak istediğini belirten Elvan, "Türkiye'nin dış ticarette navluna olan bağımlılığımız ortadadır, burada en kritik sektör de denizciliktir" ifadesini kullandı.

"Dünya sıralamasında 19'unculuktan 13'üncülüğe yükselmiş bulunuyoruz"

Elvan, denizcilik alanında yapılması planlananlara değinerek, şunları kaydetti:

"Hedefimiz daha fazla sayıda Türk bayraklı ve sahipli gemi işletmek ve dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almak ve navlun açığımızı kapatmaktır. Bunun için sadece daha fazla gemi sahibi olmak ,daha fazla gemi üretmek yetmez. Nitelikli gemi adamı yetiştirmek ve tüm dünyaya ihraç etmek son derece önemli ve gereklidir. Uluslararası örgütlerde kural takip eden değil, bir anlamda kural yazan nitelikte idareci ve mühendislere sahip olmak gerekir."

Elvan, AK Parti hükümetleri döneminde balıkçılara ÖTV'siz yakıtla 4 milyar 127 milyon liralık destek verildiğini aktararak, "Limanlarımızdaki yük elleçlemesinde yüzde 103'e, konteyner elleçlemesinde yüzde 217'e, Ro-Ro taşımacılığında yüzde 98'e, kruvaziyer yolcu sayısında yüzde 285'e varan artışlar gerçekleşmiştir. Türk sahipli gemi filomuzun 2003 yılında 8,8 milyon detveit ton olan kapasitesi 2014'te 30,4 milyon tona ulaştı. Böylelikle dünya sıralamasında 19'unculuktan 13'üncülüğe yükselmiş bulunuyoruz. Tuzla bölgesine sıkışan tersaneciliğimizi yaygınlaştırdık ve gemi inşa kapasitemizi artırdık" bilgilerini verdi.

"Tüm denizlerimizdeki gemi hareketlerini Ankara'da tek bir resim üzerine toplayacağız"

Elvan, Türkiye'deki tersane sayısının 2 katından fazla arttığını belirterek, "Gemi inşa kapasitemiz 500 bin detveit tondan 3,5 milyon tona çıktı. Yat inşasında ülkemiz dünyanın parmakla gösterdiği bir marka haline gelmiş, sipariş bazlı sıralamada dünya 3'üncülüğüne yükselmiştir. Dünya denizciliğinde her türlü hareketi anlık olarak izleyebiliyoruz. Pek yakında tüm denizlerimizdeki gemi hareketlerini Ankara'da tek bir resim üzerine toplayacağız" ifadelerini kullandı.

Elvan, denizci kökenli personel sayısındaki uzmanlaşmaya dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Baktığımız zaman 2003'ten bu yana hükümetlerimiz şimdi de devam eden bir şekilde, Bakanlığımızın denizcilik faaliyetlerini denizci idarecilere teslim etmişlerdir. Bugün pek çok büyük liman başkanlığımız da dahil Bakanlığımızın denizcilik birimlerinde görev alan denizcilerin sayısı yüzde 40'ın üzerine çıkmıştır.

Böylece Türkiye, yaptığımız gemi ön denetimleriyle Beyaz Liste'ye geçmiştir. Bakanlığımızdaki denizci idareci ve sörveyör sayısı 10 kat artmış, buna karşılık gemi tutulmalarımız 10 kat azalmıştır. Bu başarıda sivil toplum kuruluşları olarak sizin üyelerinizin büyük katkıları vardır. Bütün bunlar elbette bir başarıdır ve denizciliğimizin seyri açısından önemlidir. Ancak yeterli değildir. Elbette sorunlarımız var. Bunlar çözülmeyecek, üstesinden gelinemeyecek sorunlar değil."

"Ülkemizin durumu lehine çevirmesi açısından en kritik sektör denizcilik sektörüdür"

Elvan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değindi. Ödemeler dengesi bakımından, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefleyen bir ülke olarak Türkiye'nin dış ticarette navluna olan bağımlılığına dikkati çeken Elvan, "Ülkemizin bu durumu lehine çevirmesi açısından en kritik sektör denizcilik sektörüdür" dedi.

Elvan, bunun için gerekli yasal düzenleme, denetim, destek ve büyük altyapı yatırımlarını eş zamanlı olarak gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

Bakan Lütfi Elvan'ın konuşması için tıklayınız...

www.ulastirma.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim