• BIST 9524.71
  • Altın 2487.759
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.8313
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Bakan Yıldırım'dan "Yat OSB" müjdesi

Bakan Yıldırım'dan "Yat OSB" müjdesi
Aliağa'da kiraların yüksekliği nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen yat inşa organize sanayi bölgesi için beklenen müjde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan geldi.

İzmir Aliağa Çaltıdere'de bin 200 dönüm alana kurulması planlanan ancak kiraların yüksekliği nedeniyle bir türlü hayata geçirilemeyen yat inşa organize sanayi bölgesi için beklenen müjde, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan geldi. Yıldırım, İzmir civarındaki tekne ve yat inşa eden tesisleri bir araya toplayacak ve 3 bin kişiye iş sağlayacak Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait yat inşa ve çekek alanının kiralarında büyük bir indirim yaptıklarını söyledi.

Hükümet olarak geçen hafta bir düzenleme yaptıklarını açıklayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, araziyi kiralayıp yatırım yapacak olan İzmir Yat ve Tekne İmalatçıları Kooperatifi'nin kiraları yüksek bulduğun belirterek, "Onunla ilgili bir düzenleme yaptık. Sorun kalktı. Bu araziyi tekne imalatçılarına verdik. Kamu finansmanı ile ilgili düzenlemeyle kiralar cironun binde biri kadar olacak. Bu karar o bölgeyi çok rahatlattı. İzmir Tekne İmalatçıları Kooperatifi'nin çalışmaları hızlanacak" diye konuştu.

Yatırımların önü açıldı

İzmir Yat ve Tekne İmalatçıları Kooperatifi Başkanı Aslan Bilgi, Bakan Binali Yıldırım'ın önlerini açtığını belirterek, birkaç ay içinde araziyi Milli Emlak'tan kiralayacaklarını, 4-5 ay içinde de dolgu çalışmalarına başlayacaklarını söyledi. Bilgi, "4 senedir bin 200 dönümlük araziyi kiralamak için uğraşıyorduk. Ancak kiralar yüksekti. Kiralar kiralamaz arazi için 4.7 milyon lira bedel ödeyecektik. Bu şartlarda yeni yatırım yapmak yerine parayı kiraya verecektik. Hükümetin yaptığı düzenleme sayesinde işletmeler kurulup faaliyete geçene kadar kira ödemeyeceğiz. Üstelik üretime başladıktan sonra da ciro başına binde bir gibi çok düşük bir kira ile faaliyet göstereceğiz" diye konuştu. Şimdi Milli Emlak ile anlaşmayı imzalayacaklarını belirten Aslan Bilgi, ardından dolguya başlayacaklarını açıkladı.

Avrupa'ya yat üretilecek

Şu an kooperatiflerinin 62 üyesi olduğunu belirten Bilgi, "Ama, burada 120 yat ve tekne inşa ve bakımı yapacak işletme kurulacak. Yatırım tutarı 50 milyon doları bulacak. Fakat bölgenin yaratacağı katmadeğer bunun çok üzerinde gerçekleşecek. Burada 3 bin kişiye doğrudan iş sağlanacak. Yan sanayi ile birlikte istihdam 5 bini bulacak. Avrupa yaşlandı. Artık üretim gücü kalmayan bu kıtadaki üreticileri de bölgemize çekeceğiz. Hem Avrupa ve dünyanın yatı burada üretilecek hem de farklı yatırımcıları bölgemize getireceğiz. Burada sadece yat inşa edilmeyecek. Şu an marinalarda yapılan bütün bakım ve tamirleri bölgemizde gerçekleştireceğiz" dedi.

Yat turizmine lojistik destek

Ege Bölgesi'nde yat turizminin gelişmesine paralel olarak tekne inşa, bakım-onarım ve çekek faaliyetleri hızla artıyor. Ege kıyılarında genellikle turizm amaçlı yapılaşmaların yoğun olduğu dikkate alınarak, yat turizmin altyapısı niteliğindeki tekne inşa, bakım-onarım ve çekek yeri için Çaltıdere belirlendi. Tekne ve yat bölgesi sayesinde İzmir'de ve civarında dağınık ve kısmen de kıyıdan uzak iç kesimlerde faaliyet gösteren tekne inşa, bakım onarım ve çekek yerleri artık düzenli bir alana kavuşacak.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim