• BIST 9714.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Bakan Yıldız IPETGAS kongresinde konuştu

Bakan Yıldız IPETGAS kongresinde konuştu
Bakan Yıldız, Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye 18. Uluslararası Petrol&Doğalgaz Kongresi'nde konuştu.

Bakan Yıldız IPETGAS kongresinde konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, amaçlarının petrol ve doğalgazda dışa olan bağımlılığı azaltmak olduğunu belirterek, "8.5 yıl içerisinde 12 katına çıkardığımız arama faaliyetlerinden inşallah bir şekliyle sonuç alacağımız inancındayız. Dünya nasıl ısrarla devam ediyorsa, bizde aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.

Bakan Yıldız, Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye 18. Uluslararası Petrol&Doğalgaz Kongresi'nde konuştu. Petrol ve doğalgaz ithalat oranının yüksek olduğunu ve bu durumun hiç kimsenin hoşuna gitmediğini vurgulan Yıldız, "Bu kaynakların yerli kaynaklar haline getirilmesiyle alakalı çabalarımızın her birinin ister kamu, ister özel sektör ayırımı yapmaksızın değerli olduğunun bir kez daha altını çizmek isterim" dedi.

"İnandığımız ve ümit ettiğimiz için çalışmalarını yoğunlaştırdığımız ve 8.5 yıl içerisinde 12 katına çıkardığımız arama faaliyetlerinden inşallah bir şekliyle sonuç alacağımız inancındayız" diyen Yıldız, "Bütün bu arama faaliyetleri sonuçlanmadan, petrol ve doğalgazla alakalı matkabın ucu değmeden bir şey söylemek yanlış ve erken olur. Ama bütün bu sorumluluk bilinci içerisinde, dünyada nasıl ısrarla devam ettiriliyorsa ve derin deniz aramacılığı da dahil olmak üzere, 14 bin tane kuyu, nasıl ısrarla devam ettiriliyorsa arama faaliyetlerinin, bizde aynı şekilde devam ettireceğiz. Gerek Karadeniz'de, gerekse yurdumuzun dört bir yanında yürüttüğümüz faaliyetler bu çerçevede, bu başlık altında değerlendirilmelidir diye düşünüyorum" dedi.

Bakan Yıldız, özel sektörün payının özellikle elektrik üretiminde artırılmasının doğru yolda olduklarının bir göstergesi olduğuna işaret ederek, "Ama bu tek başına yeterli değil. Aynı zamanda bunlar yüzde 75'ler civarında minimum, özel sektör payının artığını, gerek petrol ve doğalgazla alakalı, gerekse elektrik sektöründe artan payı görmek hedefimizdir" diye konuştu.

Zaman zaman enerji sektörünün siyaset üzerinde, zaman zamanda siyasetin enerji sektörü üzerinde yük olduğu dönemler olduğunu anlatan Yıldız, "Ama bu dönem içerisinde, enerji sektörünün kamuya büyük oranda yük olmadığını göreceksiniz. Çünkü, kamu adına yapmadığımız her sabit sermaye yatırımlarının aslında vatandaşa farklı sektörlerde yine onun artısına döndüğünün bilinmesini isterim" diye konuştu.

"YERLİ KAYNAK OLUNCAYA KADAR..."

2023'de Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasında yer alması için, enerji arz güvenliği ve yedek kapasiteyle beraber, kendi ayakları üzerinde durabilen, hatta koşabilen bir yapının sağlanması gerektiğine işaret eden Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu anda yaklaşık 50 bin megavatlık kurulu gücümüzün yanında, lisanslanmış müracaat yapıldıktan sonra 50 bin megavatlık bir üretim kaynağının yapılması isteğinin piyasalar tarafından satın alınmış olmasını sevindirici buluyorum. Bunu takviye edecek ve Türkiye'nin gelişimine sağlayabilecek yapının petrol ve doğalgaz kadar en az nükleer santrallerden de geçtiğini kanaatindeyim. Bundan 40 yıl öncede nükleerle alakalı iddiası vardı ama şu günlerdeki iddiasının daha anlamlı olduğunu söyleyebilirim. Amacımız; petrol ve doğalgazda dışa olan bağımlılığı azaltmaktır. Hala 2050 yılına kadar petrol ve doğalgazın, bütün kaynakların hemen hemen yarısına denk geliyor olmasının bu beklentinin Uluslararası Enerji Ajansı tarafından açıklanmış olmasının bizleri, özellikle bu ithal kaynaklara olan çalışmaları daha da yoğunlaştırmamıza yönelttiğini söyleyebilirim. Bunların yerli kaynak oluncaya kadar gerek TPAO'nun gerekse özel sektörün yaptığı her çalışmayı değerli buluyoruz."

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim