• BIST 9548.09
  • Altın 2492.767
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.5674
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Bakan Yıldız: Ustalık performansı olacak

Bakan Yıldız: Ustalık performansı olacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji gündemiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Ustalık dönemine yakışan bir performans ortaya konulacağına inanmaktayım" dedi.

Bakan Yıldız: Ustalık performansı olacak

Bakan Yıldız, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında enerji gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. 61. hükümetin vatandaşlara hayırlı olması temennisiyle sözlerine başlayan Yıldız, bu hükümette de işlerinin yalnızca hizmet olduğunu belirtti.

Yıldız, bu süreç içerisindeki temel hedeflerinin petrol ve doğalgaz olan ithalat bağımlılığını azaltmak olduğunu aktararak, enerji koridoru olarak nitelendirdiği Türkiye'nin bu tür uluslararası alandaki çalışmalarının arttırılacağını dile getirdi. Türkiye'nin artık önemli sıkıntılarının kalktığını kaydeden Bakan Yıldız, ülkenin sadece istikrar düşünen bir ülke olduğunu ifade etti. Yıldız, ülkenin önemli bir jeopolitik konumda kaldığını belirterek, bu fırsatı kullanmaya çalışacaklarını, çözülmeyi bekleyen bir takım problemlerin de azalacağını vurguladı.

Bakanlığın ülkenin gelişiminde pay sahibi olmasının bir avantaj olduğu yorumunu yapan Yıldız, uluslararası alanda bazı ülkelerden kaynaklanan yavaşlamanın ise dezavantaj olduğu değerlendirmesini yaptı.

"Ustalık dönemine yakışan bir performans ortaya konulacağına inanmaktayım" diyen Bakan Yıldız, sivil toplam kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte yapacakları istişare toplantılarına gereken önemi fazlasıyla vereciklerini söyledi.

Enerji ve cari açık arasındaki ilişkiye de değinen Yıldız, "Cari açığın gayri safi yurt içi hasıla oranı 2008'de yüzde 5.7 iken, 2010'da yüzde 6.5 idi. Enerjiden arındırıldığında ise bu oranlar sırasıyla yüzde 1.8 idi 2008 yılında. 2010'da yüzde 4. Bu şu demektir, enerjinin artma oranı yıllara göre cari açıktan daha düşük. Enerjinin diğer alanlara göre cari açığa etkisi az. Rakamlar bize bunu söylüyor" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Ustalık döneminin en önemli projesi ne?" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, ülkenin önemli gaz tedariklerinden biri olan batı hattı olarak bilinen projenin olduğunu belirterek, süresi bitmek üzere olan bu antlaşmanın süresini uzatmaya çalıştıklarını ifade etti. BOTAŞ'ın mutabık kaldığı noktada bu sürecin uzatıldığını aktaran Yıldız, ağustos ayının sonuna kadar bu kontratın karşılıklı müzakereler sonucunda karşılıklı olarak imzalanacağını ya da özel sektöre devredileceğini belirtti. Bakan Yıldız, bu müzakereler sürecinin uzatıldığını belirterek, kararların bu süre zarfında alınacağını dile getirdi.

Bakan Yıldız, doğalgaz üretiminde de özel sektöre çok önem verdiklerinin altını çizerek, bu kapsamda çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Doğalgazın ülke içindeki toplam üretim payının azaltılması gerekliliğini vurgulayan Yıldız, sadece konutlarda ve bazı sanayi sektöründe kullanılmasını arzuladıklarını ifade etti. Bakan Yıldız, Iğdır, Ağrı gibi illerin sınırlarına kadar doğalgazın getirildiğini ancak özel sektörden işletmeye talip olan çıkmadığını belirtti. Tercihlerinin özel sektör olduğunu kaydeden Yıldız, onlardan rağbet olmazsa oradaki vatandaşların mağdur olmaması için gerekenleri yapacaklarını dile getirdi.

Bakan Yıldız, petrol araştırmalarını 12-13 kat arttıklarını, eğer bulunamazsa ithalata olan bağımlılığı başka şekilde azaltacaklarını belirterek, Japonya'yı örnek gösterdi. Üretim alanında nükleerin de ciddi bir getirisi olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, Japonya ile ay sonuna kadar yürütülen çalışmanın yol haritasının belirleneceğini aktardı. Yıldız, boğazlardaki 'Altın Frank' uygulamasını ise Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Çevre Bakanlıkları ile yürüttüklerini ifade etti.

Petrol fiyatlarındaki artışların sorulması üzerine Yıldız, "Petrol fiyat artışı arz ve talepten değil, siyasi süreçten kaynaklı" dedi. Yıldız, petrol üretimi yapan ülkelerde istikrarsızlıktan dolayı artış yaşandığını, bundan o ülkelerin de hoşnut olmadığını dile getirdi. Dünyada ikinci bir global kriz yaşanması durumunda ise petrolün bundan çok etkilenmeyeceğini kaydeden Yıldız, yaşanılan küresel süreçte böyle olduğunu, fiyatların artmayacağı inancında olduğunu söyledi.

 Nükleer konusunda Rusya'ya eğitim almaya gidecek olan öğrencilerin gelecek hafta belirleneceğini açıklayan Bakan Yıldız, bunlardan başarısız olanların geri dönüş yapacağını ifade etti. Yıldız, elektrik sektöründe de büyüme olduğunu belirterek, yağış gibi durumlar neticesinde bunun fiyatlara yansıyarak halkın yararına olacağımı söyledi.

TPAO'nun Başkent Doğalgaz'a talip olduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, buna sıcak bakmadıklarını, özel sektörün talip olmasını istediklerini aktardı. Yıldız, Mavi Akım Projesi ile ilgili çalışmaların da sürdüğünü, Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir düzenlemesi olduğunu belirtti.

Bakanlık yardımcılığı konusundaki soruya ise Yıldız, bu uygulamanın bakanlıktaki yükü hafifleteceği yanıtını verdi. Yıldız, 1 ay aralıklarla basın mensuplarıyla biraraya gelerek, bu tür toplantılar yapacaklarını sözlerine ekledi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim