• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bakan Yıldız'dan Paris'e enerji uyarısı

Bakan Yıldız'dan Paris'e enerji uyarısı
Fransa'nın başkenti Paris'te temaslarını sürdüren Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Fransa arasındaki enerji sektörünün, ikili siyasi ilişkileri kaldıramayabileceğini belirtti.

Bakan Yıldız'dan Paris'e enerji uyarısı

Fransa'nın başkenti Paris'te temaslarını sürdüren Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Fransa arasındaki enerji sektörünün, ikili siyasi ilişkileri kaldıramayabileceğini belirtti.

Bakan Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın Fukuşima sonrasındaki durumun ele alındığı toplantısı için bulunduğu Fransa'nın başkenti Paris'te, toplantının yanısıra, ikili temaslar yaparak, basın toplantısı düzenledi.

Ajans toplantısında ortak bir dil yakalanmaya çalışıldığını belirten Yıldız, sektörün bazı paradokslarının gündeme geldiğini belirtti. Bazı ülkelerin nükleer güç santrallerinden vazgeçmeleri ile ilgili kararlarını ve bunu nasıl ikame edeceklerini gündeme getirdiğini kaydeden Yıldız, ele alınan bir başka konu olan iklim değişikliği hakkında zihinlerin hala karışık olduğunu belirtti.

Yıldız, enerji sektöründeki politikaların bazen ulusallaştığını, bu paradoksun mutlaka çözümlenmesi gerektiğini söyleyerek, genel olarak verimli bir toplantı olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldız, Fransa ile nükleer santral görüşmeleri ile ilgili bir soruya karşılık olarak, "İki ülke arasındaki enerji sektörü, ikili siyasi ilişkileri kaldıramayabilir" diye konuştu.

2035 yılına kadar büyüyecek olan Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkelerin Uluslararası Enerji Ajansı kapsamında bulunmamasının telafi edilmeye çalışıldığını belirten Yıldız, karar mekanizmaları ile büyüme mekanizmalarının ayrı ayrı coğrafyalarda bulunmasının olumsuz sonuçlar yaratacağını bildirdi.

Bakan Yıldız, bu tür uluslararası toplantılara geldiği zaman Türkiye'deki enerji politikalarının ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anladığını ifade ederek, liberalleşmeyi ve serbest piyasayı öne süren Türkiye'nin aslında kendi ayakları üstünde durabilen bir enerji sektörü oluşturmaya çalıştığını bildirdi. Yıldız, bu tür toplantılardan aldıkları dersler de bulunduğunu söyleyerek, "Hükümetlerin her şeye mazeretleri olabilir ama bir tek şeye olamaz, o da arz güvenliği ile alakalı enerji kesintileri" dedi.

Paris'teki temasları kapsamında ikili görüşmeler de yaptığını aktaran Yıldız, bu çerçevede Güney Kore, Rusya, Japonya, İngiltere gibi ülkelerden firmaların temsilcileriyle bir araya geldiğini aktardı. Görüşmelerde nükleer enerji konusunun gündeme geldiğini aktaran Yıldız şunları kaydetti:

"Fukuşima'nın nükleer için bir tehdit olduğunu kabul ediyorum. Aynı şekilde Rusya'daki Çernobil kazasının de sektör için tehdit olduğunu biliyorum. Ama bunların fırsatlara dönüştürülen bir teknolojik yanı var. Bundan 30-40 yıl önceki nükleer güç santrallerinden çok farklı ve maliyetleri hemen hemen 2-3 katına çıkan güvenlik sistemlerinin daha öne alındığı bir yapı oluşturuldu bugün dünyada. Her bir kazadan farklı dersler çıkartılıyor."

Yıldız, nükleerden vazgeçmenin doğru olmadığını, bunun sürdürülebilir bir politika olmadığını söyleyerek, bugün ABD, Fransa ve Japonya'da çok sayıda tesis bulunduğunu hatırlattı. "Kimsenin şu anda daha nükleer santralini falan kapattığı yok. Bunu çok iyi irdelemek lazım, yerine petrol ya da doğalgazı ikame edeceksiniz bunu çok iyi düşünmeniz lazım" dedi.

Dünyadaki birçok kaza oranına göre nükleer santrallerin riskinin yüksek olmadığını belirten Yıldız, mesela İngiltere'de nükleere olan eğilimin azalmadığını bildirdi. Eskimiş santrallerin kapatılmasının nükleer politikalardan vazgeçildiğine değil, daha verimli çalışılacağı anlamına geldiğini söyleyen Yıldız, kendilerinin açıklık ve şeffaflığı tercih ettiğini kaydetti.

Bakan Yıldız, Türkiye'de nükleer santral kurulmasa bile Ermenistan, Bulgaristan gibi komşu ülkelerdeki nükleer tesislerin tehlikesinden kurtulunmuş olunmayacağını söyleyerek, "Önemli olan yeni nesil santrallerle beraber teknolojik bütün değerlendirmeleri ortaya koyup, onları güvenlikli hale getirip, uluslararası kriterlere uymak" dedi.

www.UlasimOnline.Com

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim