• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Bakanın AB ve İran restleşmesi tepkisi

Bakanın AB ve İran restleşmesi tepkisi
Enerji Bakanı Taner Yıldız, AB'nin ve İran'ın petrolde restleşmesini değerlendirdi. Yıldız durumdan rahatsız olduğunu ambargoyu takmayacaklarını söyledi.

Bakanın AB ve İran restleşmesi tepkisi

Enerji Bakanı Taner Yıldız, AB'nin ve İran'ın petrolde restleşmesini değerlendirdi. Yıldız durumdan rahatsız olduğunu ambargoyu takmayacaklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB'nin ambargosuna karşılık İran'ın İngiltere ve Fransa'ya petrol akışını durdurmasıyla ilgili olarak, ''Türkiye için BM kararının hukuken bağlayıcı olduğunu söylemeliyim.

Onun haricinde biz bir AB üyesi ülke değiliz. O yüzden AB'de alınan kararların hukuken Türkiye açısından bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Türkiye aynı şekilde ABD içinde alınan kararlar için de aynı cümleleri söyleyebilir'' dedi.

Bursa'da, Çelik Palas Otel'de düzenlenen Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) Değerlendirme Toplantısı'na katılan Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yıldız, ''AB'nin ambargosuna karşılık İran'ın İngiltere ve Fransa'ya petrol akışını durdurması''na ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

''Türkiye için BM kararının hukuken bağlayıcı olduğunu söylemeliyim. Onun haricinde biz bir AB üyesi ülke değiliz. O yüzden AB'de alınan kararların hukuken Türkiye açısından bir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. Türkiye aynı şekilde ABD içinde alınan kararlar için de aynı cümleleri söyleyebilir.

Biz öncelikle vatandaşlarımızın hemen hemen 25 milyar dolardan daha fazla petrol ve ürünleriyle beraber, ulaşım alanında kullanılan, bunun özellikle altını çiziyorum, petrol ve ürünlerinin elektrik üretiminde direkt bir katkısı yoktur.

Biz buna ulaşım sektörü açısından baktığımızda 16 milyon adet aracın ihtiyacının karşılanabilmesi açısından Tüpraş'ın temel ham maddesi olan ham petrolün alındığı ülkelerden bir tanesidir.''

Türkiye'nin doğalgaz tedarikini 5 ayrı ülkeden, ham petrol tedarikini de 11 ayrı ülkeden tamamladığını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

''Zaman zaman bu rakamlar inip çıkabiliyor. O yüzden İran'dan aldığımız ham petrol, Türkiye'nin ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'lar 45'ler, zaman zaman yüzde 50'ler civarında bir tedarik noktası.

Biz bu konuda gelişmeleri dikkatle izlediğimizi, tabii ki 11 ayrı ülkeden alımımızla beraber herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını, ama bu tür cümlelerin edilmiş olmasının dahi İngiltere ve Fransa'nın az miktarda aldığı ham petrolün kısılmış olmasının bile şu an ham petrol fiyatlarına olan etkisini hep beraber görüyoruz.''

''Bunu Türkiye hak etmiyor''

Taner Yıldız, ham petrolün varil fiyatının, son yılların en pik yaptığı noktaya, 124 dolarlar seviyesine çıktığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

''Bunun sıkıntısını kim çekiyor? Şu anda biz çekiyoruz. Bu fiyat artışı bizimle hiç alakası olmamasına rağmen, bu tür siyasi istikrarsızlıkların bölgemizde ve dünyada getirdiği sıkıntının ceremesini ben bütün bu ham petrol fiyatlarının artışıyla beraber Türkiye'de hissediyorum. Bunu Türkiye hak etmiyor.

Dünyanın ve bölgenin oluşturduğu siyasi istikrarsızlıkların Türkiye'ye yük olduğunu özellikle söylemeliyim. 108 dolarlardan konuşurken ham petrolün fiyatını şu anda 124 dolardan gerçekleşiyor olmasının, her 10 dolarda Türkiye'ye yükü 4 milyar dolar civarındadır toplamı. Bu az bir rakam değil...''

''Dünyanın bu manada bize yük olmaması lazımdır''

Türkiye'nin, ham petrolü yüzde 90-92'ler civarında dışarıdan ithal eden bir ülke olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

''O yüzden Türkiye'nin ikili anlaşmalarla yaptığı kazanımların, kendisinden kaynaklanmayan, uluslararası konjonktürden dolayı bu tür rakamların berhava edilmiş olmasını, ben bundan son derece rahatsız olduğumu belirtmek isterim.

Biz cari açığı azaltmayla alakalı bir kısım çabalar, gayretler içine giriyorken ve ham petrolün fiyatının, enerji kalemlerinin, ulaştırma kalemlerinin, girdilerini azaltmaya çalışıyorken, arzda ve tüketimde herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen, rakamların spekülatif manada çıkmış olması, Türkiye için istemediğimiz, temenni etmediğimiz bir noktadır. 'Dünyanın bu manada bize yük olmaması lazımdır' diye düşünüyorum'' dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim