• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Bakanlık denizi 'Mavi kart'la koruyacak

Bakanlık denizi 'Mavi kart'la koruyacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "2012 yılında gezinti teknelerinin tamamının 'Mavi Kart' sistemine alınmasıyla birlikte atık toplama oranının yüzde 90 artması bekleniyor" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "2012 yılında gezinti teknelerinin tamamının 'Mavi Kart' sistemine alınmasıyla birlikte atık toplama oranının yüzde 90 artması bekleniyor" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın denizlerde kirliliğin önüne geçmek amacıyla başlattığı 'Mavi Kart' uygulaması başarıyla devam ediyor. 'Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' kapsamında 2009 yılında Muğla'da başlatılan 'Mavi Kart' uygulamasında 9 bin 500 tekneden sürekli tur yapan 4 bin 500 tekneye 'Mavi Kart' dağıtıldı. Uygulamayla sezon içinde toplanan atık oranı yüzde 60 artış gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yaptığı açıklamada, uygulamanın kapsamlı ve

başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü belirtti. Bayraktar, "Küçük deniz araçları için geliştirilen 'Mavi Kart' uygulaması, gemi atıklarının etkin yönetimi ve takibini sağlamak amacıyla gemilerin atıklarını online bildirmesi ve atık kabul tesislerince alınan atıkların bertaraf tesisine kadar online takibini sağlayan önemli bir çevre atılımı olma özelliği taşımaktadır" diye konuştu.

Uygulama çerçevesinde sistemi işletecek program, el cihazları, kart okuyucu ve yazıcıları ile yaklaşık 4 bin 500 elektronik kart bastırıldığını belirten Bayraktar, elektronik kartların tekne sahiplerine bedelsiz dağıtıldığını ve alt yapısı hazır olan kıyı tesislerine kart okuyucuların yerleştirildiğini söyledi. Şu anda Muğla genelinde 34 noktada atık alım tesisin hizmet verdiğini anlatan Bayraktar, 6 atık alım gemisinin de çeşitli yerlerde konuşlandırılmış durumda olduğunu bildirdi. Bayraktar, "Başta kıyı tesisleri olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı liman başkanlıkları da sistemin çalışması için gerekli olan alt yapılarını yüzde 90 oranında tamamladı" dedi.

Uygulama kapsamının genişletileceğini belirten Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

"2012 yılında gezinti teknelerin tamamının sisteme alınmasıyla birlikte atık toplama oranının yüzde 90 artması bekleniyor. Diğer taraftan başta Antalya olmak üzere Aydın, İzmir, Balıkesir, İstanbul'da da sırası ile sisteme giriş çalışmalarına başlandı. Böylece gemilerden kaynaklanan operasyonel kirliliğin büyük oranda önüne geçilecek."

Mavi Kart uygulamasından önce yıllık atıksu miktarı 62 milyon 832 bin 65 metreküp iken, Mavi Kart uygulamasının hız kazandığı 2011 yılında bir yıllık dönemde toplanan atıksu miktarı 184 milyon 704 bin 553 metreküpe çıktı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim