• BIST 9524.59
  • Altın 2491.542
  • Dolar 32.5421
  • Euro 34.719
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Bakanlık, Dogu Haslaman'ı takibe aldı

Bakanlık, Dogu Haslaman'ı takibe aldı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir'in Çeşme ilçesi yakınlarında batan gübre yüklü gemiyi yakından takip ediyor.

Bakanlık, Dogu Haslaman'ı takibe aldı

Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 3 gemi ve 1 helikopter olay mahalline sevk edilirken, incelemede herhangi bir deniz kirliliği gözlenmedi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İzmir'ın Çeşme ilçesine 25 deniz mili uzaklıkta gübre yüklü bir kuru yük gemisinin battığı belirtilerek, "Bin 917 groston büyüklüğünde 10 ton yakıta sahip Türk bandıralı "Doğu Haşlaman" isimli geminin bin 700 ton amonyum nitratı (tarımsal gübre) İsrail'e götürdüğü ifade edilmektedir. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı 3 gemi ve 1 helikopter olay mahalline sevk edilmiş ve yapılan inceleme sonucunda herhangi bir deniz kirliliği gözlenmediği bilgisi alınmıştır. 29.12.2011 tarihinde İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Denizcilik Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ve Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nden konuya ilişkin bilgi istenmiştir. Olay uluslararası sularda meydana gelmiş olsa bile batık geminin, gerek yakıtından gerekse de taşıdığı yükten dolayı büyük ölçekli deniz kirliliği oluşturma riskine sahip olduğu değerlendirilmiştir." denildi.

Deniz kirliliğinin önlenmesi için batık geminin yakıt tankının, yükünün ve diğer zararlı maddelerin ivedilikle boşaltılması için gerekli çalışmaların başlatıldığına dikkat çekilen açıklamada, "Geminin çıkarılması, konun takibi için komisyonun kurulması denizdeki kirliliğe müdahale etme kabiliyetine sahip her tür araç, gereç, donanım, makine ve eğitimli insan gücünün hazır bulundurulması, batma işlemi uluslararası sularda olsa dahi, geminin yakıtından ve/veya yükünden dolayı olabilecek bir deniz kirliliğinin Türk karasularına etkisinin takip edilmesi, deniz kirliliğinin önlenebilmesi için gemi sahibi, donatanından yakıt ve yükünün çıkartılmasının talep edilmesi, Türk karasularında olabilecek muhtemel kirliliğe karşı ilgili kurum kuruluşların görev ve sorumlukları kapsamında deniz kirliliğinin önlenmesi ve koruyucu önlemlere ilişkin iş ve işlemelerin başlatılması hususları İzmir Valiliği ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bildirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, şu ana kadar gemi kaynaklı bir kirlilik ortaya çıkmamasına rağmen konunun yakından takip edildiğini vurguladı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim