• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bakanlık, santraller için Filyos'u önerdi

Bakanlık, santraller için Filyos'u önerdi
Termik santrale karşı örgütlü mücadele yürüten Bartınlılar, mücadeleyi kazandı. Ancak Çevre Bakanlığı santraller için firmaya Filyos Vadisi'ni önerdi.

Bakanlık, santraller için Filyos'u önerdi

Termik santrale karşı örgütlü mücadele yürüten Bartınlılar, mücadeleyi kazandı. Ancak Çevre Bakanlığı santraller için firmaya Filyos Vadisi'ni önerdi.

Bartın'da, HEMA A.Ş.'nin kurmak istediği termik santraller için 24-25 Kasım tarihlerinde yapılan bilgilendirme toplantısı, halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamamıştı. Bir sonraki toplantının Ankara'da yapılacağının duyurulması üzerine, Bartınlılar 'Ankara'ya da geliriz!' diyerek sözleşmişlerdi. Çevre ve Orman Bakanlığı'na giden Bartınlılar, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda yapılan Kapsam Belirleme Toplantıları'ndan da söz konusu termik santral projesinin Tarlaağzı ve Gömü köylerine yapılmasına onay çıkmadı. Ancak Bakanlık firmaya Delikliburun ve Filyos Vadisi'nin önerdi.

HEMA AŞ'nin daha önce santrali Tarlaağzı ve Gömü'ye kurma isteğini güçlendirmek için İTÜ Maden Mühendisliği Bölümü'nden Delikliburun ve Filyos için 'uygun değil' raporu alması nedeni ile firmanın projesini 'yenileyerek' tekrar gündeme getirilmesi bekleniyor. Amasra ve Bartın'a termik santral yapılmaması için mücadele eden Bartın Platformu ise, santrallerin onaylanmamasını kazanım olarak değerlendirirken, Filyos için de mücadelelerini sürdüreceklerini belirtiyor. Platformda yer alan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası MYK üyesi Mustafa Artar, Çevre Bakanlığı'ndaki Kapsam Belirleme Toplantısı'nını firma açısından 'hayal kırıklığı' olduğunu belirtti.

Artar, "Firma için Amasra ve Bartın defteri kapandı. Firmanın bu işten kolaylıkla vazgeçeceğini sanmıyoruz. Ayrıca firma daha önce santraller için Tarlaağzı ve Gömü'yü kabul ettirmek için Delikliburun ve Filyos hakkında İTÜ'den uygun olmadığına dair rapor almıştı. Ancak Delikliburun da Filyos da bizim için önemli. Bu nedenle aynı mücadeleyi yürüteceğiz" dedi.

BU İKİNCİ İPTAL

Hattat Holding'e bağlı HEMA şirketi Amasra'ya termik santral yapmak için daha önce de girişimlerde bulunmuştu. Amasra'ya 'Entegre Termik Santrali' kurmak için başvuru yapan ancak onay alamayan HEMA şirketi 24 Eylül'de bu kez projeyi değiştirerek "Bartın Termik Santrali" ve "Amasra Termik Santrali" adı altında 2 ayrı termik santral için başvuru yapmıştı.

İTÜ'NÜN RAPORLARI

HEMA bu iki yeni santral için gözüne kestirdiği Tarlaağzı ve Gömü köylerini alabilmek için de İTÜ'ye Delikliburun ve Filyos için 'uygun değil' raporu almıştı. Bartın ve Amasra Termik Santralleri başvuru dosyasında Delikliburun ve Filyos'un neden olmayacağı belirtilerek Amasra'ya yakın bölgelere yönlendirme yapılmıştı. Rapor, Filyos için şu görüşlere yer verilmişti: "Zonguldak, Çaycuma/Filyos; demiryolunun ve limanın plan aşamasında olması, kömürün nakliye sorunlarının olması, ulaşım durumu, zemin yapısı, altyapı yetersizliği, alt yapının oluşturulmasının yıllar alacağı ve "Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığı"na faaliyet sahibi tarafından yapılan müracaatın olumlu değerlendirilmemesi nedenleri ile santralin yapımı yatırımcı firma tarafından uygun mütalaa edilmemiştir." Yine Delikliburun'un da uygun bulunmadığı görüşünün yer aldığı dosyada Gömü ve Tarlaağzı Köyleri arasındaki alanın hammadde kaynağına yakınlık, soğutma suyu için sadece yaklaşık 6 MW'lık enerji ihtiyacının olması, santrale ekipman nakli, dışarı kömür nakli ve gerektiğinde oluşan küllerin liman üzerinden satışının gerçekleştirilecek olması önemli avantajları olarak ortaya çıkmaktadır" ifadeleri yer aldı. Ancak, İTÜ'nün hazırladığı raporda Çevre Düzeni Planı'nda termik santrale yer olmadığı ile ilgili hiçbir görüş yer almıyor.

ŞİMDİ DE FİLYOS

Halk, termik santrali için Zonguldak'a bağlı Filyos sahillerinin işaret edilmesine de tepkili. Bartınlılar, termik santralden sadece Bartın ve Amasra'nın katıldığını kaydediyor. Amasra Belediye Başkanı ve Bartın Platformu Sözcüsü Emin Timur ise, “İnşallah bu süreç bitmiştir. Bir daha Amasra, Tarlaağzı, Gömü ve Bartın için inşallah böyle bir şey bir daha gündeme gelmez" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim