• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Bakanlıktan gemi atıklarına karşı iki hamle

Bakanlıktan gemi atıklarına karşı iki hamle
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, gemi kaynaklı deniz kirliliğinin önlenmesi ve deniz çevresinin korunması için harekete geçti. Bakanlık, 'Mavi Kart' ve 'Gemi Atık Takip Sistemi' uygulamalarını başlattı.

Bakanlıktan gemi atıklarına karşı iki hamle

Gemilerden Atık Alınması ve Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uygulamaları çerçevesinde etkin bir atık alım ve takip sisteminin kurulması amacıyla hayata geçirilen Mavi Kart Sistemi’nde, yoğun deniz turizminin yaşandığı Muğla pilot bölge olarak belirlendi. Muğla’da bulunan tüm yat limanı, balıkçı barınaklarında atık alım ve sistem alt yapısı oluşturularak, yatlarda ve diğer su araçlarında, online atık kayıt ve takip sistemi uygulamaları başlatıldı. Projenin tüm kıyı illerinde, sistem alt yapılarının oluşturulmasının ardından 2 yıl içerisinde yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Uygulamaya geçirilen bir diğer proje olan Gemi Atık Takip Sistemi (GATS) ile gemi atıklarının daha etkin kontrolü hedefleniyor. Projeyle, gemi atık bildirimleri ile limanlarca gemi atıklarının alınması ve bertarafı aşamasında kullanılan atık transfer ve Ulusal Atık Taşıma (UATF) bilgileri elektronik ortama taşınacak. Bu sistem sayesinde gemilerin illegal deşarjları kontrol altına alınacak ve gemi atıkları envanteri otomatik olarak sistemde tutulacak.

Bu çerçevede GATS sistemini kullanacak kamu kurumlarında çalışan personele eğitim veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2010 yılında iki eğitim organizasyonu yapıldı. Bu eğitimler ile deniz kirliliği denetimde görev alan Denizcilik Müsteşarlığı Liman Başkanlıkları, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul, Kocaeli, Antalya ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlıkları denetim personeli eğitildi. 2011 yılı içerisinde özellikle gemi acenteleri ve limanlara yönelik İstanbul, İzmir ve Mersin illerinde olmak üzere üç bölgesel eğitim programı yapılması planlanıyor.

www.UlasimOnline.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim