• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu tüm dünya için önemli bir proje

Bakü-Tiflis-Kars demiryolu tüm dünya için önemli bir proje
Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı: “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye için değil, tüm dünya için önemli bir proje” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Bakü’de, Azerbaycan-Türkiye Ortak Gümrük Komitesi ilk toplantısına katıldı.

Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Aydın Aliyev başkanlığındaki Azerbaycan heyetiyle yapılan toplantıda konuşan Aşcı, göreve atandıktan sonra ilk resmi yurtdışı ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirdiğini söyledi.

Yukarı Karabağ sorununun ve devam eden Ermeni işgalinin uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu belirten Aşcı, bu sorunun bir an önce Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesinin en büyük temennileri olduğunu kaydetti.

İki ülkenin çıkarlarının aynı olduğunu söyleyen Bakan, şöyle konuştu: “Azerbaycan bağımsız olduktan sonra tecrübelerimizi paylaşmakta çekinmedik. Kardeşler iyi ve kötü günde birbirinin yanında olmak zorundadır. 2009’da 2,5 milyar dolar olan dış ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkardık. Fakat arzumuz bu rakamın daha da artması. Gümrük idarelerimiz de ilişkilerin gelişmesine büyük görevler düşmektedir. Gümrük işlemlerini karşılıklı olarak kolaylaştırmalıyız. Sizin yaptığınız işlemler bizim için, bizim işlemlerimiz de sizin için muteberdir. Azerbaycan’dan geçen Türk tırları için işlemlerin daha hızlı yapılması konusunda anlayış ve destek bekliyoruz.”

Konuşmalar sonrasında , Aşcı ve Aliyev, Azerbaycan-Türkiye ortak gümrük komitesi ilk toplantısı protokolünü imzaladı.

Aşcı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, imzalanan protokolle gümrük idareleri arasında karşılıklı işbirliği, tecrübe paylaşımı ve eğitim alanında işbirliği yapılacağını bildirdi.

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’ne değinen Aşcı, “Başlangıçta yapılan hesaplama ile karşılaşılan zemin biraz farklı oldu. Zemin sert çıktı. Tünel aşaması bittikten sonra düz zeminde işler daha hızlı ilerleyecektir. Her gün takip ediyoruz. Bizim için son derece önemli proje. Sadece Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye için değil, tüm dünya için önemli bir proje. Bu yıl sonunda olmasa da gelecek yıl hizmete açılmasını ümit ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Aşcı, geçici bir hükümette görev alsa da bu hükümetin dört yıllık hükümet gibi çalıştığını vurgulayarak, “BTK Demiryolu Projesi’nin seçimler nedeniyle etkilenmesi sözkonusu değildir. Proje, kendi rayında planlandığı şekilde ilerliyor” dedi.

Aşcı, temasları kapsamında merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in mezarını ziyaret ederek çelenk bıraktı. Bakü Şehitler Hiyabanı’nı ve Bakü Türk Şehitliği’ni de ziyaret eden Aşcı, şehitlik anıtına çelenk sundu. Şehitlik defterini imzalayan Aşcı, temsili şehit mezarlarına da karanfil bıraktı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim