• BIST 9079.97
  • Altın 2304.844
  • Dolar 32.3224
  • Euro 35.0893
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Balıkçılar: Denizde soykırım yapılıyor

Balıkçılar: Denizde soykırım yapılıyor
Zonguldak'ta balıkçılar denizlerde balık soykırımının yapıldığını ileri sürerek, trolle avlanmaya tepki gösterdi.

 

Zonguldak'ın Kozlu Beldesi'nde bulunan Su ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Ergün Kayhan, trolle avlanmanın denizlerde balık soykırımı anlamına geldiğini söyleyerek, yeni açılan trol sahalarına tepki gösterdi. Kayhan, "Av sezonunun açılmasıyla birlikte denizlerimizde kangren olmus sorun balık katliamı yine gündeme girdi. Yıllar önce konuyu gündeme getirmiş, olayın vahamiyetini göstermek için 'Basna'da Sırp katliamı neyse denizlerimizde trol katliamı da aynıdır' sloganı ile karikatürize etmiştik. Karadeniz trol, kazınarak avlanma yani balık neslinin ortadan kaldırılmasına yönelik avlanmaya ilişkin yasal önlem alınmadığı gibi, yeni trol sahaları açılarak, katliamcılara adeta destek olunmuştur. Trol torbalarından çıkan avların üçte ikisi kullanılmaz balık olarak denize dökülmekte, dolayısıyla denizde soykırım yapılmaktadır. Yöremizde yasal avlanma sahası 2008-2012 sirkülerinde Ereğli-Alacaağzı ve 3 mil sınırı olarak belirlenmesine rağmen 2012 -2016 tebliğilerinde bu saha Ereğli Bababurnu-Bartın-Amasra Tekkeburnu arasında büyütüldüğü üstelik çevre sınırı da 2 mile düşürüldüğü görülmektedir. 20 Haziran 2012'de deniz canlılarının korunmasına yönelik Ankara'da yapılan toplantıda 'korumacı sirküler olsun' sloğanı öne çıkmasına rağmen önleyici terbirler uygulanmamıştır. Bununsebebi de Zonguldak'tan asıl muhatap olan balıkçı temsilcilerimizin olmayışıdır" dedi.

Ereğli Bababurnu ve Bartın arasındaki güzergahın deniz dibi yapısı açısından dip trolüne müsait olmadığını belirten Kayhan, orta su trolcülerinin de balık neslini tehdit ettiğini kaydederek şöyle devam etti:

"Zonguldak Bartın arası avlanma sahasında derin Kuyular mevcut. Bu gerçek, 'uygun değilse neden sirkülere kondu?' sorusunu akla getirmektedir. Bunun mantıklı cevabı da 'derin güçlere menfaat temin etmek olarak görülmektedir. İlimiz çevresinde orta su trolü çeken balıkçı yoktur. Dip trolünde mezgit, barbun ve kalkan olmak üzere 3 çeşit balık avlanabilirken orta su trolünde her çeşit balık kolayla yakalanabilmektedir. Orta su trolünde her çeşit balık kolayca yakalanabilmektedir. Orta su trolcüleri sirkülere bağlı kalmayıp, çift gemi ile hem orta suları hem de dipleri tarayıp, balık neslini telef etmektedir. Yapılacak olan gayet basittir. 2008-2012 sirkülerinde belirtilen sahalara yani Kdz. Ereğli-Alacaağzı ve 3 mil sınırına yeniden dönülmelidir. Trol ile balık katliamına devam edilmesi, yasal önlemlerin alınmaması neticesinde yöre balıkçıları olarak balık katliamcılarına yönelik protestolarımızı kamuoyu bilgilendirici açıklamalarımızı sürdüreceğiz."

Kayhan, yeni av sezonunun tüm balıkçılara bereketli ve bol kazançlı geçmesi temennisinde bulundu.

www.UlasimOnline.Com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim