• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C

Balıkesir OvalarI güneş ile sulanacak

Balıkesir OvalarI güneş ile sulanacak
Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Balıkesir'deki Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları güneş enerjisi ile sulanacak.
Türkiye'nin en verimli topraklarına sahip Balıkesir'deki Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovaları güneş enerjisi ile sulanacak. Balıkesir'de tarımsal sulama kaynağı İkizcetepeler Barajı'ndan yararlanan Pamukçu ve Aslıhantepecik Ovası Sulama Birliği'ne bağlı 3 bin çiftçi, yeni projeyle 44 bin hektarlık alanı sulamadaki maliyetlerini dönüm başına yüzde 55 azaltarak 80 liradan 35 liraya düşürecek. Projeyle elektrik giderleri de yüzde 61 oranında düşerek yıllık 100 bin lira tasarruf sağlanacak. 
 
Pamukçu Aslıhantepecik Ovası Sulama Birliği'nin Güney Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (GMKA) hibe almayı başaran 'Fotovoltaik Projesi' Türkiye'de kurulu 418 Sulama Birliği'nin 800 milyon lirayı aşan elektrik borcundan kurtulması için örnek oldu. Birlik Başkanı İsmail Çoban, "Model olacak bu projemiz, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok geride kalan birliklerimizi yatırıma teşvik edecek. Çiftçilerimizi büyük bir dertten kurtaracak." dedi. 
 
Pamukçu Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği ve Pamukçu Beldesi Belediye Başkanı Çoban, hazırladıkları projenin yaşama geçirilmesiyle, bölgenin en verimli topraklarına sahip Selimiye, Pamukçu, Çiçekpınar, Büyükbostancı, Küçükbostancı, Aslıhan, Paşaköy, Atköy, Aslıhantepecik, Çandır, Balıklı, Taşköy ve Yenice köylerindeki 3 bin çiftçinin 44 bin hektarlık alanı sulamadaki maliyetlerini dönüm başına yüzde 55 azalarak 80 liradan 35 liraya düşeceğini, elektrik giderlerini yüzde 61 oranında düşürerek yıllık 100 bin lira tasarruf sağlayacaklarını bildirdi. 
 
Tarımsal üretim maliyetleri düşen çiftçilerin iç piyasa ve ihracatta rekabet güçleri artacağını ifade eden Başkan Çoban, projeyle yaklaşık yılda 168 tonluk karbondioksit emisyonu önlenerek 271 ağacın kurtarılmasına eşdeğer yeşil enerji üretimi sağlanacağını kaydetti. 
 
"SULAMA BİRLİKLERİ BORÇ BATAĞINDA" 
 
Tarımsal sulamada elektrikli su pompa kullanımının getirdiği yüksek enerji maliyetlerinin Sulama Birliklerini borç batağı içine soktuğunu anlatan İsmail Çoban, "İstasyonumuzda 75 kW gücünde 4 adet elektrikli su pompasından yararlanıyoruz. İşlem için yılda 163 bin liralık elektrik faturası ödüyoruz. Projemizin temel hedefi fotovoltaik güneş enerjisi yatırımı ile birliğimizin yıllık gider kalemleri içerisinde en yüksek payı alarak rekabet gücümüzü zayıflatan elektrik enerjisi maliyetlerini düşürmek. Böylelikle bölge tarımı için hayati öneme sahip tarımsal sulama faaliyetlerini daha verimli ve düşük maliyetle yürütmek." dedi. 
 
Ülkemizde 418 sulama birliği, 2 milyona yakın çiftçinin 410 bin hektarlık tarlasına su götürerek ülke tarımının devam etmesi için hayati önem taşıdığına işaret eden İsmail Çoban, şöyle devam etti: "Ancak sulama birliklerinin durumunun iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Sulama birliklerinin 800 milyon liraya ulaşan bir borç stoku bulunmakta ve bu miktarın büyük bir dilimini su pompalama giderleri oluşturmakta. Sulama birliklerine rol model olacak bir yatırımın deveye alınması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında çok geride kalan birliklerimizin teşvik edilmesi hedeflenen diğer bir durum. Tüzel kişiliğine sahip olan birliğimizin kuruluş amacı, görev alanı içerisinde tarımsal sulama hizmetlerini yerine getirmek, yeni tesisler inşa etmek ve sulama tesislerinin etkin, verimli ve düzenli kullanımını sağlayarak sulu tarımın gelişmesini ve üretimin dengeli olarak artırılmasını sağlamak ." 
 
Pamukçu'nun tarımsal faaliyetler açısından bölgede lider bir belde olduğunu belirten İsmail Çoban, "Çevresinde bulunan 40 köyün merkezi konumundadır. Beldenin en önemli geçim kaynakları sebzecilik ve hayvancılıktır. Bölgenin toplamında 84,4 milyonluk katma değere ulaşan sebze ürünleri üretimi, yaklaşık 68,3 milyon liralıkta katma değere ulaşan hayvancılık ürünleri üretimi söz konusu. Bölgemiz toplamda yıllık 153 milyon TL'lik bir tarımsal katma değer oluşturmaktadır." diye konuştu.
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim