• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Balonlar için hava kontrol kulesi kurulacak

Balonlar  için hava kontrol kulesi kurulacak
Kapadokya bölgesinde yaşanan balon kazası sonrasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü (SHGM) yeni düzenlemeler yapacak.
Özellikle son iki yılda balon işletmelerine yönelik artan denetimleri ile dikkat çeken SHGM, uçuş emniyetinde tehlike yaşanmaması amacıyla bir dizi tedbir almaya hazırlanıyor. Alınacak tedbirlerden en dikkat çekeni ise ‘seyyar hava trafik kontrol kulesi’ olacak. Bölgedeki Koruma Kurulu’ndan çıkacak izin sonrası hayata geçecek proje ile bölgede uçuş düzenleyen sıcak hava balonları yakın takibe alınacak. İki hafta sonra monte edilmesi planlanan 15-16 metre yüksekliğindeki seyyar kule, balonların uçuş düzenlediği 05.00 ile 19.00 saatleri arasında hizmet sunacak. 2 kişinin görev alacağı kuleden, özellikle balonların kalkışları denetim altına alınarak düzenleme getirilecek.
 
SHGM ayrıca, artan balon sayısına çözüm bulmak amacıyla, şirket ve balon sayısını azaltarak sınırlamaya gidecek. Şirketlerin takibini daha hızlı ve kolay yapmak isteyen kurum, bölgede temsilcilik de açacak. Temsilciliğin açılması ile turistlerden gelen şikayetler en kısa sürede çözüme kavuşturulacak. Ayrıca, ‘bilet kesilmeden turist taşınarak vergi kaçırıldığı’ yönündeki iddiaların da üzerine gidilecek.
 
Kapadokya bölgesinde 20 Mayıs’ta meydana gelen balon kazasında, Brezilyalı turistler Maria Luiza Gomes (71) ve Mariua Rosas (65) olay yerinde, Ellem Kohelman (76) da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiş, 22 kişi de yaralanmıştı. Edinilen bilgiye göre, Ürgüp ilçesi Ortahisar beldesi yakınlarında 300 metrede seyreden Anatolian şirketine ait balonun pilotu, aşağıda kendisini takip eden araçla telsiz teması kurmadan yükselmeye başladı. Yerdeki araçta bulunan görevliden onay alınmadan yapılan bu ani yükselme, yukarıda bulunan İstanbul Balonculuk’a ait sıcak hava balonuyla çarpışmaya neden oldu. Alttaki balonun kubbesi, diğer firmaya ait balonun sepetine çarpınca Anatolian firmasına ait balonun kumaşı yırtıldı. Balonda büyük bir delik açılınca, sıcak hava dışarı çıktı ve sepetin dengesi bozuldu. 50 metreden sonra balon hızla toprak zemine düştü.
 
SHGM, 21 firmaya uçuş izni verdi. Bu amaçla şirketlere ait 190 balon, rüzgarın uçuşa engel teşkil etmediği gün ve saatlerde uçuş düzenliyor.
 
www.UlasımOnline.com
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim