• BIST 9507.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C

Ban'dan liderlere Mavi Marmara mektubu

Ban'dan liderlere Mavi Marmara mektubu
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Akdeniz ülkelerinin liderlerine gönderdiği bir mektupla, Filistin yanlısı aktivistleri ikinci Gazze’ye yardım filosunu yola çıkmaktan vazgeçmeye ikna etmelerini istedi.

Ban'dan liderlere Mavi Marmara mektubu

Reuters'ın bildirdiğine göre Ban, liderlere gönderdiği mektupta, İsrail güçlerinin ablukası altındaki Gazze’ye gönderilen her türlü yardımın “meşru geçitler ve kabul edilmiş kanallar”dan geçmesi gerektiğini belirtti. Bu da Gazze’ye gidecek yardım malzemelerinin önce İsrail tarafından denetlenmesi anlamına geliyor.

Ancak Ban İsrail’den de şiddeti önlemek adına “sorumluluk sahibi bir tavır göstermesini” istedi.

Aktivistler Gazze Şeridi’ne doğrudan denizden yardım göndermenin yasal olduğunu savunurken İsrail, Gazze’de bulunan Hamas kontrolündeki militan grupların faaliyetlerini gerekçe göstererek yardım girişimlerini engellemeye çalışıyor.

"GENEL SEKRETER KAYGILI"

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Martin Nesirsky, Ban’ın mektubunda önümüzdeki ay Gazze’ye yeni bir filo gönderileceği yönündeki haberlerden duyduğu kaygıyı dile getirdiğini söyledi.

Nesirsky, “Genel Sekreter, ilgili tüm hükümetlere böyle filoların yola çıkışını önlemek için nüfuzlarını kullanmaları çağrısı yaptı. Dahası İsrail hükümetinden de herhangi bir şiddet olayının önlenmesi için sorumluluk ve tedbirle hareket etmesini istedi” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Özgür Gazze Hareketi’nden yapılan açıklamada ikinci filonun Haziran’ın ikinci yarısında yola çıkacağı belirtildi. Grubun internet sitesinde en az 10 gemiden oluşacak filoda doktorlar, profesörler, sanatçılar ve gazeteciler de bulunacağı ifade edildi.

DAVUTOĞLU: DURDURAMAYIZ

Daha önce İsrail’den Ankara hükümetine filoyu durdurması yönünde bir çağrı gelmişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Türk aktivistleri Gazze ablukasını kırmanın potansiyel tehlikeleri konusunda uyardıklarını ancak İsrail’in istediği gibi filoyu durduramayacaklarını söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada 31 Mayıs’ta yaşanan ve dokuz Türk’ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskınını soruşturan panele çalışmalarını tamamlaması için ek zaman tanındığı belirtildi. Birleşmiş Milletler yetkilileri, Türk ve İsrailli diplomatlardan oluşan grubun, kendi iç çatışmaları yüzünden bir uzlaşmaya varamadığını belirtti.

ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Ban’ın girişimi ve Türkiye, İsrail, Yeni Zelanda ve Kolombiya’dan temsilcilerin katılımıyla geçen yıl Ağustos’ta kurulan Mavi Marmara paneliyle ilgili olarak Nesirsky, “Panelimizin dört üyesi de son raporun hazırlanması ve biz uzlaşmaya varılabilmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu konusunda anlaştı. Ancak uzlaşabilirler mi bilemiyoruz” dedi.

BM’den raporla ilgili bir teslim tarihi açıklanmamıştı.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim