• BIST 9530.47
  • Altın 2485.456
  • Dolar 32.5061
  • Euro 34.8527
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C

Bangkok'ta bankalar teknelerde çalışıyor

Bangkok'ta bankalar teknelerde çalışıyor
Kanalların şehir kültürüne damgasını vurduğu Bangkok'da tekneler hem ulaşım hem de bankacılık için kullanılıyor.

Bangkok'ta bankalar teknelerde çalışıyor

Tayland'ın başkenti Bangkok, şehrin ortasından geçen Chao Phraya Nehri ve şehir boyunca yayılan pek çok kanal sebebiyle doğunun Venedik'i olarak adlandırılıyor. Kanalların şehir kültürüne damgasını vurduğu Bangkok'da tekneler hem ulaşım hem de bankacılık için kullanılıyor.

Bangkok'ta halkın önemli bir kısmı kanallarda gezen teknelere binerek işine gidiyor. Sabahtan gece geç saatlere kadar çalışan tekneler, günde ortalama 4 bin kişiyi taşıyor. Halk kanalların üstünde gezen tekneleri, ucuzluğu ve trafiğin yaşanmayışı sebepleriyle tercih ediyor. Yerel İskele Memuru Bunleauk P tekneye binen insan sayısının yüksek olduğunu belirterek "Çok fazla insan tekneye biniyor. Bazen binen kişi sayısı günde 3 bin ile 5 bin arasında değişiyor. İnsanlar şehir boyunca gidip geliyor ve tekneleri günde birkaç sefer kullanıyorlar" ifadesini kullandı.

Nehir ile kanalların etrafında yaşayan insanlar ve tekne şirketleri de bu durumdan karlı çıkıyor. Teknelerde yüzlerce, çevredeki dükkânlarda ise binlerce kişi ekmek paralarını turistlerin de severek gezdiği nehir ve kanallar etrafında çalışarak kazanıyor. Tekne şirketi görevlisi Neemot Pramut, bölgede pek çok farklı iş olduğunu belirterek "Burada farklı işler yapan işçiler var. Bazıları teknelerde çalışırken, bazıları ipleri çekiyor. Ayrıca para toplayanlar var, kaptan var. Toplamda binlerce kişi bu işte çalışıyor" dedi.

Ticaretin de nehir kıyısında yapıldığı şehirde dikkat çeken bir başka unsur ise yüzen bankalar. Teknolojinin insanların hayatlarını pek çok şekilde kuşattığı ve insanların yüz yüze temas kurmaya gerek duymadan işlerini hallettiği bu şehirde, bazı bankalar müşterilerinin ayağına teknelerle giderek bireysel bankacılığın sınırlarını zorluyor.

Hafta içi her sabah saat 09.00'da Kamu Tasarrufları Bankası'na ait iki pembe tekne Bangkok çiçek pazarı yakınlarında iskeleye demirliyor. Bankanın mobil birimleri olan bu tekneler, şehirde "yüzen bankalar" olarak biliniyor. İlk kez Kamu Tasarrufları Bankası tarafından 1967'de hizmete sunulan yüzen bankalar, Chao Praya Nehri ve nehre bağlanan kanallarda çalışıyor. Yüzen bankaların müşterileri arasında işportacılardan ev hanımlarına, güvenlik görevlilerinden genç keşişlere çeşitli sosyoekonomik gruplardan insanlar bulunuyor. Tekneler müşterilerine hizmet vermek için gün boyu nehirde dolaşıyor.

Kamu Tasarrufları Bankası çalışanı Wanida M, yüzen teknelerle faydalı bir uygulama başlattıklarını belirterek "Banka, nehir kenarında yaşayan insanların bazen arabayla ya da yürüyerek gelemediğinin farkına vardı. Biz de ödeme, para çekme gibi işlemlerin yapılabildiği bu mobil birimleri kurduk" dedi.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim