• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Bangladeş'ten Türk yatırımcılara çağrı

Bangladeş'ten Türk yatırımcılara çağrı
Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, az gelişmiş ülkeler kategorisinde oldukları için bir takım platformlarda bazı kuralların gevşetildiğini, Türkiye'nin de bu fırsatlardan yararlanabileceğini bildirdi.

Bangladeş'ten Türk yatırımcılara çağrı

Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, az gelişmiş ülkeler kategorisinde oldukları için bir takım platformlarda bazı kuralların gevşetildiğini, Türkiye'nin de bu fırsatlardan yararlanabileceğini bildirdi.

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Bangladeş Başbakanı Sheikh Hasina, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, birlik merkezinde çalışma yemeği düzenledi.
 
Çalışma yemeği öncesinde bir açıklama yapan Hasina, 1971'den bu yana Türkiye ile Bangladeş'in ikili ilişkilerde omuz omuza çalıştığını belirtti.
 
Demokratik ve laik bir ülke olan Bangladeş'in Türkiye ile iş ilişkilerinin hızla geliştiğini ifade eden Hasina, küresel ekonomik krize rağmen Bangladeş'in geçen yıl yüzde 6,7 büyüdüğünü, bu yıl yüzde 7 büyümeyi tutturmak istediklerini kaydetti.
 
2011-2015 arasındaki dönemde ortalama yüzde 8'lik büyüme öngördüklerini bildiren Hasina, Bangladeş ekonomisi ve yatırım olanaklarıyla ilgili bilgi verdi.
 
Hindistan ve Çin'e yakınlığı ve Güney Asya ile bağlantısıyla Bangladeş'in ''fırsatlar coğrafyası''nda yer aldığına dikkati çeken Hasina, konum olarak 3 milyar insana ulaşabildiklerini ve önemli bir ekonomik merkez haline geldiklerini söyledi.
 
Yoğun ekonomik faaliyetlerin bulunduğu bir coğrafyada bulunduklarını ifade eden Hasina, alt yapı, demiryolu inşası ve diğer alanlarda, insanı insana bağlamaya çalıştıklarını ifade etti.
 
Doğrudan yabancı yatırımcılar rejimine sahip olan Bangladeş'in vergiler, öz sermaye gibi alanlarda avantaj sağladığını dile getiren Hasina, az gelişmiş ülkeler kategorisinde oldukları için AB dahil olmak üzere bir takım platformlarda bazı kuralların gevşetildiğini, Türkiye'nin de bu fırsatlardan yararlanabileceğini kaydetti.
 
Dünya Bankası'nın Bangladeş'i, Hindistan, Çin ve Vietnam ile birlikte 21. yüzyılın yatırım mekanı olarak belirlediğini anlatan Hasina, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmede, Türkiye ile Bangladeş arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasına karar verildiğini bildirdi.
 
Hasina, ''Buradan sesleniyorum, ülkemizdeki fırsatlardan faydalanın. Karşılıklı fayda, kazanç elde etmek adına birlikte geleceği karşılayabiliriz. Bangladeş'e gelin birlikte refahı bol, kazancı bol ülkeler yaratalım'' diye konuştu.
 
-''Bu ziyaretten çok memnun kaldık''-
 
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de Türkiye'nin Bangladeş halkıyla gönülden bağlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
 
''Biz onlarla konuşurken sadece lisanen konuşmuyoruz, aynı zamanda kalpten de konuşuyoruz. Bunun sadece duygu düzeyinde kalmaması için, iki halk arasındaki sevginin iktisadi, sosyal ve siyasi anlamda daha da güçlendirilmesine çok ihtiyacımız var. Bu vesileyle Sayın Başbakanın ve ekibinin Türkiye'ye ziyareti bu bağları çok güçlendirecek bir etki yaratıyor. Biz bu ziyaretten çok memnun kaldık. Bundan sonra da ilişkilerin güçlendirilmesi için her iki ülkenin iş adamlarına, odalar ve borsalar birliğine bu işi havale ediyoruz.''
 
-''İki ülke arasında daha fazla ticaret yapalım''-
 
Bangladeş Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu (FBCCI) Başkanı Ak Azad da Türkiye ile ihracatın 724 milyon dolar, ithalatın ise 137 milyon dolar olduğunu ifade ederek, bunun çok düşük olduğunu söyledi.
 
Bangladeş'in ithalat ve ihracat ürünleri hakkında bilgi veren Azad, iki ülke arasında daha fazla ticaret yapılmasını istedi.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Türkiye'de önü açılan özel sektörün ülkenin büyüme gücü haline geldiğini belirterek, Türkiye'de yapılan bir diğer önemli çalışmanın ise bürokrasinin azaltılması olduğunu bildirdi.
 
Daha önce şirket kurmak için 45 gün beklenilmesi ve 17 imzanın atılması gerektiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, ''Bugün 1 saatte tek kapıya giderek, 2 imza ile şirket kurulabiliyor'' dedi.
 
Konuşmaların ardından Bangladeş Başbakanı Hasina, Hisarcıklıoğlu'na hediye verirken, Hisarcıklıoğlu da Hasina'ya porselenden yapılan kaftan biblosu hediye etti.
 
Daha sonra çalışma yemeği, basına kapalı devam etti.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim