• BIST 9799.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Bankalar 5 bin esnaf borcunu yapılandıracak

Bankalar 5 bin esnaf borcunu yapılandıracak
Bankalar, 5 bin esnafla barışıp borçlarını yeniden yapılandıracak. TESK ile masaya oturan 16 banka, esnafın kredi borçlarını vadesini 36 aya kadar yıllık %15 faizden yeniden yapılandıracak.

Bankalar 5 bin esnaf borcunu yapılandıracak

Bankalar, 5 bin esnafla barışıp borçlarını yeniden yapılandıracak. TESK ile masaya oturan 16 banka, esnafın kredi borçlarını vadesini 36 aya kadar yıllık %15 faizden yeniden yapılandıracak.

TBB Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı Adnan Memiş, böylece 5 bin esnafın yaklaşık 60 milyon liralık borcunun yeniden yapılandırılmış olacağını tahmin ediyor

TBB Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı Adnan Memiş, böylece 5 bin esnafın yaklaşık 60 milyon liralık borcunun yeniden yapılandırılmış olacağını tahmin ediyor.

2001 krizinde İstanbul Yaklaşımı ile büyük işletmelerin, ardından Anadolu Yaklaşımı ile KOBİ'leri borç batağından kurtaran Bankalar Birliği ( TBB) Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkan ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş, şimdi de esnaf için kolları sıvadı.

Memiş, 2 milyon üyesi olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile 16 bankanın esnafın banka borçlarının yeniden yapılandırıması konusunda masaya oturduklarını belirterek, bu süreçten 5 bin esnafın yararlanacağını tahmin ediyor.

Borç yapılandırmasında edindiği 10 yıllık birikimi gelecekte kitap haline getirmeyi planlayan Adnan Memiş, bu deneyimlerin ışığında şirketlere krizde ayakta kalmanın sırlarını da veriyor.

Türkiye Bankalar Birliği ( TBB) Finansal Yeniden Yapılandırma Grubu Başkanı ve Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Adnan Memiş ile esnaf borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve bu sürecin nasıl işleyeceğini konuştuk.

100 BİN LİRAYI GEÇMEMELİ

- Yapılandırma kimleri kapsıyor?

Protokol belirli bir bankaya 100 bin liradan daha az tutarlı borcu olan belirli bir tarih itibarıyla da sorunlu kredi olarak tanımlanmış bütün borçları kapsıyor. Esnaf olmak yeterli bir neden. Şu anda yaklaşık 16 banka bu sürece katıldı. Burada bankaların iyi bir işbirliği olduğunu düşünüyorum.

36 AYA KADAR %15 FAİZ

- Bu süreç sonunda ne kadar esnaf borcu yapılandırılmış olacak?

Tahminim 60 milyon lirayı aşan tutarda borç yapılandırılmış olacak. Böyle bakınca düşük bir rakam. Bu yapılandırmanın uygulamaya konulduğu aylarda kamu borçlarının yapılandırılması da neredeyse eşzamanlı oldu. Dolayısıyla kamu borçlarını yapılandırmış olan vatandaşlarımızın oradaki yükümlülüklerini yerine getirmedeki istekleri daha ön plana çıktı.

'MERKEZ'İ ESAS ALDIK

- TESK ile yapılan protokol sonucunda kaç esnafla barışmayı planlıyorsunuz?

Tahminim 5 bini aşkın esnaf ve sanatkarı bulur.

- Vade ve faiz koşulları nedir?

36 aya kadar bir imkan tanındı. Arzu edenler 18 aya kadar daha düşük faizden ödeyebilir. Bankalar faiz oranını kendileri belirlemedi. Çünkü muhtelif şekillerde speküle edilebilirdi. MB'nin avans faiz oranlarını esas aldık. Bu da dönem dönem değişiyor. En son yüzde 15 civarındaydı.

Yüzde 47'si Marmara'dan

TESK ile yapılan 'Finansal Yeniden Yapılandırılma Protokolü'ne Akbank, Alternatif Bank, Anadolubank, Denizbank, Eurobank Tekfen, Finansbank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstilbank, TEB, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, VakıfBank ve Yapı ve Kredi katıldı.

Temmuz 2011 itibarıyla 3.218 esnaf ve sanatkar Finansal Yeniden Yapılandırma Programı kapsamına alındı. Yeniden yapılandırılan borç tutarı 43.052 bin TL, Kapsama alınan esnafın yüzde 47'si Marmara, yüzde 15'i Ege Bölgesi'nde.

Nakit akışına aman dikkat!

- Bugüne kadarki deneyimlerinize dayanarak işletmelere önerileriniz var mı?

Hemen her işletmenin mutlaka asla gözden kaçırmaması gereken şey nakit akışı. Nakit akışını iyi yönetemeyen şirketler, şirketin karlılığı, sermaye yapısı ne olursa olsun bir sorunla karşılaşmaya her zaman açık. Türkiye'deki vakaların çoğunda nakit akışını iyi izleyememiş insanların dramlarını görürüz.

Baba başka, oğul başka telden çalıyor

- Şirketlerde gözlediğiniz kırılganlıklar var mı?

Özellikle aile şirketlerinde kuşak farklılıklarından kaynaklanan riskler ortaya çıkıyor. Bir baba bir işletmeyi kuruyor belli ölçülerde geliştiriyor. Daha sonra iyi koşullarda yetişen çocuklar eğitimlerini yurtdışında tamamlayıp döndükleri zaman aile şirketinde baba ile veya şirketi yöneten aile bireyleri arasında görüş farklılıkları ortaya çıkıyor. Bu ciddi bir risk bence.

BAŞVURU İÇİN SON TARİH 27 AĞUSTOS

- Yapılandırmadaki esnaf tanımı nedir?

TESK üyesi olmak yeterli.

- Başvuruda bulunma süresi doldu mu?

Bankalarımız bu süreci bir ay uzattı. 27 Ağustos'ta başvuruda bulunma süresi doluyor.

- Talep nasıl?

Bankaların kayıtlarında kişilerin esnaf olduklarını dökümante eden herhangi bir mekanizma yok. Kimin esnaf kimin TESK üyesi olduğunu kendi datalarından hareketle saptayamıyorlar. Ama TESK'in tabii ki kendi üyelerine bilgilendirme imkanı var. Bunu da yaptıklarını düşünüyorum.

Deneyimlerini kitap haline getirecek

- Borç yapılandırmasına ilişkin birikimlerinizi kitap haline getirmeyi düşünür müsünüz?

Çok isterim. Aklımdan geçti. Gerçekten yapamadığım takdirde kendimi de kınayacağım bir davranış olur. Elimizde çünkü bayağı bir malzeme birikti. Gelecek kuşaklar için yol gösterici iyi bir deneyim olduğunu ben de düşünüyorum.

www.UlasimOnline.Com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Benzine indirim geldi28 Nisan 2020 Salı 01:40
  • Akaryakıta zam yolda24 Nisan 2020 Cuma 08:53
  • Benzin ve motorine büyük indirim22 Nisan 2020 Çarşamba 09:11
  • Petrol piyasası çöktü21 Nisan 2020 Salı 01:53
  • Benzin fiyatlarına indirim geliyor21 Nisan 2020 Salı 01:16
  • E-Ticaret yüzde 200 arttı20 Nisan 2020 Pazartesi 10:02
  • Araçtan inmeden BP Taşıtmatik ile akaryakıt temini17 Nisan 2020 Cuma 20:14
  • Mazota indirim geldi.. Gece yarısı ikisi de zamlanacak17 Nisan 2020 Cuma 14:16
  • Sabiha Gökçen’in terminal yatırımı bir yıl ertelendi09 Nisan 2020 Perşembe 06:30
  • Motorine 15 kuruş zam08 Nisan 2020 Çarşamba 20:16
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Ulaştırma | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim